Почти половината от произведената в света храна се изхвърля на боклука

В магазините се продават само избрани плодове и зеленчуци с търговски външен вид. За онези, които се изхвърлят, макар да са годни за ядене, годишно се разхищават 550 трилиона куб. м вода. Повишената консумация на месо е друга причина за загубите. Снимка: фууд адвърт

В доклад, публикуван преди седмица от британския Институт по машинно инженерство, се посочва, че близо половината произведена в света храна – равна на 2 милиарда тона, отива на боклука. Шокираща статистика при наличието на 925 милиона гладуващи на планетата.

Британският Институт по машинно инженерство обвинява за стъписващите цифри ненужно стриктната продажба на стоките до дата на годност, практиката „купи едно – вземи едно безплатно” и изискванията на западния консуматор за храна с идеален козметичен вид.
Плодовете и зеленчуците ни се сортират предварително и близо 30% от тях не издържат на проверката, защото не отговарят на изискванията за форма, цвят и размер. Промоциите по магазините окуражават клиентите да купуват излишни количества, които след това у дома изхвърлят. В Европа това е близо половината от закупената храна.
Заедно с разхищението на храна се разхищават и ресурси, които и без това са недостатъчни: обработваема земя, вода и енергия.
Близо 550 трилиона кубични метра вода се разхищава в глобален мащаб за отглеждане на култури, които изобщо не достигат до консуматора заради неугледен външен вид. Макар че са напълно годни за ядене.
Повишената консумацията на месо допълнително изчерпва ресурсите, тъй като за производството на 1 кг месо отиват от 20 до 50 пъти повече вода, отколкото за производството на 1 кг зеленчук. Един хектар обработваема земя може да произведе ориз и картофи за изхранването на 19-22 души годишно. Върху същата площ обаче ще се отгледа фураж, достатъчен за производството на агнешко и говеждо само за един или двама.
Нуждата от вода за производството на храна може да достигне до 10-13 трилиона кубични метра на година до 2050.Това е от 2,5 до 3,5 пъти повече от общата консумация на питейна вода днес и може да доведе до още по-опасен недостиг на питейна вода по света.

И плодовете, загубили добрия си търговски вид, се изхвърлят, макар и годни за ядене. Снимка: еко уоч

Благотворителни организации изчисляват, че ако 1% от излишната храна в Обединеното кралство се дарява, вместо да се изхвърля на боклука, това може да осигури допълнителни 70 милиона яденета на най-нуждаещите се.
Изчислено е, че само лондончани изхвърлят месечно около 540 000 тона годни за употреба храна и напитки, което освен че е разсипничество, струва на всяко домакинство по 50 лири на месец.
За да се предотврати по-нататъшно разхищение на храна правителства, агенции за развитие и организации като ООН трябва да работят съвместно, за да променят нагласата у хората и да осуетят прахосването от производители, преработватели, супермаркети и консуматори, се твърди в доклада на Британския институт по машинно инженерство.

Превод Ана Христова, по материали от чуждия печат.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.