Медведев в Давос или човекът без позиция

Дмитрий Медведев в Давос. Снимка: от тв екрана

„Независимая газета“ и експерти, потърсени от руския вестник, разсъждават за политическото бъдеще на премиера Дмитрий Медведев, съобщи Би Би Си.

Повод е словото на руския министър-председател на икономическия форум в Давос. Бившият президент Медведев заяви, че никога не е изключвал възможността отново да се кандидатира за президент.

Експерти съзират в изявленията на премиера, често критикуван напоследък, стремеж да докаже – не само на Запада, но и на руските елити, че съвсем не е на път да напусне поста, посочва изданието.

Според негови събеседници Медведев е избрал погрешна тактика – демонстрира подкрепа за президента Владимир Путин и същевременно намеква, че се държи на разстояние от политическите сили, които днес са на власт в Москва. Експертите са убедени, че тази несигурност може да отблъсне и потенциалните инвеститори, и съюзниците на премиера в Русия, пише всекидневникът.

Премиерът заяви в Давос, че няма да оспорва на Путин президентското кресло през 2018 г., но много неща сочат, че може да се върне като държавен глава, пише „Независимая газета“, отбелязвайки доста добрия, макар и спадащ рейтинг на Медведев.

Вместо висшия пост обаче експерти му предсказват предсрочна оставка като глава на руското правителство. Медведев губи популярност, а Путин проявява към него явно политическо недоверие, коментира политологът Глеб Павловски.

Според него Медведев „днес е човек без позиция. И не знам какво чудо би могло да промени това след четири години“.

„Всички мечтаят да го махнат. Затова той избира много проста стратегия: опитва се, от една страна, да се дистанцира от Путин, от друга – показва, че работи в тандем“ – положението на Медведев е трагично, добавя анализаторът Игор Бунин.

Колегата му Игор Юргенс изтъква, че Медведев се стреми да опровергае данните за намалялата му популярност, особено пред „най-близките си съратници“. „Само дето остава неясно къде е всъщност народът в президентските му планове“, добавя той.

С думите, че изключва възможността да конкурира Путин в следващите президентски избори, Медведев отправя според експертите сигнал към сегашния държавен глава – сякаш го уверява, че му липсват собствени амбиции.

„Основна задача на премиера в швейцарските Алпи все пак бе да представи икономическите планове на Русия“, която тази година пак е в центъра на вниманието в Давос, пише „Росийская газета“.

Официозът описва дискусията на форума около три сценария за бъдещето на руската икономика, предложени в хода на допитване сред 350 бизнесмени и експерти. За предпоставка са взети три възможни събития: спад в цените на петрола с очевидни последици за руския бюджет; високи цени на петрола при липса на реформи в институциите; засилване на различията между отделните федерални региони при обща стагнация. И трите сценария са негативни; те сочат, че са нужни реформи, признават експертите.

Според бившия руски финансов министър Алексей Кудрин „засега са твърде малко сигналите“, очертаващи позитивен сценарий за Русия. Според повечето участници в дискусията най-важна за Русия в момента е административната реформа, включваща борба с корупцията. Медведев „бе готов да опровергае и трите сценария“ и се опита да представи четвърти; той заяви, че след седмица ще представи основните насоки в дейността на руския кабинет в средносрочна перспектива, пише „Росийская газета“.

Медведев определи ситуацията в икономиката на Русия като позитивна. Но ако съдим по това, че участниците във форума взеха да напускат залата, не е успял да ги зарази със своя оптимизъм, пише „РБК дейли“.

Според мен много ще зависи от това доколко ефективна ще е властта, коментира за вестника шефът на „Внешторгбанк“ Андрей Костин. Според банкера Москва ще трябва да демонстрира повече политическа воля, за да убеди инвеститорите, че е готова да реформира руската икономика.

Характерът на интереса към Русия в Давос не е претърпял съществени промени, констатира „Комерсант“. Всички все тъй проявяват интерес към пари от Русия, към петрола и газа на Русия и не се интересуват от руското гледище по проблемите на глобалната сигурност.

Русия все още означава големи петролногазови проекти, бъдещи първични публични предлагания и вътрешнополитически конфликти, инвеститори, които са нащрек – и едри инвеститори ентусиасти, пише бизнес всекидневникът.

БТА

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.