Пистолетът на нападателя – без пълнител, със сигнално-звукови патрони

Пистолетът на нападателя. Вижда се, че пълнител липсва. Снимка: от тв екрана

Газовият пистолет, с който нападателят на Доган е излязъл на подиума, е марка Ekol Volga, съобщиха полицейски източници в неделя следобед. Пръв сайтът „Гласове“ съобщи и показа снимки, че пистолетът на нападателя е бил без пълнител.

На сайтове, занимаващи се с продажба на такова оръжие, се вижда, че пълнителят на пистолета стърчи по характерен начин отдолу от дръжката. Долната част завършва с издадена напред подвижна пластмасова част на пълнителя. Тъкмо тази издадена част не се вижда на снимката от днес, направена малко след покушението. На снимка на оръжието, размахано от нападателя в НДК, липсва тази част и дори се вижда отвор, който показва, че пълнителят е изваден.

Газов пистолет Екол Волга. Вижда се как пълнителят стърчи от дръжката. Снимка: сайт за търговия с оръжие

Тази снимка е направена минута преди Лютви Местан да обяви 30-минутна почивка. В кадрите от репортажа се виждат краката на хора от охрана и неясно още кой, които пазят падналия на пода пистолет.

Сигнално-звукови патрони са използвани при нападението срещу председателя на ДПС Ахмед Доган. Това каза на извънредна пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Резултатите от оръжието са излезли и според тях то е технически изправен газов пистолет, който не е преправян, каза Йорданов. От експертизата, извършена на трите патрона, които са намерени, става ясно, че два от тях са сигнално-звукови, които не разполагат с куршум, а единствено с барут. Те се използват за възпроизвеждане на звуков ефект. Третият патрон е технически пипер, който се използва при защита от животни, каза още старши комисар Валери Йорданов.

При стрелба със сигнално-звукови патрони, каквито са използвани при нападението срещу председателя на ДПС Ахмед Доган, от разстояние под един метър може да се причини нараняване, но не и нанасяне на смъртоносни рани.
Във всички инструкции при продажбата на такива патрони това е указано, каза Валери Йорданов. При първоначалните снимки и при изземването на оръжието отдолу не се е виждал пълнител.

„В крайна сметка се оказа, че пластмасовата част на пълнителя е счупена, а единствено в него е останала металната шейна, където се разполагат патроните. Намерени са части от пластмасовата част на пълнителя и от пружина. Много е възможно при самата борба пълнителят да се е счупил”, каза старши комисар Валери Йорданов.

По думите на Йордан Бакалов, който оглавяваше парламентарната комисия по национална сигурност, НСО не е отнесла веднага пистолета от местопрестъплението. Пред Би Ти Ви Бакалов заяви, че в случаи на покушение една от първите задачи на охраната е да изземе оръжието, за да не допусне някой да пострада. Запитан дали закъснялото изземване на оръжието означава и това, че то се превръща в компрометирано пред съда доказателство, Бакалов отговори с „да“.

Газов пистолет „Екол Волга“ с изваден пълнител. Снимка: сайт за търговия с оръжие

Засега няма безспорни данни за това къде е било оръжието между момента, в който нападателят е бил повален на земята и момента, в който камерите заснемат пистолета между краката на хора край него. По тази причина не може веднага да се направи и изводът, че пистолетът е бил без пълнител от самото начало, пише „Гласове“.

Така или иначе, обаче, това е газов пистолет, който не може да убива.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.