Румънското правосъдие в капана на политиката

в. Евениментул зилей

Правосъдието губи и последната капка доверие, спечелено в Брюксел чрез усилията, които бяха положени през последните години за реформиране на румънската съдебна система по европейски стандарт.

Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка (MCV), който ще бъде публикуван в края на този месец, ще съдържа негативна оценка на последния развой на събитията в Румъния. Скандалът от лятото с отстраняването на президента и всичко, което последва, се отразиха на последния доклад по MCV и донесоха на страната допълнителен доклад за разлика от България.

Изхождайки от целите на Механизма за сътрудничество и проверка, се знаеше, че в новия доклад парламентът следва да бъде „засипан“ с минуси заради блокирането на разследванията на парламентаристите Виктор Паул Добре, Ласло Борбей, Йон Стан. Знаеше се, че целият цирк, сътворен от парламента в случая с положението на несъвместимост на Мирча Дякону с неспазването на окончателна и необратима присъда, издадена от Върховния съд, не може да бъде подминат от европейските експерти, които наблюдават Румъния.

Правосъдието се беше измъкнало чисто и за първи път от въвеждането на MCV, миналата година бе оценена положително дейността на Висшия съвет на магистратурата – гарантът на независимостта на съдиите и прокурорите.

Позитивното развитие и позицията в защита на независимостта на съдебната система бяха отбелязани и в доклада на Венецианската комисия, публикуван в края на миналата година. Тъй като Европейската комисия взема под внимание анализите на Венецианската комисия е логично правосъдието „да стои добре“ в доклада по MCV. Анализът на развитието на събитията бе отложен от Европейската комисия заради изборите, за да не бъде обвинена, че влияе на електората в Румъния.

Оттогава нещата се промениха. Получената отсрочка бе използвана с определена цел от онези, които са заинтересовани от подчиняването на правосъдието на политиката. Тоест щом аз съм зле, защо да не му е зле и на съседа?, си казаха някои. И ето, че това, което стана оттогава насам, променя „оценките“ на правосъдието, след като мръсният балон на интригите се спука, хвърляйки клевети на всички страни.

Най-тежък обаче е ударът от вътрешността на системата. Наивни магистрати или тласкани от гордост съдии се оставиха да бъдат манипулирани от „елементи“, уплашени от обхвата на борбата с корупцията, от персонажи, уплашени от амбицията на съдилищата да се държат независимо, без страх от политическите функции или дебелината на джоба на онези, които съдят.

Някои магистрати паднаха в заложения капан за унищожаване на доверието в съдебната система, влизайки в хора на онези, които настояват за отстраняване на някои членове на Висшия съвет на магистратурата, защото пречат с издаването на присъди в защита на независимостта на правосъдието.

Съдилище след съдилище, част от съдебната система падна жертва от една страна на опортюнистите в редиците на магистратите, а от друга – на медийните манипулации и ефекта на стадото. Разполагаме с информации от източници, на които всички ставаме жертва (някои повече, други по-малко), лансирани в конфликтни моменти, сякаш точно, за да се посеят съмнения за коректността и безпристрастността на някои институции, наблюдавани от Европейската комисия.

Осъществяват се кампании, които имат за цел по-скоро да очернят цялата съдебна система, вместо да послужат за възстановяване на правата на хората и за наказване на виновните.

Експерти по право се показват по телевизията и избягват да обяснят разликата между „претърсване“ и „изземване на предмети или документи“, оставяйки водещите да дезинформират, от незнание или преднамерено, и да създават впечатление за злоупотреба, извършена от Националната дирекция за борба с корупцията спрямо съдия Адриан Някшу например.

С всичките тези копия, раздиращи редиците му, правосъдието изглежда се отклонява от правилната посока, бидейки на път да загуби и последната капка доверие, така трудно спечелено в очите на Европа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.