Музикаутор: бТВ дължи над 2,5 млн. лв. за авторски права. Булсатком отказва да плаща

Из писмо до медиите на Музикаутор* –  сдружението за колективно управление на авторски права:

Над 2,5 милиона лева дължи бТВ Медиа Груп на Музикаутор за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. Медията не е плащала над 2 години въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона бТВ трябва да превежда на сдружението  за колективно управление на авторските права съответните отчисления. Парадоксално е,че бТВ беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към Музикаутор”.
От друга страна според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, в която членува и бТВ кабелните оператори като Булсатком отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%. Но за притежателите на авторските права за сега те не отделят нищо!
И така, докато бТВ е изключение от правилото при ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават (и препродават) телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски права. Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) е длъжна, съобразно ЗАПСП   да договори  заплащането за препредаваните от нейните членове програми, но това не се случва до този момент. Повече от една година се водят безрезултатни преговори, като през цялото време членовете на асоциацията практически нарушават закона, защото нямат договори за отстъпени права. За да защити законните права на своите членове Музикаутор търси всякакви възможни начини за разрешаване на въпроса, като включително е поискал и експертно становище от Съвета за електронни медии,
а в хода на тази година ще бъде потърсена допълнителна помощ и от изпълнителната и законодателна власт с искане за още по-рестриктивна нормативна уредба.
“Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права представлявани от Музикаутор на територията на България и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред”, категоричен е Ясен Козев, Председател на Управителния съвет на Музикаутор.

В писмото се казва още:
Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът между бТВ и Булсатком е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре – едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права.  Според нас е редно преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават.

–––––––––––
* Музикаутор е сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели за колективно управление на авторски права. Сдружението е учредено през 1992 г. в София от 104 български композитори и автори. Днес МУЗИКАУТОР представлява над 2000 български творци както и автори от близо 100 страни в света по силата на двустранни договори с 60 чуждестранни авторски дружества.
МУЗИКАУТОР е член на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.