Уго Чавес беляза 14 години латиноамериканска политика

Франс прес

Уго Чавес и Александър Лукашенко. Снимка: официален сайт

Харизматичният и неуморен президент на Венецуела Уго Чавес от 14 години посвети немалко усилия на създаването на латиноамерикански блок, освободен от влиянието на САЩ, за което бе подпомогнат от неизчерпаеми петролни ресурси.

След редица политически съюзи, възнаградени от здрави икономически връзки, Латинска Америка се дистанцира от Вашингтон, отбелязват анализаторите, които считат, че е твърде слабо вероятно да се появи друг латиноамерикански лидер, способен да играе ролята, която си е отредил венецуелският президент.

„Това, което отличава Чавес от самото начало е, че Венецуела беше твърде малка за него, той се стремеше към международна сцена“, смята Майкъл Шифтър от вашингтонския изследователски център Междуамерикански диалог.

„Чавес има много специфичен, провокативен стил. Той усърдно работи за създаване на една Латинска Америка, която е по-уверена в себе си, изправена пред САЩ“, каза той.

Според Кристофър Сабатини от вашингтонския лобистки Съвет на Америките, „Чавес е придал сила и характерен облик на един открито антиамерикански съюз в региона, но тази коалиция няма с кого да го замени“ в случай, че болестта му окончателно му попречи да поеме отново управлението на Венецуела.

В това отношение избраният през 1999 г. Чавес отдаде предпочитание на агресивни изказвания против Вашингтон и с помощта на огромните петролни ресурси на Венецуела изгради съюзи и задейства механизми за сътрудничество и интеграция в региона като Петрокарибе, Алба (Боливарската алтернатива за Америка), Унасур (Съюзът на южноамериканските нации) или Селак (Общността на латиноамериканските и карибски държави).

Президентът Чавес бе преизбран на 7 октомври, но няма да е в състояние да положи клетва за нов мандат днес. Той не се е появявал публично откакто замина за Куба преди месец за четвърта операция на рака, с който бе диагностициран през юни 2011 г.

Според Сабатини ако никоя личност в движението му не може да играе същата роля като Чавес на международната сцена, „венецуелското петролно покровителство ще продължи. Това винаги е било част от дипломатическата му стратегия“, каза той.

Запитан за посочения приемник на президента – Николас Мадуро, Шифтър смята, че той ще запази повечето съществуващи със страните от региона споразумения, но че няма да има „нито тази ангажираност, нито този устрем“.

Освен това във Венецуела се очертава „много тежка фискална криза и най-засегнатите страни ще са Куба и Никарагуа“, уверява той.

При управлението на Чавес Каракас и Хавана развиха привилегировани политически и икономически отношения, които са жизненоважни за Куба след изчезването на Съветския съюз.

Венецуела доставя на Куба около 100 000 барела петрол на ден на преференциални условия.

В замяна Куба оказва помощ на Каракас с 40 000 лекари, фелдшери и медицински сестри, както и съветници и експерти в редица области, които носят на комунистическия остров около 6 милиарда долара годишно.

„Предвид нивото на отношенията й с Венецуела, Куба не може да очаква никакъв положителен резултат от политическата нестабилност в Каракас“, посочи Артуро Лопес Леви, преподавател в Денвърския университет в щата Колорадо.

Директорът на Центъра за изследване на кубинската икономика в университета в Хавана Еверлени Омар Перес смята за слабо вероятно да настъпи рязък спад в икономическите отношения между двете страни. Куба обаче търси начини да се върне в състава на международната общност, търси нови търговски партньори, каза той.

Други страни са силно зависими от венецуелския петрол. Сред тях е Никарагуа, която получава 10 милиона барела петрол годишно и социални помощи, и Уругвай, който получава между 6 и 8 милиона барела петрол годишно.

Гигантът Бразилия при управлението на Луис Инасиу Лула да Силва, а след това на Дилма Русеф отвори пред Уго Чавес вратите си за търговия и инвестиции и съдейства за влизането на Венецуела в Меркосур.

Новите приоритети на Чавес в търговските отношения, както и лошите му отношения с бившия президент Алваро Урибе навредиха на Колумбия, чийто износ към Венецуела от повече от 6 милиарда през 2008 г. спадна до 2,3 милиарда през 2012 г.

Сегашният президент Хуан-Мануел Сантос поддържа добри отношения с Чавес и особено цени подкрепата му за мирния процес с бунтовниците от ФАРК след почти половин век въоръжен конфликт.

„Уго Чавес изигра основна роля в този мирен процес, така че се моля за доброто му здраве, защото наистина имаме нужда от него“, призна Сантос.

Още по темата: Опасност от анархия и вакуум във властта

Чавес би трябвало да положи клетва, но засега церемонията бе отложена поради здравословното състояние на президента. Поддръжници на президента Уго Чавес не изключиха възможността той да положи клетва в болницата, в която се лекува в Хавана. Неговите критици призоваха правителствени представители да отидат в болницата, за да проверят лично дали е жив, пише вестник „Ню Йорк таймс“. Съдиите от Върховния съд на Венецуела решиха, че Чавес може да продължи да управлява въпреки създалата се ситуация.

Британският вестник „Гардиън“ отбелязва, че закъснението във встъпването в длъжност на Чавес е разгневило опозицията. Според изданието подкрепата от страна на военните и Върховния съд за отлагането на церемонията подклажда страхове от властови вакуум. Отлагането на клетвата стана причина за сериозни дебати в Националното събрание на страната. Опозицията предрече „анархия“ и обвини сътрудниците на президента в извършване на „конституционен преврат“, а управляващата партия планира за днес масов митинг, за да покаже, че има подкрепата на народа.

В отсъствието на Чавес САЩ работят за започване на разговори с Венецуела, пише вестник „Вашингтон пост“. Докато болният от рак президент Уго Чавес се бори за живота си, администрацията на Обама е подела от няколко седмици дискретна, но координирана дипломатическа инициатива за създаване на канали за комуникация с антиамерикански настроеното венецуелско правителство. Тези усилия за пробив в замразените от години отношения с една най-големите страни производителки на петрол се полагат в момент, в който Венецуела затъва във все по-дълбока институционална криза заради отсъствието на президента.

Американски представители обаче се подготвят за сценарий „след Чавес“, така че да могат да започнат разговори с Каракас по редица теми, по които политиката на венецуелското правителство предизвикваше загриженост в Държавния департамент на САЩ. В това число влизат съюзът с Иран, сериозният наркотрафик през територията на Венецуела и деликатни за някои американски компании икономически въпроси, посочва „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.