Людмила Путина изчезна, на руснаците не им пука

Последното съвместно появяване на Владимир Путин и съпругата му Людмила по време на преброяването на населението през октомври 2010 г. Снимка: от тв екрана

Съпругата на Владимир Путин – Людмила, винаги е била в сянка на публичната сцена, но напоследък тя е по-невидима от всякога. Това породи известни слухове и силно безразличие.

Нямаше улични тържества, концерти, заря, нито дори информация в основните новинарски канали. Руснаците не отбелязаха на 6 януари 55-ия рожден ден на тяхната първа дама Людмила Путина. Вместо това онези, които не отпътуваха за Египет или за Тайланд за официалната, двуседмична новогодишна ваканция, разгорещено обсъждаха всяка стъпка на новия руски гражданин, скандалния Жерар Депардийо.

Миналата година в интернет се появяваше въпросът: „Къде изчезна Людмила Путина“, или странното твърдение: „Путин крие жена си в манастир“. Тази година руснаците дори забравиха да я споменат.

Руснаците обикновено са безразлични към съпругите на своите лидери, а първите дами рядко търсят или споделят светлините на прожекторите редом до съпрузите си. Но дори и при тези руски стандарти съпругата на Путин винаги е била в сянка.

Публичните изяви на Путина никога не са били забележителни. Руските телевизионни зрители може би си спомнят неотдавнашни видеозаписи, в които тя говори по семейни въпроси и за „творчеството, пробуждащо се в детската душа“, или кадри, излъчени по Канал едно, на които Путина с дълго червено палто обикаля из стария Краков заедно с първата дама на Полша Йоланта Квашневска.

Последните официални репортажи, показващи президента и съпругата му, бяха заснети в деня на встъпването в длъжност на Путин миналата пролет. Но никой не видя нито една традиционна фотография на тържество за рождения й ден, на дълга маса, отрупана с храна или гости, вдигащи наздравица за първата дама.

„Сериозно ли говорите? Госпожа Путина е навършила 55 години? Съвсем съм го пропуснал“, каза депутатът Михаил Дегтярев. „Медиите изглежда са пренебрегнали това събитие. Вместо това ни занимават с изкуствени новини, а пропускаме важни исторически събития“, допълва той.

Един официален представител обаче не забрави да изрази най-добрите си пожелания. Чеченският президент Рамзан Кадиров написа в Туитър: „Искам да поздравя първата съпруга на Владимир Владимирович – Людмила Александрова и да й пожелая в кавказки стил дълъг живот“. Клюкарите в интернет веднага допуснаха, че Кадиров може би намеква за съществуването на втора съпруга.

Що се отнася до президента, на рождения ден на съпругата му страната видя как Владимир Путин прегръща щирокоплещестия френски изгнаник Депардийо, който дойде да си получи руския паспорт в Бочаров Ручей, президентската резиденция на Черно море. Първата дама не се появи там.

Не последва почти никаква обществена реакция, освен малък текст в интернет новинарската агенция Сакха нюз, която отразява събитията в далечен Сибир: „Президентът отиде на ски с приятеля си Медведев в деня на 55-ата годишнина на съпругата си“. Тогава се падаше и православният Бъдни вечер. Познавачи на Кремъл казват, че не за първи път руски президент не прекарва със съпругата си коледните празници.

„Това прави впечатление при Путин. Поради някаква причина той предпочита да прекарва Коледа в провинциална черквица, а не да бъде до съпругата си на нейния рожден ден“, казва Джералдин Фаган, експерт по религията в съвременна Русия и автор на книгата „Да вярваш в Русия“.

Но онова, на което западняците се чудят, е съвсем разбираемо за руските наблюдатели, свикнали с мисълта, че Русия може да преживява много добре без първа дама. „Позицията на първа дама е вакантна от известно време – руснаците предпочитат „бащата на народа“ да бъде сам“, казва Сергей Марков, заместник-председател на икономическия университет „Плеханов“ в Москва и съветник на Путин в миналото. Марков отбелязва, че Путина изчезна от публичната сцена през 2008 г., а преди това присъствието й до Путин очевидно го смущаваше и му тежеше.

Не се знае къде е сега руската първа дама. Някои твърдят, че Путина може би е в Спасо-Елизаровския женски манастир край Псков; според други тя живее в силно охранявана вила в покрайнините на Москва или Санкт Петербург, или дори в Париж. Но нито един от тези слухове не е потвърден.

Голяма група от около 300 души забеляза президентската съпруга на 28 декември в Кремъл на приема за Нова година, но събитието не беше заснето от телевизията. Тогава тя седеше на една маса с православния патриарх Кирил и бившата първа дама Светлана Медведева. „Людмила Путина изглеждаше необичайно весела и щастлива, нищо, че обикновено избягва публичните изяви“, спомня си един от гостите на приема – Алексей Венедиктов, директор на радио Ехото на Москва.

Фактът, че лидерите рядко се появяват със съпругите си, по традиция не повдига въпроси в обществото. Единственият блясък в невзрачния низ от жени „в сянката“ на съветските генерални секретари беше Раиса Горбачова. За първи път от царско време интелигентна жена с ясен изказ, добър вкус и изискано поведение представляваше Русия като съпруга на управник. Раиса придружаваше Горбачов на пътувания и приеми, ръководеше фондация и клуб и редактираше книгите на съпруга си. Но руснаците не я обикнаха.

Докато Горбачова си купуваше дизайнерски дрехи и бижута с кредитни карти от френските бутици, изнурените от работа рускини чакаха на дълги опашки за шише мляко и нямаха пари за нов чорапогащник. Русия обвинява двете най-изявени в политиката първи дами – Александра, съпругата на император Николай Втори, и Горбачова – за калпавата политика, тласнала страната в катастрофи.

„Мнозинството руснаци ненавиждаха начина, по който Горбачова напътстваше съпруга си, тъй като по традиция се смята, че руските жени трябва да си знаят мястото“, казва Юрий Крупнов, анализатор от прокремълски мозъчен тръст. Той не се е изненадва, че жената на Путин води тих и потаен живот.

Ако се съди по спомените й, цитирани в биографията на Олег Блотски, Людмила Путина знае много добре къде й е мястото. В началото на семейния живот тя узнава, че според съпруга й „жените трябва да вършат сами цялата домакинска работа“. Бременна в седмия месец с втората си дъщеря, Путина трябвало да носи бебето и торбата с покупките нагоре по стълбите. Путина се оплаква на Блотски, че живяла в самота в Дрезден, където Путин работел като офицер от КГБ.

„Целувка не за пред пресата“ – руски филм, вероятно основан на спомените на Людмила Путина, се появи на DVD през 2008 г., но не беше прожектиран в руските кина. В него има емоционална сцена в кухнята, където съпругата възкликва: „Доведе ме в Германия, за да съм ти домакиня!“.

Филмът започва със сцена на почти фатална автомобилна катастрофа в Санкт Петербург, в която Путина е тежко ранена. В този тъжен ден Путина пак останала съвсем сама. Путин, по онова време заместник-кмет, разхождал из града телевизионния магнат Тед Търнър. Неговият сътрудник Игор Сечин отишъл в болницата вместо него.

На някои руснаци Путина им липсва. Един от водещите московски дизайнери – Владислав Зайцев направи на Путина огромна шапка, двойно по голяма от тази на британската кралица, когато тя посетила с Путин Бъкингамския дворец. „Обичам я много“, каза Зайцев пред телевизия Дожд миналия октомври. „Тя е чудесно естествена, изобщо не е сноб, нито страда от амбиции“, допълва дизайнерът. Но приятелството им не могло да процъфти. „За жалост нашето общуване беше рязко прекъснато; може би някой се е изплашил, че имам прекалено голямо влияние върху нея“, заяви Зайцев.

Клуб на успешни жени, наречен „Отличнички“, с радост би приобщил Людмила Путина под крилото си, казва Олга Кришчановская, социолог, изучаващ елита в Руската академия на науките. Дамската група похвали Путина за издаването на детски книжки за благотворителна цел и реши да помоли първата дама да се присъедини към новата кампания за раздаване на книги в руските затвори. Отново обаче възникна ключов въпрос – къде да бъде изпратена поканата?

„Тъй като не знаем адреса, на който живее Людмила Путина, ние решихме, че президентската администрация може да й предаде писмото. Поканихме госпожа Путина да се присъедини към нас във Фейсбук“, заяви Кришчановская от името на клуба „Отличнички“. Отговор от Кремъл не бе получен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.