У нас 17 000 души умират в мъки – уредено от Министерството на здравеопазването

Отново по повод болната от рак Гергана, която гасне на 29 години, отхвърлена от здравната система

Проф. Лъчезар Аврамов. Снимка: личен архив

В отговор на отвореното ми писмо до медиите и президента на Република България, получих любезен отговор от администрацията на президента, в който ми благодарят за доверието към президентската институция и ме информират, че изложението ми е изпратено по компетентност в Министерството на здравеопазването.

Законът за здравето гарантира, че при нелечими заболявания с неблагоприятна прогноза, пациентът има право на палиативни медицински грижи, при условия определени с наредба на министъра. Такава наредба не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

При изчерпване на възможностите на стандартното лечение, болният трябва да бъде насочен за палиативни грижи по клинична пътека № 297, но болница работеща по нея не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

За елементарни, но животоспасяващи действия, като кръвопреливане на терминално болен, възможност не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

Регулация на алтернативни, но напълно научно доказани методи за лечение, които помагат на милиони болни в нормалните държави не съществува, по вина на Министерството на здравеопазването.

Правила за „състрадателно лечение”, което е уредено с европейски Регламент № 726 през 2004 г. не съществуват, по вина на Министерството на здравеопазването.

По мнение на Националния омбудсман, принципът – болният човек свободно да избира лечението си е грубо потъпкан, по вина на Министерството на здравеопазването.

По свидетелство на Центъра за защита правата в здравеопазването, съществува хроничен проблем с доставките на химиопрепарати, поради което силно се влошава качеството на лечението и се налага болните да си купуват сами в чужбина, по вина на Министерството на здравеопазването.

По свидетелство на д-р Николай Йорданов, ръководител на единственото в България отделение за палиативни грижи, има огромен проблем с опиатите, по вина на Министерството на здравеопазването.

„Оставена на Господ”, журналистката Майя Кривошиева умира в адски мъки, без обезболяващи и търси цианкалий за да им сложи край, по вина на Министерството на здравеопазването.

На 25 декември 2012 г. информирахме здравната администрация, че съществува възможност Гергана да бъде лекувана, ако Министерството на здравеопазването изпълни законовото си задължение да осигури стабилизация на състоянието й чрез елементарни мерки, преди всичко – кръвопреливане. Вероятността тя да получи подобрение е значителна, защото такива са резултатите от интегративното лечение – доказани от собствената ни практика, публикувани и признати в световната научна медицинска литература.
В отговор, Изпълнителна агенция „Медицински одит” и СРЗИ ни съобщиха, че гореописаната нормативна база не позволява Гергана да бъде лекувана и е много по-важно да се спазва гореописаната нормативна база, отколкото Гергана да бъде лекувана!

Половин година по-рано, на 19 юни 2012 г., в обстойно писмо, обърнахме внимание на министър Десислава Атанасова, че съществуват проблеми в гореописаната нормативна база, свързани с палиативното лечение, алтернативното лечение, интегративното лечение, които засягат живота на много болни. Предложихме конкретни правни формулировки за усъвършенстването й.

В отговор, зам.-министър Вичев ни информира, че всичко в здравната система съответства на европейските стандарти, че специализираната извънболнична помощ представлява „гаражни услуги” и че действително тежко болните не могат да получат „състрадателно лечение” по смисъла на европейското законодателство, защото в българската нормативна база не е въведена възможност за „състрадателно лечение”!

Вместо да бъде помогнато, Гергана да получи избраното от нея лечение, с личното съдействие на министър Десислава Атанасова тя беше лишена от тази свобода. Добре известна е сентенцията, че проблемът съществува, докато човекът съществува.

Господин президент, в този момент, в България, около 17 000 души умират от рак, с направление за палиативни грижи – направление за адски мъки към небитието – уредено от Министерството на здравеопазването. Намирам за твърде оригинална идеята, поставените от мен въпроси, свързани с този мрачен факт, да бъдат изпратени за становище по компетентност в Министерството на здравеопазването.

Призовавам Ви да реализирате декларираната си загриженост към проблемите на онкоболните, като организирате обществена дискусия и стимулирате европейското решение на този остър обществен проблем и доверието в президентската институция.

24 януари 2013 г.                             проф. Лъчезар Аврамов

–––

* Проф. Лъчезар Аврамов e доктор на физическите науки, работи в Института по електроника на БАН и е единственият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата на Европейския съюз за изключително високи научни постижения – “Excellence in Scientific Research” (така наречения “Научен Оскар”) за изследвания, свързани с диагностика на онкологични заболявания.

Основател е на ново за България научно направление “Биомедицинска фотоника”, характеризирано в световната литература като “революция на интерфейса между наука и технология”.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.