Малко цифри за АЕЦ от проф. Пламен Цветанов*

Проф. Пламен Цветанов. Снимка: БАН

Всеки даже без средно образование, ако пресметне, ще види, че ако се разделят 200 млрд. евро (б. р. – обещаната от Румен Овчаров печалба от АЕЦ „Белене”) за 60 години целогодишна работа без всякакви спирания – токът трябва да струва някъде към над 37-38 евроцента/кВтч. Сега АЕЦ „Козлодуй” продава на 2,2 евроцента на кВтч. и никой няма да плаща, да кажем, 15-20 пъти повече. Тук има и още една технологична безсмислица – не може една централа да работи 60 години непрекъснато, не може да няма ремонти, да не се купува ядрено гориво, да няма заплати, да не се събират фондове за преработване и съхранение на радиоактивни отпадъци, фондове за извеждане от експлоатация и др. Такава централа не може да има печалба, защото тя не може да продава на пазара на електроенергия нито в България, нито в която и да е друга страна.Това беше политически блъф, с който започна подготовката за референдума.

Абсурдът на ситуацията e, че по ирония на съдбата първият референдум след времето на тоталитаризма, под лозунга, че това е демокрация – е по проблем, по който хората от десетилетия са зомбирани и по който нямат реални представи. Естествено е, когато им се каже:

„Искате ли евтин ток?”

– всички искат евтин ток, но самият въпрос е далеч от реалностите. Имам две съображения за това. 80 на 100 от себестойността на една атомна централа се определя от капиталоемкостта, т.е. от вложените инвестиции. Ядрената енергетика е най-капиталоемката индустрия. Ще кажа няколко цифри. Първите две се намират в Приложение 1 на първата глава на Бялата книга на БАН от 1990 г. и са уточнени от тройна комисия между БАН, Министерство на енергетиката и Комитета за икономиката и планирането към Великото народно събрание, т.е. числата са общоприети и документирани.

За блокове от 1-ви до 4-ти на АЕЦ „Козлодуй” инвестициите са 274 лева на инсталиран киловат, за 5-ти и 6-ти блок са инвестирани 2158 лева на инсталиран киловат. По оценка на банката, към която се бяхме обърнали, стойността на АЕЦ „Белене”, 2000 мегавата, е 10,23 млрд.евро. Ако разделите това число на 2000 мВт по 1000 кВт получавате 5115 евро на киловат, или 10 000 лева на киловат, т.е. капиталовложенията в Белене са над 4,64 пъти повече на единица мощност, отколкото за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Такова е съотношението и на себестойността: ЕЦ „Козлодуй” продава 2,2 евроцента на киловат час, а според предложението от Русия за реакторите в Турция, АЕЦ ще има около 10 евроцента на кВтч. От тук първият извод е, че не съществува правило „ядрената електроенергия е най-евтина”, зависи кога са направени инвестициите, до колко те са се откупили и до колко в цената на произвежданата електроенергия се включват основните инвестиционни разходи. В случая се вижда, че разликите са много големи. Вторият извод е свързан с прогнозата на ЕС за себестойността на електроенергията от ядрените централи в ЕС до 2030 г. Тя е цитирана и в стратегията за развитие на енергетиката на Тройната коалиция и е между 4 и 4,5 евроцента на произведен киловат час. При 10 евроцента/кВтч. АЕЦ „Белене” няма никакви шансове да продава електроенергия на либерализирания общ европейски електроенергиен пазар. За съжаление хората не знаят нищо за числата.

Трябва да бъде известно, че ако се построи такава централа,

тя ще има персонал от около 2000 души

и понеже явно не може да се построи като българска, те ще бъдат чужденци. Ако в числото десетки хиляди работни места има нещо вярно, то не е в разкриване на работни места за Белене, а в закриване на работни места на комплекса „Марица Изток”. Защото нещата са със страхотни последствия за националните енергийни ресурси.

В заключение – АЕЦ „Белене” няма нищо общо с актуалните проблеми на националната енергетика. Никой от политиците до сега не говори за енергийна ефективност, а ние сме 4.67 пъти по-енергоинтензивни от средната стойност в Европа, което значи, че нито индустрията, нито всяка друга дейност може да бъде конкурентноспособна, ако не извървим съществен път в областта на енергийната ефективност.

През 2009 г. един колектив, който отдавна работи по проблемите на енергетиката, издаде книга на БАН, която се нарича „Електроенергетика в България. Развитие и обществена цена до 2030 г.” Там въз основа на най-подробни анализи -продължение на европейски проект, в който участват всички европейски страни, както и Бразилия, Турция, Индия и Китай, е доказано, че

до 2030 г. АЕЦ „Белене” не е нужна

Ако се тръгне от екстензивното развитие към здравия разум с 20% резерви на електроенергийни мощности ние можем да спестим до 2020 г. 14,5 милиарда евро, а до 2030 г. над 16 милиарда евро, с които България може да си оправи и енергийната ефективност, и транспортните системи, и здравеопазването, и образованието. В България обаче има сили, които не са съгласни с такова развитие, защото развитието на енергетиката е битка за власт и става дума за много пари.
Има още един абсурд, който не е известен на хората – това, че от около 2004 г. доминиращата част от електроенергията не се изнася директно от НЕК, т.е. от държавата, тя се изнася от търговци-прекупвачи от НЕК. Тоест печалбата от износа, който и в момента е висок, не е за държавата. Това е една от причините, че НЕК сега е пред фалит. Втората е, че НЕК незаконно инвестира в АЕЦ „Белене”. Ние сме в ситуация на огромни диспропорции и отсъствие на цялостна политика.

Из интервюто на проф. Пламен Цветанов от БАН пред агенция „Фокус”. Виж тук целия текст.

––––––
* Д.т.н. Пламен Цветанов е дългогодишен ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките (БАН).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.