Сахел може да се превърне в голяма Сомалия

в. Независимая газета

Сомалийски ислямисти. Снимка: панафрикан

Събитията в Мали са изблик на напрежението, обзело след арабската пролет доста обширна територия – „дъга на нестабилност“, която се простира от Сахел до Африканския рог. Тя включва Мавритания, Мали, Нигерия, Нигер, Етиопия, Судан, Сомалия, Либия, Алжир, Западна Сахара. И военната операция в Мали излиза далеч извън локалните рамки на една държава – каквито и да са били изпърво плановете на Съвета за сигурност на ООН, Франция, Евросъюза, ЕКОВАС ** и Африканския съюз.

Става дума за нов етап от борбата срещу тероризма и организираната престъпност на Африканския континент в наши дни. Тъй че е съвсем вероятно мащабът на военната намеса отвън да нарасне. Но в Африка и Близкия изток дори една успешна операция може само да активизира джихадизма и племенния сепаратизъм. И докато сепаратизмът цели да внесе разделение между държавите, джихадистите се стремят да ликвидират изобщо всяка държавност. С други думи, бездействието би застрашило Сахел с превръщане в една голяма Сомалия; от друга страна – военните действия може да донесат не мир, а граждански войни.

Всички конфликти в Африка са многопластови: причините им не се свеждат до социално-икономически предпоставки – кръвопролитията до голяма степен са мотивирани от трибализма и етноконфесионалния фактор. За изостряне на ситуацията в Мали допринесоха събитията в Либия. Туарегите – пет кланови конфедерации, обединили отделни племена, дълго време бяха покровителствани от Кадафи. С което той осигуряваше на Бамако лоялно отношение от тяхна страна, а за самите племена – известна автономия. И либийските туареги естествено воюваха на страната на Кадафи.

След свалянето му те се върнаха в Мали, въоръжени с модерни оръжия, и миналата година провъзгласиха независима държава в северната част от страната. Движението на туарегите може да се разпростре и в няколко други страни от Сахел, обитавани от тях сега или в минали времена. Дестабилизацията може да се прехвърли в Мавритания, Нигер, Буркина Фасо, в южните региони на Алжир и Либия. И експерти съзират тук възможност в бъдеще да избухне война за Голяма Сахара.

Днес едва четвърт от държавните граници в Африка са съобразени с етническия състав на населението. Останалите са били начертани от колонизаторите тъй небрежно, че голям брой етнически групи фактически представляват разделени народи. При сегашните социално-икономически неуредици това постоянно заплашва териториалната цялост на повечето африкански страни.

Според експерти държави като Либерия, Сиера Леоне, Нигерия, Кот д’Ивоар може да се разпаднат и вече са на ръба. Южната част от Мали също не е моноетнична; чуват се опасения, че местните племена може да последват туарегския пример.

Освен това арабската пролет, довела на власт ислямистите в Тунис и Египет, рязко активизира и свързаните с Ал Каида екстремистки групировки в Сахел. Практически всички африкански конфликти съдържат днес като значима съставка религиозен екстремизъм с терористичен нюанс. Екстремисти действат успешно и в Северно Мали, при все че туарегите не желаят да споделят с тях отговорността за извършваните безчинства.

Според някои оценки бойната мощ на ислямистките части в Сахел е сравнима с потенциала на редовните армии от сахелските държави. Дали това не означава, че скоро никоя от тези армии не ще може без външна намеса да потисне терористичните сили? Ислямистите са въоръжени с докарана от Либия тежка артилерия, реактивни снаряди, стрелкови оръжия, дори с преносими зенитно-ракетни комплекси. Попаднали в ръцете им, тези комплекси за сериозна заплаха за гражданските полети в региона.

Проблемът с либийските оръжия стана проблем на международната общност – разгледан бе от Г-8 в Кемп Дейвид през май миналата година. Френските военновъздушни сили бомбардират позициите на джихадистите, а те отвръщат по обичайния начин – вземат заложници в Алжир и заплашват с терористични атентати в Европа. В Северно Мали действат „Ал Каида в ислямския Магреб“, „Ансар ад Дин“, „Движението за единство и джихад в Западна Африка“ – групировки, свързани с ислямистите в Сомалия, Судан и Нигерия. Сахел се превръща в база на международния тероризъм и организираната престъпност. Има данни, че само доставките на кокаин в Западна Европа през Сахел възлизат на 2 милиарда долара годишно.

Ситуацията в Мали се очертава като още по-сложна с оглед на факта, че страната е потенциален обект на ресурсни войни. Сред причините за външните намеси в Африка и Близкия изток експертите неизменно посочват петролния фактор. Проучванията за петрол в Мали приключват засега без успех, но страната граничи с Алжир, богат на горива.

При това Мали е известно като най-големия доставчик на злато за пазарите, където се търгува този метал. И е установено, че земните недра там са перспективни за проучване и разработка на находища от фосфорити, боксити, диаманти, железни руди и руди на цветни метали, също и на уран.

В страната още не се добива уран. Суровината се добива в съседен Нигер, където също живеят туареги. Нигер е основна база за ядрената индустрия на Франция. Затова, водейки борба за ред в Мали, Париж същевременно се бори и срещу евентуална дестабилизация на Нигер.

Франция естествено не би се отказала да разработва и урановите находища в Мали. А те са разположени тъкмо на север, в самопровъзгласената „държава Азауад“. Тъй че освен политическата отговорност за положението в бившите си колонии и опасенията от сомализация на Сахел действията на Франция в Мали се дължат и на икономически интерес.

За момента е трудно да предскажем как ще се развият събитията в Мали. Очакванията за резултата от военната операция се разминават. Напълно е възможно да се повтори афганистанският сценарий – съюзниците не бързат да подпомагат Франция с реални дела. Макар да е създадена вече мисия на Евросъюза, тя предвижда косвена подкрепа на военната операция, прочее бойните действия може доста да се проточат. Защото експертите все още не дават отговор на чия страна ще застанат сега туарегите. А хуманитарната катастрофа в Мали вече е факт. Броят на бежанците стигна 147 хил. души и според прогнозите на ООН може да нарасне на 700 хиляди.

Ако военната операция приключи успешно, ще трябва да се търси решение за един крайно сложен проблем – как да бъдат интегрирани туарегите в малийското общество. Освен това да се разработват и нови подходи в действията срещу тероризма в Сахел, включително програма за социално-икономическо развитие на региона. Ситуацията го налага.

БТА

* Михаил Маргелов е председател на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) и специален представител на президента за сътрудничеството с азиатските държави (бел. на вестника)
** Икономическата общност на западноафриканските държави (б. р.)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.