Меркел се изправя пред по-смела опозиция след изборна загуба

ДПА

Меркел срещу Щайнбрюк. Колаж: бр

Германският канцлер Ангела Меркел започва година на избори, изправяйки се пред по-смела опозиция, след като консервативната й партия Християндемократически съюз (ХДС) понесе тежко поражение на ключови избори в германска провинция.

Победата с нищожна преднина на социалдемократите и техните съюзници „Зелените“ на изборите в неделя в провинция Долна Саксония допринасят за задаването на тона за националните избори през септември. Тя също така отслабва още повече позициите на Меркел в горната камара на парламента – Бундесрата – като увеличи броя на провинциите под контрола на опозицията.

Завършилата с „фотофиниш“ тежка надпревара даде изключително крехко мнозинство от едно депутатско място на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и „Зелените“, слагайки край на коалицията на министър-председателя християндемократ на Долна Саксония Дейвид Макалистър и близката до бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП).

Макалистър, който е от смесен шотландско-германски произход, често пъти бе споменаван като възможен наследник на Меркел и по време на кампанията получи прозвището „Макмеркел“.

Резултатите също така спасиха поочуканата и изпълнена с гафове кампания на кандидат-канцлера от ГСДП Пер Щайнбрюк – бивш финансов министър, чиято публична подкрепа преживя драматичен спад, откакто през октомври бе номиниран за „знаменосеца“ на партията.

Ако социалдемократите не бяха успели да свалят от власт Макалистър, те можеше да изпаднат в криза, която да принуди левоцентристката партия да обмисли смяната на Щайнбрюк като основния противник на Меркел.

Вместо това – предизвиквайки безпокойство у канцлера и стратезите на кампанията й – изборите в неделя потвърдиха тенденцията на оттегляне на градското население от ХДС към лагера на опозицията.

Долна Саксония е четвъртата провинция, която управляващата коалиция на канцлера губи от 2009 г. насам. Това значи, че балансът на силите в Бундесрата, в който са представени 16-те федерални провинции на Германия, се наклони още повече във вреда на Меркел и на водения от нейната партия консервативен блок.

Това може да има като последица засилване на конфронтацията между горната и долната камара, Бундестага, която е контролирана от коалиционното й правителство. Канцлерът предупреди на пресконференция, че тъй като „живеем в трудни времена“ опозицията трябва да се отнесе отговорно към новата си власт в горната камара.

Но според Александър Кох, германски икономист от банка „Уникредит“, резултатът от изборите в провинцията означава, че „застоят във вътрешната политика ще продължи поне до федералните избори“. Това вече попречи на Меркел да въведе ключови реформи като данъчни облекчения за домакинствата.

Също толкова тревожен за нея е и фактът, че успехът на ГСДП в Долна Саксония може да вдъхне кураж на опозицията да възприеме по-критичен подход спрямо курса на Меркел в продължаващата вече доста време дългова криза в еврозоната.

Досега умелото – ако не и предпазливо – справяне с нея помогна на канцлера да стане най-популярният германски политик и осигури на ХДС сериозна преднина в социологическите проучвания.

Но това може да се промени, когато лидерите от ЕС обсъдят искането на Кипър за финансова помощ от съюза за неговия изпаднал в затруднение банков сектор. Преговорите с Никозия вървяха на фона на съобщения в германски медии за пране на пари от малката островна държава, която е една от 17-те членки на еврозоната.

Изборите в Долна Саксония увеличават възможността за по-трудна надпревара за Меркел на националните избори. Тактическото гласуване* на симпатизанти на ХДС за техните партньори от СвДП помогна на свободните демократи да получат по-добър резултат от очаквания – но общо коалицията не събра достатъчно гласове, за да запази правителството си.

Имаше доста хипотези, че ако СвДП се представи зле през септември, Меркел в крайна сметка може да се обърне към „Зелените“ като възможен коалиционен партньор на национално равнище.

Победата в неделя на ГСДП и „Зелените“ обаче означава, че двете партии вече са съставили коалиционни правителства в пет германски провинции, които те смятат за модел за така наречената червено-зелена коалиция, която да състави правителство и на федерално ниво.

Изборите в неделя показаха нови индикации за смъртта на „Левите“ – радикална лява партия – и пропагандиращата повече свободи в интернет „Пиратска партия“, която в миналото отне от гласовете както на ГСДП, така и на „Зелените“.

И „Левите“, и „Пиратите“ не успяха да съберат достатъчно подкрепа, за да достигнат 5-процентовия праг за влизане в провинциалния парламент на Долна Саксония.

БТА
*Част от симпатизантите на ХДС гласуваха в неделя за СвДП, за да й помогнат да влезе в парламента на провинцията, тъй като преди това подкрепата за свободните демократи бе достигнала рекордно ниско равнище – бел. прев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.