Какво предложи Обама за втория си мандат

Барак Обама полага клетва за втория си мандат. Снимка: Белия дом

Барак Хусеин Обама церемониално откри втория си президентски мандат с твърдо отстояваща позициите му реч, в която той защити модерния либерализъм в Америка и изтъкна, че „съхраняването на личните ни свободи в крайна сметка изисква колективни действия“, пише в. „Ню Йорк таймс“. „Обама предложи либерална визия за втория си мандат“, е заглавието на вестника.

В ден, изпълнен със спомени от епохата на борбата за граждански права и отдаване почит на преподобния доктор Мартин Лутър Кинг, Обама си спести партийните призиви отпреди четири години и изложи енергична визия за подкрепа на правата на хомосексуалистите, проявяване на повече толерантност към незаконните имигранти, запазване на „спасителната мрежа“ на социалните помощи и действия за спиране на климатичните промени, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Барак Обама използва речта си по повод началото на втория си мандат, за да отправи силен призив за действие, като представи либерален дневен ред и прикани американците да си върнат духа на отците основатели, пише в. „Гардиън“.

В резултат на това сегашната му реч бе по-вдъхновяваща от до голяма степен разочароващото му обръщение от 2009 г. Тогава той бе изправен пред нереалистични надежди към президентството му, а страната бе потопена в най-тежката икономическа криза от 30-те години насам и му се наложи да смекчи очакванията, пише вестникът.

Този път той предприе обратния подход, като защити колективизма, нуждата федералното правителство да помага на хората да се измъкнат от бедността и да се дават възможности на всички, а не на едно все по-намаляващо привилегировано малцинство.

В опит да опровергае дясното тълкуване на конституцията, което в последно време се налагаше в САЩ, Обама заяви, че отците основатели не са имали за цел страната да стане роб на конституцията и че патриотизмът не е съхраняване на правото.

„Това е задачата на нашето поколение – да превърнем тези думи, тези права, тези ценности за живот, свобода и преследване на щастието в нещо истинско за всеки американец. Да сме верни на основополагащите си документи не изисква от нас да сме на едно мнение за всяко нещо в живота, не значи, че всички ще дефинираме свободата по един и същи начин или че ще следваме абсолютно същия път към щастието“, каза Обама.

От сегашното поколение зависи тези принципи да се превърнат в действителност, заяви той. „Защото историята ни казва, че тези истини може и да са самоочевидни, но никога не са били самоизпълняващи се“, цитира „Гардиън“ думите на Обама.

Още по темата: Залага на борбата с промените в климата

Патрик Ръкър
Ройтерс

Президентът Барак Обама заяви в понеделник, че ще поведе борба срещу климатичните промени през втория си президентски мандат. Това беше едно неочаквано обещание, което поставя този зареден с политическо напрежение въпрос сред вътрешнополитическите приоритети на президента редом с контрола върху продажбите на оръжия и имиграционната реформа.

Обама обвърза климатичните промени с опустошителните метеорологични феномени и пожарите. Той заяви, че американската икономика може да отбележи растеж, докато се защитава от най-лошите последици от един феномен, за който учените предупреждават, че става все по-сериозен заради предизвиканото от хората замърсяване.

„Ще се справим със заплахата на климатичните промени, тъй като знаем, че ако се провалим в тази насока, това ще означава да предадем нашите деца и бъдещите поколения“, заяви президентът. Той посвети повече от минута на темата за климатичните промени в близо 20-минутната си реч.

Президентът демократ пое ангажимента, че Белият дом ще положи усилия за намаляване на емисиите на парникови газове – област, в която Обама постигна променлив успех през първия си четиригодишен мандат.

И докато Обама успя да изтръгне обещание от автомобилосторителния бизнес за затягане на стандартите за ефективност на горивата през идните години, неговият по-обширен план за оценка на това колко ще струва намаляването на парниковите емисии, се провали в Конгреса.

Климатичните промени останаха до голяма степен незасегнат въпрос през последната година от мандата на Обама, която беше и годината на кандидат-президентската му кампания. Еколозите се надяваха, че Обама ще постави въпроса директно начело на дневния си ред за втория си мандат.

В речта си вчера Обама посочи, че САЩ трябва да бъдат лидер в устойчивото енергийно развитие и подчерта, че този въпрос е от значение за националната сигурност и предоставя нови икономически възможности.

„Ние не можем да отстъпим на останалите страни технологията, която ще даде възможност за откриване на нови работни места и за създаването на нови промишлени отрасли. Ние трябва да се възползваме от възможностите, които тази технология ни предлага“, заяви Обама.

Учените казват, че емисиите от автомобилите и от захранваните с въглища електроцентрали са сред източниците на въглероден диоксид, които затоплят планетата ни.

Миналата година беше най-горещата в САЩ, откакто се водят подобни статистики. Учените предупреждават, че колебанията във времето не могат да бъдат приписвани само на климатичните промени. Но опустошителната сила на урагана Санди, който съсипа части от Ню Йорк и Ню Джърси през октомври, и причинилата големи загуби суша в Средния запад, се смятат за предвестници.

„Някои може и да продължават да отричат съкрушителната присъда на науката, но никой не може да избегне катастрофалните последици на бушуващите пожари и причиняващата загуби суша, както и все по-мощните бури“, заяви Обама.

Активисти в борбата срещу климатичните промени, които твърдят, че феноменът се влошава и все повече ще засегне здравето на хората и държавните бюджети, се почувстваха насърчени от думите на президента.

„Надеждата ми се върна“, признава Лари Швейгър, председател на Националната федерация за дивата природа. „Борбата с климатичните промени е не само кауза на един президент или на една страна, а неотложна задача на целия американски народ“, допълва той.

Но за Обама може да се окаже невъзможно съживяването на проектозакона за борба с климатичните промени, тъй като съперниците му от Републиканската партия контролират Камарата на представителите. Представители на Белия дом обаче казват, че планират да използват изпълнителната власт, за да постигнат напредък по въпроса.

„Ще ви кажа каква е моята зелена мечта – да се изправим срещу климатичните промени“, заяви вицепрезидентът Джо Байдън в неделя по време на тържество в Националната федерация за дивата природа по повод встъпването на Обама във втори президентски мандат.

През идните месеци Агенцията за защита на околната среда се очаква да представи стандарти за емисиите на електроцентралите. Ако тези правила се окажат толкова строги, колкото искат еколозите, те ще допринесат за реално съкращаване на вредните емисии от този източник, отговорен за 40 процента от въглеродното замърсяване в САЩ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.