ВМЗ-Сопот е огледало на безобразията на ГЕРБ

Николай Цонев. Снимка: личен архив

Когато дъщерите ми бяха малки, много обичаха да им чета „Приключенията на Лукчо“ от Джани Родари. От неуморно и многократно четене съм запомнил много от тази мъдра и метафорична книга.

Особено ясен и полезен напоследък ми е един епизод в началото – старият Лукан, бащата на Лукчо му подарява едно огледало и му заръчва „да изучава негодниците“. После дон Домат – един от главните негодници в книгата – се поглежда в огледалото, което Лукчо му дава, вижда себе си и след обяснението на Лукчо, че изучава негодниците, здравата се ядосва, че е разпознат като негодник…

След дългата драма с приватизацията на ВМЗ-Сопот, която целият екип на „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ следи още от самото й начало, приказката за негодниците е най-доброто сравнение, което ми идва наум. Още преди 4 месеца предупредихме, че социалното недоволство, причинено от бедността и мизерията ще предизвика гладни бунтове. За съжаление – прогнозата ни се сбъдна! В Сопот хората са гладни – и няма как да е иначе, при положение, че средностатистически във всяко семейство поне един човек работи във ВМЗ.

Работниците заплашват да блокират пътища и да дойдат в София, където явното им намерение е да търсят правата си силово. Гьонсуратлъкът на Бойко Борисов стигна дотам да се загледа в ръцете на работничка, която символично му даде глава лук, защото съвсем несимволично хората от ВМЗ са на хляб и лук. Там той съзря златни пръстени, които вероятно жената е наследила от баба или прабаба и които според него трябва да занесе в заложна къща, за да не му разваля предизборната кампания. Премиерът гордо се огледа в огледалото на ВеМиЗерията на хората и се заяви като най-голям негодник…

Още преди Нова година, икономическият министър Делян Добрев нагло излъга, че приватизацията ще завърши до края на януари. Смело цялото правителство се огледа в учебника за негодници. Ние не повярвахме и още тогава предупредихме, че финалната цел на тази процедура е да бъдат съкратени работници и да бъде ликвидирано предприятието. Не защото сме много умни, а защото цялата подлост и безобразие се вижда от много далече. Все пак, трябва да призная, че моите лични очаквания бяха поне да се стигне до сделка и формално предприятието да стане частна собственост.

Но не! Лъжата лъсна като въшка на чело още преди това – Добрев и Дянков по разпореждане на Борисов излъгаха, че ще платят заплатите на работниците (реално щеше да ги плати също държавната „Кинтекс“ с аванс по несъществуващ договор). След това не го направиха. За единствения кандидат-купувач – фирма „ЕМКО“ на Емилиян Гебрев – специалистите в бранша отдавна знаеха, че няма оборотни средства, с които да направи обвързваща оферта.

Използваха Гебрев, за да се появи пред медиите и да бъде в ролята на лошия вестител – въпреки условието да няма съкращения, той ги прецени като 1200 души. Да изпрати 1200 души на улицата в град, където населението е 9000, е способен само истински негодник. След това СуперБойко се намеси авторитетно и в типичен хашлашки стил ги прецени на „700-800 души“. Което пак си е покачване на градската безработица с около 10% – в годината, в която правителството си постави за цел да намалява безработицата и да вдига доходите на хората.

Появи се и информация, че дълго укриваната цена за ВМЗ е била… 1 лев! Следващият път, когато видите някой министър – замерете го с левче – това е актуалната цена на политическия морал на властта днес!

От блога на Николай Цонев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.