Жив да е Бойко, че ни пусна БиТиВи-то (или как рекетираха „Булсатком”)

Часове, след като министърът на транспорта съобщи, че лично премиерът Борисов се е намесил в спора на Би Ти Ви и ТВ7 с „Булсатком”, дойде новината, че двете страни са се споразумели.
„По настояване на министър председателя” преговорите се водели под егидата на министерството. Съвсем като в путинова Русия.

Две седмици преди това се беше намесило и вътрешното министерство, като прати полиция да обискира офисите на една телевизия – ТВ+, близка до „Булсатком”. Мотивът – имали черна каса и плащали заплати над трудов договор. В e-vestnik не ни се иска да ставаме адвокати на една голяма компания, каквато е „Булсатком“ – кабелен, а вече и мобилен оператор. Но с такъв мотив полицията трябва да влезе във фирмите в цяла България. Що не влезе и в редакциите на медийната империя на Пеевски, която крепи на Баце таковата, да види там как плащат заплати?

Това нахлуване на полиция в телевизия би предизвикало скандал в Европа. Там случката щеше да бъде окачествена като безпрецедентно посегателство към медии.
Тук обаче се приема за нормално – по един рекетьорски начин, точно както правят момчетата съдружници на Борисов в миналото му. Но сега не мутри, а държавата мачка някого. И след две седмици той кляка и подписва договор да излъчва любимата на правителството ТВ7 и не по-малко любимата Би Ти Ви. Макар премиерът лицемерно да изтъкна друго – че заради разправията не можел да гледа „Шоуто на Слави”, което се подиграва с него.

Иначе премиерът Борисов се прави на голям демократ. Само преди седмица обяви, че не се меси на медиите. Непрекъснато го повтаря. Сигурно страда от раздвоение на съзнанието. С едната половина си вярва, че не се меси, с другата нарежда какво да се прави.

В този спор между „Булсатком” и Би Ти Ви и няма добрият и лошият. Но в случая държавата влезе в ролята на рекетьор.

Един ден парламентарна комисия и прокурори ще разследват рекетьорските намеси на сегашното правителство в медиите и в бизнеса тук и там. Само си представете как Любомир Павлов, например, ще се яви и ще обяснява как е бил притиснат да продаде вестниците си. Почти се вижда като кадри в новините…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.