„Градът на възраждането“ в Хаити остава недовършен три години след земетресението

Франс прес

Момче седи сред развалините на дома си в Хаити. Снимка: джинюз

На брулена от ветровете и изгаряна от горещото слънце строителна площадка близо до столицата на Хаити Порт-о-Пренс строителните работи продължават. Там днес трябваше да се издига Градът на възраждането, в който трябваше да бъдат приютени хората, останали без покрив над главите си след земетресението от 12 януари 2010 г. Тогава в Хаити загинаха 250 000 души, а 1,5 милиона бяха принудени да се преместят на друго място.

Близо 4000 къщи трябваше да бъдат построени в обширната равнина Морн в Кабри, на около двайсет километра североизточно от столицата. Мястото е прашно и напълно обезлесено, както и хълмовете, които го заобикалят и където пасат кози.

Три години след катастрофата, над 360 000 хаитяни живеят все още във временни убежища. Други отидоха в жалките претъпкани предградия и бедни квартали на столицата.

„Изграждането на Града на възраждането започна през 2011 г., но ще отнеме още 5 години, преди да бъде завършен. Работите вървят много бавно. Няма държавен надзор“, оплаква се Пиер Маслен Ноел, работник на обекта.

Наведен над Библията, този млад хаитянин е открил в нея пасаж, посветен на президента Мишел Мартели и на хаитянските политици, който гласи: „Те трябва да работят заедно за мира и за страната“, казва той след като изслушва колегите му да разказват за многото препятствия пред проекта.

„Тук е една пуста савана. За да се построят къщи, трябва да се положат много солидни основи, защото почвата е ронлива и нестабилна“, казва Жан Ремон Тейлър, специалист по строителен надзор, който в миналото е работил за доминикански и колумбийски инженери.

„Тук има училища, които ние току-що завършихме. Там пък ще има заводи и площи за отдих“, изброява той с гордост. Жан Ремон Тейлър, както и повечето от работниците, е хаитянин, върнал се от Доминиканската република, за да се включи в този строеж.

„В продължение на 11 години работих в строителния сектор на Доминиканската република. Знам как стоят нещата. Но тук не само ни плащат мизерни пари, но и хората, отговорни за строежа, си правят, каквото си искат“, казва Диюбон, огромен мъж на 31 години, който въпреки това признава, че е много горд, че работи за първи път в Хаити.

Той критикува тоталното отсъствие на хаитянските власти, които са поверили изграждането на обекта на доминиканска фирма.

„Хаитяните трябваше да са тук, министерството на благоустройството трябваше да надзирава как върви работата. Как искате да строим тоалетни точно срещу кухните“, жалва се той.

Къщите с основи 10 квадратни метра са подредени в прави линии на все още разровения терен.

Инфраструктурата за далекопроводите е инсталирана, водопроводите вече за изградени в част от селището. Части дори са асфалтирани. Но жилищата далеч не са готови.

„Президентът Мартели поиска да бъдат построени 1000 къщи за една година. Ние направихме 1250 за три години“, отбелязва Йоахим.

Той вярва, че хората ще живеят добре тук.

„Това ще бъде една хубава община. Жителите ще имат всичко. Здравен център, полицейски участък, противопожарна служба. Освен това богатите вече започват да купуват терени в зоната. Това ще бъде един голям квартал“, мечтае си той.

Йоахим приветства и факта, че къщите са построени така, че да устоят на циклони и на земетресения.

Не толкова ентусиазиран е Диюбон. „Къщите са прекалено малки. Как ще живеят в тях семейства от средно 6 души, които ще трябва да се сбутват в стаи от по 2,5 квадратни метра“, пита той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.