Сръбската война с паметници

С три дни закъснение правителството изпълни обещанието си от своя ултиматум към албанските власти в Южна Сърбия и вчера сутринта жандармерията премахна паметника на загиналите бойци от Армията за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа от площада пред сградата на община Прешево.

Многоседмичните взаимни обвинения около спорния паметник завършиха без инцидент и това е добра новина.

Същевременно, макар че според мнението на по-голямата част от обществеността по този начин държавата окончателно е показала, че е „държава“, има и становища, че шумът около паметника е бил само разсейване на обществеността и ненужно вдигане на напрежението в Прешевската долина.

Вярно е, че държавата Сърбия бе провокирана от решението община Прешево да постави на толкова видимо място паметник на хората, които властите в Сърбия, макар и да амнестираха преди 11 години, смятат за терористи.

Подобни паметници в тези краища има почти на всяка крачка, макар предимно на частни парцели.

На „Капитан Леши“, например , в село Велики Търновац е изграден почти истински възпоменателен парк, а се планира и музей.

След откриването на паметника на бойците от Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац сръбската страна издигна паметник на членовете на армията и полицията, загинали по време на конфликта с въоръжените албанци в Прешевската долина, с което „войната с паметници“ увеличи своята интензивност.

Как ще продължи тази война с паметници ще видим едва в следващите дни. Би било най-добре да се стигне до взаимно успокояване на напрежението и окончателно обръщане към истинските проблеми, които мъчат и сърбите, и албанците в Прешево, Буяновац, Медведжа, но и в останалата част от Сърбия – решаването на огромните икономически проблеми и подобряването на стандарта.

Първите реакции на политическите представители на албанците в Южна Сърбия, както и в Прищина не будят оптимизъм.

Правителството на Косово е огорчено от стъпката на Сърбия, която, предупреждават те, поставя под въпрос продължаването на диалога между Прищина и Белград.

Съжаление, че преговорите за намирането на компромисно решение за спорния паметник в Прешево бяха прекратени с решение на сръбското правителство, изрази и ОССЕ, чиито представители посредничиха в неколкодневните, очевидно неуспешни преговори.

Изглеждаше, че Сърбия е получила „зелена светлина“ от международната общност за премахването на паметника, но реакцията на ОССЕ отваря въпроса дали е така?

По времето на писането на този коментар в Прешево бе спокойно, но все още се чака решението на албанските политически партии. Някак си в сянката на „войната с паметници“ премина поскъпването на газа и очакваните по-високи цени на тока. Случайно ли е това?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.