Русия – сигурност или контрол на интернет?

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Руската Федерална служба за сигурност получава нови пълномощия за борба срещу престъпността в информационното пространство. Според в. „Комерсант“ президентът Владимир Путин е разпоредил с указ ФСС да разработи държавна система за прогнозиране и предотвратяване на кибернетични атаки, съобщи Би Би Си.

От година насам кибератаките в Русия станаха по-интензивни, обясни прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, според когото сайтовете на държавния глава и премиера са атакувани всекидневно и все по-изобретателно. „Щом нападат държавата, държавата взема мерки“, коментира той новия указ.

Според източник от президентската администрация предстои да се приеме „цял комплекс от решения за гарантиране на сигурност в Интернет“, който може да прерасне в стратегия за кибернетична сигурност на Русия.

„Ако става дума за политика, тя не е вътрешна, защото ФСС работи много тясно с вътрешните хакери – едни отиват в затвора, други започват да работят за нас“, коментира Руслан Гатаров, шеф на комисията за развитие на информационното общество в горната камара на парламента – Съвета на федерацията. Експерти дават положителни оценки за инициативата на Путин, насочена срещу кибернетичната престъпност.

В Русия вече е имало опити да бъдат създадени инструменти за контрол над Интернет – всевъзможни системи за мониторинг. Приетите неотдавна закони в тази сфера са цензура. Сега обаче се предлага „нещо малко по-различно като реакция след откриването на вируса „Червеният октомври“, отбелязва пред „Новие известия“ Иван Засурски, президент на руската Асоциация на интернет издателите.

По-рано този месец руската лаборатория за компютърна сигурност „Касперски“ разкри глобална виртуална шпионска мрежа, наречена „Червеният октомври“. Зловредната програма в течение на пет години бе атакувала компютрите на редица правителствени организации, научни институции, ядрени центрове и посолства, напомня всекидневникът.

Били са откраднати по електронен път документи от посолства и правителствени и военни институции в 16 от 27-те страни от ЕС. Засегнати са дипломатически и правителствени компютърни мрежи в Австралия, Иран, Израел, Русия и САЩ. Според „Касперски“ този списък не изчерпва жертвите на „Червения октомври“. В Белгия, където се намират централите на ЕС и НАТО, са регистрирани 15 отделни незаконни прониквания в компютърни мрежи, съобщи преди седмица лабораторията, цитирана в интернет-изданието „И Ю обзървър“.

„Стана ясно, че системно се получава достъп до секретни европейски ресурси, включително руски. Друг въпрос е откъде ще вземат служителите на ФСС необходимата квалификация. Надявам се да „владеят нещата“, казва Засурски пред „Новие известия“. Експертът добавя, че в момента се води „битка между тайните служби, един вид – кой повече ще открадне от другия, кой повече неща ще разшифрова и ще разбере“.

Според специалисти Русия може да създаде защита срещу кибератаки само за половин година. Някои обаче се опасяват, че в ръцете на тайните служби новата система ще стане още един инструмент за контрол над „волнодумството“ в Интернет, допълва „Новие известия.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.