„Да спасим Иракли“: Настояваме за системно и окончателно решение за българското Черноморие

Протестът за Иракли в София
Протестът за Иракли в София. Снимка: Булфото

Издаването на заповедта на министър Павлова е чудесна новина, за съжаление не решава системните проблеми на българското Черноморие, които бяха причина за събирането на над 2500 души за Иракли на 14-ти януари в центъра на столицата

Над 2500 души (по данни от представителите на МВР, охраняващи протеста) заразиха София с ираклийски дух и надежда за интелигентно развитие на българското Черноморие.  Удивително,  протестът, започнал да се самоорганизира в социалните мрежи след като Гражданска група „Да спасим Иракли“ публикува данни за поредния инвеститор в района на Иракли, успя да събере в групата на събитието във Фейсбук от събота до понеделник над 4400 души онлайн.

Вълната успя да вдигне и активните хора във Варна и Пловдив, за да подкрепят исканията във връзка с развитието на българското Черноморие  и за прозрачност, демократичност и промяна в отношението на поредните временно управляващи към онези, които ги наемат – гражданите. Срещу корупцията и непрозрачността, които са начин на живот в морските общини, излезе младото поколение българи. За държава, в която гражданите не са консуматори на политически решения, а техен основен създател гласуваха чрез присъствието си в крайна сметка над 3000 души в цялата страна.

Новината, че допреди няколко часа, защитавания от МРРБ и МОСВ строеж в местността “Кладери”  в зоната Иракли-Емине се оказа с нарушения,  час след началото на протеста според МРРБ не може обаче да бъде приета като победа. Победа на какво? Победа на желанието за спокойно доизкарване на мандата може би, но в никакъв случай не и на хората, които искат интелигентно и цялостно решение за  дивата природа по българското крайбрежие. Такова решение беше публикувано на сайта на “Да спасим Иракли”  на 14 януари.

За да не се пенсионират иначе засега младите хора от Гражданска група “Да спасим Иракли”, защитавайки поредния плаж, смятаме, че е спешно правителството да покаже изненадваща и реална, а не псевдо-политическа воля и да реши проблемите на Българското Черноморие със създаването на един общ Национален парк “Българско Черноморие”, както и реални незабавни промени в ЗУТ в полза на гражданите на република България, а не на олигархически интереси.

С такива решителни ходове единствено правителството, съвместно с МОСВ, би могло да измие срама от факта, че  вече три години баламосва граждани и ЕС като умишлено бави и протака обявяването на заповедите за Защитените НАТУРА 2000 зони по Закона за биологичното разнообразие и нови Защитени територии по българския Закон за защитените територии. Това уж случайно бездействие поставя под сериозен и постоянен риск десетки кътчета по нашето крайбрежие.
Гражданска група “Да спасим Иракли” смята, че когато е нужно активно действие, че бездействието е форма на съучастие в унищожаването на природата и духовните ценности, върху чиито трупове изникват казина, неповторим мутробарок и чалга вкус към живота изобщо.

Няма да крием също така, че за младите българи, подкрепящи “Да спасим Иракли”, е непонятно как начело на МОСВ е човек, който по никакъв начин не навява мисли за компетентност, информираност или лидерски качества. Грубите изказвания на г-жа Караджова към “Да спасим Иракли” през последните дни само доказват неразбирането на елементарни демократични принципи от страна на министъра – Вие сте подчинена на гражданите и данъкоплатците, а не ние – на Вас, г-жо Караджова.

Настояваме незабавно за реални промени в Закона за устройство на територията, които позволяват и овластяват гражданското участие при взимане на решения в синхрон с Орхуската конвенция и елементарния морал.  Отказваме да повярваме, че през 2013 г. една община може да продължава да крие ТУП-а си, един шеф на РИОСВ (служител на МОСВ) да не дава достъп до информация и гражданите да са третирани не като властимащи данъкоплатци, а като досадна подробност от пейзажа.

Тези архаични нагласи спират възможността демокрацията в страната да еволюира и е спешно да бъдат преосмислени, тъй като “управляващите” са временно управляващи националните ресурси с отговорност да ги управляват в национален интерес.

Очакваме адекватен диалог вместо нападки от министъра в името на една широко представителна визия за устойчивото развитие на българското Черноморие. В противен случай, Гражданска група “Да спасим Иракли” ще продължи да изразява позицията си чрез легалните форми на протест, разрешени от българското законодателство.

Датата 14-ти януари е свързана и с паметния, смазан по време на Тройната коалиция протест пред НС по повод смъртта на студента Стоян Балтов в Студентски град през 2009. Припомняме ви, че протестът, превърнал се в масово недоволство срещу мутризацията на страната, беше чудовищно и противоконституционно смазан по времето, по което именно настоящият премиер беше кмет на София.

От сайта Да спасим Иракли

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.