Менует за газов пистолет и магистрали

Антон Митов. Снимка: личен архив

Гледах по телевизията как някакъв българин (от турски произход) с танцова стъпка се опита да застреля друг българин(от турски произход), лидер на партия за права и свободи. Не успя и бе с танцувални стъпки наритан по главата…Мъжът, който насочи газов пистолет срещу български политик, заяви, че целта му е била да го сплаши, а не да го убие, пише „Торонто стар”. Съдът реши, че Октай Енимехмедов трябва да остане в ареста, тъй като има голям риск да избяга. Освен това, за неговата лична сигурност е по-добре да остане зад решетките.

25-годишният нападател може да получи шест години затвор за това, че насочи пистолет срещу Ахмед Доган, лидер на Движението за права и свободи (ДПС), по време на конференция в София. Пистолетът на Енимехмедов засече, докато други делегати на конференцията го повалиха и започнаха да го удрят, ритат и блъскат. В понеделник прокуратурата обяви, че ще разследва побоя, но до момента все още не са повдигнати обвинения.

Покрай атентата срещу Ахмед Доган забравихме съществените проблеми в България. Един газов пистолет отмести темата за втечнения газ, който трябваше да ни доставя Грузия от Азербайджан. Забравихме и за проблемите на държавното оръжейно предприятие в Сопот. Дори не се сещаме да доставяме оръжие за Грузия. Не мислим и за магистралите в страната. Повече се радваме на пътищата в Гърция.

Моля Ви, не може така!

Човекът е човек, когато е на път. Не си спомням кой е измислил тази гениалност, по-важното в случая е, кой как изгражда мостове на омраза и реални пътища.

Франция

Във Франция ще се развихрят горещи дискусии с най-засуканите изречения и в края на краищата няма да бъде построена магистрала, а още една АЕЦ и Център за филтрация на имигрантите.

Белгия

В Белгия фламандците ще обявят строителството на пътя за културна интервенция.

Италия

В Италия няма никакво значение къде ще бъде построена магистралата. Подизпълнител ще бъде фирма на Силвио Берлускони.

Между другото…

Силвио Берлускони отказа да включи в предизборната си листа свои съюзници, обвинени за корупция и връзки с мафията, в опит да изчисти имиджа на партията „Народ на свободата”, коментира вестник „Айриш таймс”. Бившият министър Никола Козентино, чиято маса с поддръжници е в сърцето на мафията в Неапол, е сред редицата депутати, които не фигурират в партийната листа преди парламентарните избори през февруари.

„Това беше много трудно решение”, каза Берлускони, който обвини „политически пристрастните прокурори” за това, че се е наложило да се откаже от Козентино. Тази стъпка е рискована. От една страна тя може да спечели гласове за „Народ на свободата”, но може и да доведе до загуба на подкрепата в районите, откъдето са неизбраните политици.

България

Както в Италия така и в България също няма никакво значение! Магистрала ще бъде построена! Блатните кокичета, които пречеха, бяха преместени от Бойко Борисов в стил 3/4!

Германия

В Германия пътя го превръщат в шестлентов аутобан с прекрасни връзки, но ден след приключването на строителството му Конституционния съд на извънредно заседание забранява неговото използване, защото нивото на шума по новия път заплашва размножаването на рядък вид дървесни жаби. Получава се една прекрасна сюита.

Китай

Китайците съвсем точно, в умерено темпо, ще копират немския аутобан, но указателните надписи на табелите ще бъдат с граматически грешки.

Грузия

В Грузия ще построят сграда на пътното управление изцяло от стъкло, ще вдигнат тост за строителството на европейския аутобан, след което парите ще свършат. МВнР на Грузия ще съобщи, че са построили аутобана, но е бил бомбардиран от руснаците. Парламентът ще внесе поправка президентските избори да са през октомври и по този начин, с лек реверанс, Михаил Саакашвили ще остане на власт шест години.

А дали ще успее?

Стотици хора се събраха пред президентския дворец в грузинската столица като настояват Михаил Саакашвили да подаде оставка като държавен глава и да предаде властта на председателя на парламента, предаде Би Би Си. Събралите се твърдят, че на 21 януари изтичат пет години от встъпването в длъжност на Саакашвили и следователно завършва неговият президентски мандат. Поредните президентски избори в Грузия са насрочени за октомври 2013 г.

Митингуващите в Тбилиси също така обвиняват Саакашвили за икономическите проблеми, с които се сблъскват много жители на страната, както и за злоупотреби с властта, докато предвожданото от него „Единно национално движение” бе на власт. Партията на Саакашвили загуби парламентарните избори през октомври миналата година, като отстъпи пред коалицията „Грузинска мечта”. Оглавяващият коалицията милиардер Бидзина Иванишвили в момента е премиер на страната.

Любопитен детайл

За целия период от разпада на Съветския съюз до сега властта в Грузия нито един път не е била предавана по конституционен път. Първият президент на републиката Звиад Гамсахурдия е свален от военните през 1993 година. Десет години по-късно неговият приемник Едуард Шаварнадзе напусна поста си след „революцията на розите“.

Днес признакът на нелегитимност витае и над Михаил Саакашвили. В края на декември миналата година в Грузия започна най-мащабната в историята на страната амнистия. Бяха освободени около 3 000 затворници. Предишното правителство на Грузия с подкрепата на президента Михаил Саакашвили попадна в центъра на скандал относно жестокото третиране на затворниците. Новото правителство на Бидзина Иванишвили, който е политически опонент на президента, заявява, че много затворници в Грузия са били осъдени несправедливо.

Саакашвили от своя страна определи амнистията като „масово освобождаване на престъпници” и предупреди, че тази стъпка ще доведе до сериозни последствия.Днес мнозина от тях се присъединяват към антиправителствените демонстрации. Противниците на Саакашвили заявиха, че дават на президента 10 дена, за да си подаде оставката. В противен случай те ще му пречат по всякакъв начин да си върши работата. Ако Президента на Грузия не може да изпълнява своите задължения правото на управление поема председателя на Парламента.

А какво се случва днес в Гърция?

Гърция е успяла да изпълни бюджетната си цел за 2012 година, сочат официалните данни. Първичният дефицит е бил около 3,45 милиарда евро при заложена цел от 4,58 милиарда евро. За да изпълни тази цел, правителството беше принудено да предприеме допълнителни мерки под формата на още данъци, орязване на програмата за публични инвестиции и намаляване на разходите, пише вестник „Катимерини”.

Според официалните данни бюджетният дефицит е намалял с 31,1% в сравнение с 2011 година до около 15,69 милиарда евро. Поставената цел беше за 16,31 милиарда евро. Състоянието на бюджета можеше да бъде още по-добро, ако някои от социалните фондове не бяха поискали допълнително финансиране през 2012 година.

Но да не се отплесвам – как се строи път в Гърция?

В Гърция за строителството на пътя ще бъде взет кредит от ЕС. Темпото се забавя, движенията стават сдържани и плавни. Парите заминават в неизвестна посока. За покриването на кредита ще бъде взет още един кредит. Крайният резултат ще е продажбата на концесията за строителството на германците, които ще построят аутобан, но гръцката преса ще разкаже, че това е още един агресивен акт от страна на Германия в многовековните и опити да окупира гордата Балканска страна.

Русия

В Русия за реконструкция на пътя се отделя бюджет от 138 млрд рубли. Преди да започне ремонтът, група чиновници заминават на дълга командировка по обмяна на опит в Мюнхен, Маями и Ница. В края на третата година от подготвителната работа парите свършват, но преди визитата на президента се докарват 300 таджика, които с лопати запълват всички дупки с асфалт. По новините се говори за федерална програма „Пътно строителство“.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.