Проф. Людмил Георгиев: Доган стана партиен пожизнен монарх, без аналог

Ахмед Доган. Снимка: Булфото

Най-важното, за което никой не говори, е своеобразния принос на Доган и ДПС в партийното строителство. И това, което те формулираха като „пожизнен почетен председател”, който ще участва във взимането на всички решения и ще има решаваща дума в подреждането на листите и кандидатурите за кметове и общински съветници. Тази  формула звучи като

„партиен пожизнен монарх”

В демократичния свят няма аналог подобна партийна формула. И, който е гледал изявленията на новия партиен председател Лютви Местан, който е такъв само на книга, е видял, че той не се държи като лидер. Той се държи като заместник, какъвто в действителност е. Друг е въпросът, че на практика, макар и илюзорно, агент Павел замества агент Сава. Сякаш ДПС е обречено да бъда рожба на Държавна сигурност.
Всички говорят за голямото оттегляне на Доган, а такова всъщност не се състоя. Просто се преформулира неговата позиция в ДПС, за да се утвърди тя пожизнено. Големият парадокс е, че бяха произнесени толкова мантри, включително и от Доган, за демокрацията. А в същото време реализираха една абсурдна партийна формула, която няма нищо общо с демокрацията. И това е парадокса, на който трябва да се обърне внимание.

Това е поредна маневра на Доган

С нея той демонстрира, че уж се оттегля, но всъщност си остава да дърпа конците, както той си знае. Защото разчита на това, че хората не четат и не мислят. Че ще си мислят, че като се е оттеглил от председателското място, значи се е оттеглил от политиката. Глупости.
Слушам всички политически лидери, видях и обръщението на царя, че се бил оттеглил най-значителният политик от прехода. Ама за какво оттегляне става дума? Или аз нещо не съм наясно? Пожизнен почетен председател с право на решаващ глас при реденето на листи и вземането на решения…
Той сам го каза: че се оттегля, за да може следващият лидер да реализира възможни, бъдещи коалиции. Т.е. аз си стоя отзад, но давам на Лютви Местан възможността да преговаря бъдещите коалиции. Това е.

Доган е тотално изолиран

Цялото ДПС е изолирано като партия и политически субект, с изключение, разбира се, на топлите връзки с БСП. Видяхте ли друг гост на конференцията, освен заместници на БСП? Видяхте ли някой от земеделците, някой от дясното пространство, от центъра, от новите формации? Никой!  Тотална изолация на Доган и ДПС, това е истината.
Ако говорим за единствено възможния коалиционен партньор на ДПС, става дума за БСП, Доган няма нужда дори от подобно „оттегляне”. Но никой друг няма да се ангажира да партнира с ДПС. Това е абсурд! Това е последният отчаян опит на Доган да представи уж ново лице на ДПС, за да може евентуално да варира в бъдещи преговори. Но мисля, че тези намерения станаха безпощадно ясни. Затова няма да успее и с този ход. Напротив, ДПС отново се вкара в капан, говорейки само за акта на Октай като „политическа поръчка”, да не говорим за защитата на онези талибани, които при явно беззащитен човек, скачаха отгоре му като обезумели.
ДПС тихо и полека отива в политическото небитие, това е.

Това не беше планиран терористичен акт

Става дума за чисто индивидуален акт на един човек, млад мъж, който най-вероятно търси себеизява.
Ако наистина това беше планиран терористичен акт, мисля, че утре – вдругиден щяхме да бъдем на погребението на г-н Доган. Дори човекът да е камикадзе, така не се прави организиран терористичен акт с цел убийство. Да не говорим, че един политически лидер може да бъде убит по всякакъв начин, а не непременно пред телевизионните екрани на цяла България. А той не подхожда по този начин. Първо, убийство не се извършва с такова оръжие. Второ, ако става дума за истински терористичен акт, излизайки на сцената, той ще започне да стреля от няколко метра с цел да падне обекта и после да го довърши. При тази ситуация, която наблюдавахме, това не беше никак сложно. Затова е изключено да е имало подготвен терористичен акт, което автоматично изключва и версията за политическа поръчка.

Изключвам инсценировка

Прекалено театрално е, за да е инсценировка. Вероятно става дума за един млад човек, който търси начин да се изяви. Имайки предвид и предишни негови действия, които е извършвал заедно с брат си. Не говоря само за кражби и притежание на наркотици, а за скандали, за побоища, в които е участвал. Така картината се наслагва. Но вижте какво стана в Щатите преди два месеца, вижте какво стана в Норвегия преди две години. Срещу такива хора обществото не е подготвено, независимо кое общество – американското, българското или норвежкото.

Ще ви кажа още нещо, тъй като стана ясно, че Октай е мотивирал поведението си с мнението за себе си, че е български патриот, че със сплашването и унижението на Доган цели нормализирането на държавата. Сравнението се налага от само себе си –  абсолютно същите мотиви изтъкваше в предсмъртните си бележки и Ахмед Емин, Бог да го прости! Мисля, че съвпадението е твърде драматично и съвсем не е в полза на Доган и ДПС.

Из интервюто с проф. Людмил Георгиев в „Гласове“. Виж тук цялото.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.