Вила „Амалия“ и краят на епохата на окупациите

Вила „Амалия“. Снимка: Катимерини

Гръцкото правителство изпрати послание, че ще си върне контрола над десетки изоставени сгради, собственост главно на държавата, които в момента действат като „автономни убежища“ за различни групи. При полицейска операция през миналата седмица беше разчистена вила „Амалия“ – историческа сграда, която беше окупирана от двадесет години.

Посланието на властите беше, че няма да се толерира самоволното настаняване на места, които в момента са „люпилня“ на незаконна дейност, а на практика могат да се използват в полза на обществото. Свърталища на самопровъзгласили се анархисти от години функционират в много университети с мълчаливото съгласие на властите на висшите учебни заведения.

Вила „Амалия“ беше разчистена за първи път на 20 декември в присъствието на полицейски части и прокурор. Властите публикуваха списък със снимки на доказателства, които показват, че сградата е използвана като изходна база за участници в безредици. Открити бяха голям брой празни бутилки, съд със запалителна течност, противогази, пиратки, ножове, прашки, малки количества канабис – материали, които със сигурност не могат да се определят като „домашни потреби“.

Информацията, че винаги е имало голямо „раздвижване“ във вила „Амалия“ преди и след демонстрации и инциденти в Атина се потвърждава от съседи в квартала. При разчистване на сградата през миналата седмица беше намерена и двуцветна машина за офсетов печат.

Това показва, че във вилата е работила и печатница, използвана от различни групи. Листовки, главно с антирасистко съдържание, се разпространяваха в района на Агиос Панталеймонас (район в централна Атина, населен с много имигранти) след бума на расистките нападения след 2007 г.

За министерството на обществения ред и гръцката полиция в разчистването на вила „Амалия“ има голям символизъм, тъй като от началото на 90-те години на миналия век сградата е емблематична в очите на анархистите. Имаше и силен натиск от собствениците на други сгради, които също са окупирани. Това беше и причината за осъществяване на полицейската операция.

Кметът на Атина открито заяви, че сградата ще бъде отново училище, каквато е била функцията й в миналото. Източник от местната управа заявява, че общината не е искала да влиза в противоречие с групите анархисти. Ден след операцията служител на общината е получил директни заплахи, написани на стената срещу дома му.

„Виждахме хора с прътове да влизат и да излизат“, потвърждават жители на района. Други заявяват, че „съжителството“ с „наемателите“ не им е създавало проблеми, освен през дните, когато сградата е била място за концерти или когато е имало демонстрации.

„Някои от децата ги познавам от малки, бяха съученици на децата ми. Не мога да кажа, че одобрявам начина на живот, който са избрали, но не бих ги определил като опасни“, е коментар на бизнесмен от района. Друг жител, който не иска името му да бъде споменавано, допълва с кимване „След разчистването на вилата очакваме да се отвори и детската градина на Агиос Панталеймонас, която е затворена заради анархистите“.

Всички, преминали през чиновете на известната Втора мъжка гимназия, която преди се е помещавала в историческата сграда, си спомнят много неща. Тогава чиновете са търкали сто ученици. Бившите възпитаници си спомнят строгия, но справедлив учител Панос Патрас и силните му шамари за непослушните. Спомнят си известния филолог Трасивулос Ставру, преводач на Еврипид. „Тогава учителите бяха по-добри. Без тях нямаше да станем това, което сме“, казва издателят Одисеас Хадзопулос.

Вила „Амалия“ започва да се строи по проект на Ернст Зилер през 1860 г., като сградата е завършена през 1862 г. Тогава още я няма сградата на Атинския политехнически университет, която е сега е в близост. Първоначално вилата е резиденция на дипломата П. Агиропулу.

От 1932 г. в сградата се помещава Втора мъжка гимназия. По време на германската окупация е щаб на окупаторите, а след това отново функционира като училище. В съседство на вила „Амалия“ тогава се е намирала и резиденцията на определения от окупационните сили премиер Йоанис Ралис.

Нужно е време районът около площад Виктория да загуби великолепието си. През 1973 г. гимназията напуска сградата, вила „Амалия“ се опразва и бавно започва да се руши…..

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.