Франция не иска да допусне поява на „Африганистан“

Решението на Франция на 11 януари да започне въздушни удари по позиции на ислямистките бунтовници в Северно Мали с цел да предотврати „установяване на терористична държава“ в африканския Сахел, съдържаше елементи както на изненада, така и на нещо познато.

Изненадата беше, че президентът Франсоа Оланд, социалистически лидер, който не е известен с решителни действия и няма опит във външната политика, толкова бързо реши да нареди изпращане на френски изтребители и бойни хеликоптери.

Използвайки военни самолети от Франция и от постоянна база в намиращия се наблизо Чад, французите поразиха бунтовнически колони, напредващи от контролираната от ислямистите територия към столицата на Мали Бамако. Подобни групи, имащи връзки с Ал Кайда, управляват голяма територия – северната част на страната, от март миналата година.

Френското правителство заяви, че въздушните удари през уикенда, които бяха част от операция „Сервал“, както я нарече то, са спрели настъплението на бунтовниците и са помогнали на малийските войски да си възвърнат контрола над град Кона; убити бяха френски пилот на хеликоптер и десетки малийски войници.

Според министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан на третия ден от въздушните нападения французите са нанесли удари по-навътре в контролираната от ислямистите територия, като са взели на прицел тренировъчни лагери и логистични центрове.

Франция определено е начело на настояването за намеса в Мали. Тя подготви резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета с единодушие през октомври и позволяваща на регионални африкански сили да изтласкат бунтовниците от завзетата от тях територия. В реч на среща на франкофонски страни в Сенегал миналата година Оланд говори за „властване на терора“ в контролираното от ислямистите Мали, където мюсюлманското право се прилага в най-северните райони.

Франция е особено разтревожена, че Сахел се превръща в „Африганистан“ – развъдник на терористи – отчасти благодарение на модерните оръжия, които се изливат през границата с Либия след войната там. Самата Франция е набелязана за мишена от групи, установени в северните райони; през уикенда след началото
на въздушните удари бе повишена тревогата за заплаха от тероризъм. Франция също така има силни търговски връзки в региона, а в момента там има осем френски заложници.

Оланд също така даде да се разбере, че не възнамерява Франция да играе повече ролята на регионален жандарм, извършвайки интервенции в подкрепа на африкански управници, каквато е следколониалната традиция при Петата република.

„Франсафрик“ – тъмната мрежа от военни, политически и търговски връзки, свърши, заяви той. Досега той настояваше, че Франция не би предложила повече от логистична подкрепа за регионални африкански сили, които с доста усилия бяха подготвени за тази есен.

Именно тук идва елементът на нещо познато. Истината, признавана неофициално от френски източници е, че малийските сухопътни войски не бяха в състояние да се защитават и че формирането на регионалните африкански сили щеше да отнеме твърде много време. Оланд подчерта, че Франция действа с правомерен международен мандат и отговаря на молбата за помощ на малийския президент Дионкунда Траоре.

Алжир даде разрешение на Франция за прелитане на изтребители през неговото въздушно пространство – не кой знае какъв дипломатически пробив. На 13 януари френският външен министър Лоран Фабиюс каза по френското радио, че Франция почти не е имала друг избор, освен спешно да се намеси, иначе е било възможно ислямистките сили да стигнат до Бамако, което да има „ужасяващи последици“.

Колкото и всеки следващ френски президент да твърди, че иска да сложи край на следколониалната намеса в Африка, това обикновено се оказва неустоимо в даден момент, при положение че почти няма други желаещи да се заемат с тази работа.

Предшественикът на Оланд Никола Саркози също обеща нова ера, но в крайна сметка изпрати френски сухопътни войски, които да помогнат на Кот д’Ивоар принудително да отстрани от власт загубилия президентските избори Лоран Гбагбо.

Сега въпросът е за колко дълга намеса са готови французите и колко бързо може реалистично да бъдат разположени достатъчни африкански сухопътни сили. Фабиюс казва за френската намеса, че става „въпрос за седмици“. Той настоява, че главният й принос е въздушната сила, а неколкостотинте войници от специалните части на земята всъщност избират и проверяват целите.

Предполага се, че именно западноафриканските сили ще осъществят операцията за изтласкване на ислямистите от северните райони, а сега за 19 януари има насрочена регионална среща по въпроса. До дни сега трябва да пристигнат първите военни контингенти от Сенегал, Нигер, Буркина Фасо, Нигерия и Того. Но събирането на достатъчни сили все пак ще отнеме време. Накратко, Франция вероятно ще се окаже въвлечена за известно време. Самият Оланд заявява, че френската операция ще продължи „колкото е необходимо“.

Още по темата: Защо Франция се намеси в Мали
Френски изтребители нанесоха удари по ислямистки позиции в северната част на Мали вчера, с което бе сложен край на продължилите с месеци международни колебания за намеса в региона след като всички други усилия на САЩ и съюзниците им да се справят с екстремистите се провалиха, пише вестник „Ню Йорк таймс“.

Години наред САЩ се опитваха да спрат разпространението на ислямския екстремизъм в региона чрез прилагане на една от най-амбициозните си антитерористични програми. Но заради напредъка на бунтовниците миналата година командващи на елитни части от националната армия, които бяха създадени след дългогодишно американско обучение, дезертираха, когато бяха най-необходими и дадоха на врага войски, оръжия и военни умения, посочват високопоставени малийски военни представители, пише изданието.

След това обучен от САЩ офицер свали избраното правителство на Мали и създаде условия над половината страна да падне в ръцете на ислямски екстремисти. Сега, въпреки американските предупреждения, че западна атака над ислямистките позиции може да привлече джихадисти от цял свят и да предизвика терористични нападения чак до Европа, французите се включиха във войната, отбелязва вестникът.

Първо те задържаха напредването на ислямистите, заявявайки, че иначе останалата част от Мали е щяла да падне в ръцете на екстремистите до няколко дни. След това вчера френски бойни самолети преминаха в настъпление и нанесоха удари по тренировъчни лагери, складове и други позиции на екстремистите дълбоко навътре в държаната от ислямистите територия в стремеж да отблъснат екстремистите, които са създали едно от най-големите убежища за джихадисти в света, пише „Ню Йорк таймс“.

„Франция разширява военната си намеса в Мали“, е заглавието на вестник „Вашингтон пост“.

Изтребители-бомбардировачи „Мираж 2000 Д“ удариха ислямистки позиции в северната част на Мали вчера, с което се разширява обхватът на френската военна намеса, а допълнителни френски войски бяха изпратени в столицата Бамако. Ситуацията все повече заприличва на началото на дълга военна кампания, отбелязва изданието.

Френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви, че администрацията на Обама е обещала да окаже помощ за антитерористичната операция в Мали чрез зареждане с гориво на френски бойни самолети. Министърът определи това като проява на „пълна солидарност от страна на САЩ“, пише вестникът.

В радиотелевизионно обръщение Льо Дриан заяви, че сега в Бамако вече са разположени 400 френски войници за осигуряване на тилова подкрепа и защита на френските граждани. Други 150 френски войници са разположени на 500 км на север около Мопти – главния град при линията между контролираната от правителството територия северните две трети от страната, които се управляват от ислямистки милиции от седем месеца.

Страховете, че настъпление в южна посока на няколко ислямистки милиции ще доведе до превземането на Мопти, накараха френския президент Франсоа Оланд да даде заповед за едностранната френска военна намеса, която започна в петък. Льо Дриан заяви, че ислямисткото настъпление, което е било спряно от набези на френски бойни хеликоптери и удари на изтребители-бомбардировачи „Мираж“, е можело да стигне чак до Бамако, ако Оланд не е реагирал бързо, с което намекна, че отбранителните линии на малийската армия са рухнали, отбелязва вестникът.

Министърът съобщи, че още френски войски и самолети ще бъдат изпратени в Мали, включително изтребители-бомбардировачи „Рафал“ от бази във Франция. Той не посочи къде те ще бъдат разположени в Африка. Изтребителите „Мираж“, които в момента участват в операцията, идват от близки френски бази, включително тази в столицата на Чад Нджамена, но някои хеликоптери и други въздушни машини идват от малийската военновъздушна база в Севаре, община Мопти, пише „Вашингтон пост“.

Военната намеса в Мали, която вероятно ще трае дълго време, не е лишена от рискове за Оланд. Той вероятно ще се появи на снимки, посрещайки ковчези в националния трикольор, пише в коментарна статия вестник „Гардиън“.

При продължилото осем месеца военно участие на Франция в Либия нямаше убити военни, но още в първия ден в Мали бе свален френски хеликоптер и пилотът му загина. Бунтовниците в Мали, които контролират територия, по-голяма от Афганистан, са по-добре въоръжени и обучени, отколкото се смяташе, и разполагат с модерни оръжия, наследени от либийския конфликт. Цивилните жертви са основен фактор. Франция има осем заложници в ръцете на свързани с Ал Каида групировки из региона, които са по-уязвими отвсякога. Рискът от терористични атентати на френска земя бе повишен до максимална степен, пише „Гардиън“ в коментара си.

В друга статия „Гардиън“ съобщава, че Великобритания е предложила на Франция военни транспортни самолети за превозване на военен персонал и оборудване, но британски войски няма да участват в боевете в Мали.

Вестникът цитира изказване на френския министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, че Франция е била принудена да действа бързо за спиране на ислямисткото настъпление, което по думите му може да доведе до появата на „терористична държава на прага на Франция и Европа“.

Вестник „Таймс“ припомня в редакционна статия, че ислямистите в Мали са членове на радикалната групировка Ансар Дин и заявяват, че са част от глобалната мрежа Ал Каида. Те са известни със своята жестокост и фанатизъм. Международният наказателен съд в Хага вече започна разследване по обвинения, че бойци на Ансар Дин са убивали цивилни и са разрушили училища и болници. Екстремистите също така са разрушили древни архитектурни паметници в град Тимбукту.

Съветът за сигурност на ООН призова международната общност да изпрати въоръжени сили в Мали. В столицата на Мали Бамако имаше масови демонстрации, в които хората призоваваха за чуждестранна намеса. Франция отвърна на тези призиви и започна операции срещу екстремистите.

Това не е военна авантюра. Целта на мисията, която се подкрепя както от международната общност, така и от страните в региона, е да се спаси бедната страна от потисничеството на чуждестранната ислямистка групировка. Не бива да се допусне Мали да се превърне в разпаднала се държава, както се случи в миналото с Афганистан. Светът сега вече знае какво може да стане в подобен случай, пише „Таймс“ в редакционната си статия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.