Няма пречки пред коалицията Борисов – Костов

Може да се коалираме с ГЕРБ, но това ще стане само ако Бойко Борисов покаже привързаността си към евроатлантическото мислене и се откаже от строежа на АЕЦ „Белене“, заяви Иван Костов пред бТВ миналата година.

Вече няма пречки за дълго отлаганата коалиция между Борисов и Костов. Защото условието на Костов за коалиция е изпълнено. Бойко Борисов призова да се гласува с „НЕ” на референдума, като конкретно посочи, че това се отнася за АЕЦ в Белене.

Другото условие за евроатлантическо мислене не е проблем. Не че Борисов и калинките му имат такова, а просто се правят на първи евроатлантици, за да са на власт. Без проблем ще се покланят и във Вашингтон, и в Брюксел, както се прегръщаха и с Путин. Няма никакво съмнение.

Костов има много противоречиви изказвания за Борисов. Най-напред, преди изборите 2009 г., каза, че е готов за коалиция с ГЕРБ и е екипен играч. ГЕРБ била дясна партия, член на Европейската народна партия и т. н. (виж тук).
Само преди месец Костов каза пред Нова ТВ, че ГЕРБ не е дясна партия, а фалшификат. И допълни: „Няма как да бъдем заедно с тези хора” (виж тук).

Българските политици са много повратливи по модела на Яне Янев и бързо правят коалиции и сменят посоката.

Може ли сега да очакваме сближаване на Костов и Борисов? Тази коалиция е много по-вероятна от постоянно пророкуваната коалиция на ГЕРБ с партията на Кунева. Защото тя декларира, че няма да прави коалиция нито с БСП, нито с ГЕРБ.

Докато Костов лъкатуши в намеренията си. Още повече, че влизането му в следващия парламент не е сигурно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.