Австралия, земя на наводнения, пожари и глад – все по-добре се справя с природните бедствия

ДПА

Пожар в Австралия. Снимка: от тв екрана

Докато тази седмица Сидни се готви за един от най-горещите дни в историята си, костенурки от Националния парк за влечуги похапват ледени кубчета със скариди, а тасманийските дяволи са гощавани със замразени лакомства, наречени кървави близалки. „При температури като днешните животните лесно могат да прегреят“, заяви във вторник уредникът на парка Джули Мендезона.

Австралия – земя на наводнения, пожари и глад – все по-добре се справя с природните бедствия.

„Направихте истинско чудо, като опазихте толкова много хора и домове“, написа в Туитър министър-председателят Джулия Гилърд, обръщайки се към пожарникарите, повечето от тях доброволци, които тази седмица се изправиха пред най-страшния горски пожар от десетилетия насам.

В островния щат Тасмания, където изгоряха 80 000 хектара, а училище, бензиностанция и полицейски участък бяха сред 126-те унищожени имоти, нямаше сигнали за тежко ранени или смъртни случаи.

В разположения на 62 км от столицата Канбера град Яс хора, които обикновено работят като счетоводители или водопроводчици, се бореха с 14 000 хектара пожар с периметър от 94 км.

Фермерът Гари Армър, чиято къща е била спасена, но е изгубил сеновала си и повече от 1500 овце, похвали смелостта на хората, изправили се пред десетметровата стена на пожара.

„Не можеш да дишаш. Жегата е непоносима“, заяви пред австралийски вестник 70-годишният Армър. „Истинско чудо е как те успяха да го понесат. Изисква се много смелост, за да направиш нещо такова.“

Нацията се е поучила от трагедиите. По време на пожарите в Тасмания през февруари 1967 г. само за един ден 62-ма души загубиха живота си и повече от 1000 къщи бяха унищожени.

Миналата седмица близо 1 милион души от югоизточния край на страната получиха обаждания или съобщения да се подготвят за евакуация, а началникът на противопожарната служба Шейн Фитцсимънс предупреди, че вторник може да е повторение на 7 февруари 2009 г., когато при пожар северно от Мелбърн загинаха 173 души. „Ако живеете в полупустинни територии или изолирани места, където има опасност от голям пожар, единственият ви избор е да напуснете по-скоро“, предупреди той.

Проучвания показаха, че повечето смъртни случаи стават, когато хората напускат домовете си в последната минута. Някои загиват в автомобилите си от горещината или от вдишване на дим, а други стават жертва на катастрофи, тъй като видимостта става почти нулева.

В най-населения щат Нов Южен Уелс има повече от 2000 противопожарни команди с около 70 000 членове. На доброволците помагат професионалисти, които отговарят за 70 противопожарни самолети и хеликоптери. В четвъртък те са бореха с около 370 000 хектара пожари, заяви щатският заместник-началник на пожарната Боб Роджърс.

Кратък отдих настъпи след захлаждане миналия вторник, но високите температури и идеалните условия за горски пожари се очакваше да се завърнат през уикенда, пращайки пожарникари в битка със стотиците пламъци.

Благодарение на специална компютърна програма пожарните служби могат да преценят движението на пожарите и да посочат от къде са тръгнали. Според Австралийският институт по криминология половината от горските пожари са в резултат от умишлен палеж, останалата част са причинени от гръмотевици или случайно запалване от цигари или машини.

Със засилването на опасността от пожари полицейски служители посетиха домовете на осъдени или заподозрени подпалвачи, за да ги предупредят, че действията им ще бъдат наблюдавани. В Аделейд правителството на щата Южна Австралия отиде дори по-далеч, поставяйки камери за наблюдение при входовете на националните паркове, които са програмирани да снимат коли на осъдени подпалвачи.

Пожарите винаги са последвани от взаимни обвинения. Тази седмица жители на Тасмания се оплакаха, че началниците на пожарната проявяват немърливост към задълженията си, защото не изгарят повечето храсталаци в горите, за да минимализират горивния заряд и така да намалят интензивността на пожарите.

Заместник-началникът на пожарната в Тасмания заяви пред националното радио Ей Би Си, че „с оглед на катастрофалните условия, не можем да знаем със сигурност дали тези контролирани палежи ще бъдат от полза или не.“ Няма обаче оплаквания, че доброволците не са добре обучени или не се справят с работата.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.