Бенямин Нетаняху – кралят на Израел, който няма съперник

Франс прес

Интервюто на Бенямин Нетаняху за в. Велт под заглавие „Палестинците искат държава без мир“

Коронясан от сп. „Тайм“ за „крал Биби“, борецът на десницата Бенямин Нетаняху се състезава за трети мандат на трона на Израел без реален съперник.

Редица коментатори обаче го смятат за слаб премиер и предричат, че след преизбирането му го чака същински ад.

„В тази предизборна кампания липсваше кървав страстен двубой, какъвто можеше да се състои, ако Нетаняху имаше срещу себе си противник от ранга на предшественика му Ехуд Олмерт“, обобщава политическият анализатор Ханан Кристал.

Често се казва, че единствените му врагове са медиите, особено левият вестник „Аарец“, който го описа като „най-механичният, четящ от аутокюто и измислен премиер на Израел“. Вдъхновявайки се от известния портрет на Давид, през уикенда „Маарив“ го представи в карикатура като Бонапарт, прекосяващ Алпите.

Всички обаче са приели, че шефът на партията Ликуд ще е следващият правителствен ръководител.

Работата е там, че при управлението на този либерал без угризения израелската икономика е в относително добро здраве в сравнение с водовъртежите в други страни, а и никой сериозен съперник не се появи от редиците на разпокъсаната опозиция, която е в малцинство.

Отличен оратор, як мъж, често духовит, Бенямин Нетаняху се наложи на международната сцена след спорен първи мандат (1996-99 г.). Той стигна дотам да поучава президента Барак Обама пред камерите в Белия дом през май 2011 г….

Този архитект по образование смая Общото събрание на ООН миналата есен, когато начерта с маркер червена линия върху рисунка на бомба пред избухване, за да изобрази символично границата, която Иран не бива да преминава.

Въпреки това 63-годишният Бенямин Нетаняху е критикуван за нерешителния си характер (твърди се, че е под влияние на третата си съпруга Сара) и за талантите си на „фокусник“, готов да се огъне под натиск. Той е прагматичен, отвръщат поддръжниците му. Френският президент Никола Саркози го нарече „лъжец“ в частен разговор с Барак Обама по време на среща на Г-20.

Бившият шеф на вътрешното разузнаване „Шин бет“ Ювал Дискин направи жлъчен портрет на премиера (и на министъра му на отбраната Ехуд Барак) заради приписаните им намерения да нападнат Иран. Той осъди „едно държавно управление, което взема решения въз основа на месиански илюзии“.

„Не бих искал такива хора да държат кормилото при подобно събитие“, гневно каза Дискин.

Бенямин Нетаняху е внук на равин и син на краен ционистки историк. Той смята Иран за новия Амалек, смъртния враг на евреите в Библията и прави съпоставка между иранската ядрена заплаха и Холокоста.

„Може да се окаже, че Арабската пролет ще се превърне в иранска зима“, каза той малко след избухването на революцията в Египет.

Близък до американската неоконсервативна школа (прекарал е младостта си в САЩ), човекът, който стана най-младият израелски премиер и първият роден след създаването на държавата през 1948 г., има песимистичен поглед върху историята.

Чист продукт на ашкеназкия елит, който основа Държавата Израел, животът му е белязан от смъртта на големия му брат, полковник Йонатан Нетаняху, командващ елитно поделение, който е убит при операцията в Ентебе (Уганда) срещу пропалестински нападатели през 1976 г.

Той непрестанно клейми „международния тероризъм“ и „ислямисткия екстремизъм“. Той естествено е ястреб, винаги е уклончив за намеренията си към палестинците, против изтеглянето е от Западния бряг, против разделяне на Ерусалим и създаването на суверенна палестинска държава.

Израел никога няма да отстъпи нито по „сигурността“, негова ключова дума, нито по искането си за бъде признат за „държавата нация на еврейския народ“, повтаря този премиер приятел на живеещите в еврейските колонии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.