Гръцките златни мини – спасение за едни, проклятие – за други

Асошиейтед прес

Бодлива тел опасва гориста местност, охранявана от дузина частни охранители. Широкоплещести и с каменно изражение, те изискват лични карти от всеки, който се опитва да премине и искат камерите да бъдат изключени. Отвъд лежи ценна награда – златна мина, и нейните собственици не поемат никакви рискове. Те казват, че протестиращи са подпалвали собственост на компанията при бурни демонстрации.

В дъбовите и букови гори в северногръцкия полуостров Халкидики се добиват различни метали повече от 2000 години. Обаче, откакто навлязоха модерните методи на извличане и преработка, те станаха гореща точка в дебатите за мащабното минно дело, опазването на околната среда, създаването на работни места и туризма.

Защитниците на амбициозен проект в минната промишленост казват, че той ще създаде нови работни места и ще налее милиони в местната икономика в момент, когато Гърция се бори с опустошителна финансова криза. Опонентите им твърдят, че минното дело представлява опасност за живота заради замърсяването и изсичането на редки гори и ще изгони туристите от район с поразяваща природна красота.

Хелас Голд – 95 процента от която се притежават от канадската компания Елдорадо Голд Инк., а останалите 5 процента от гръцката строителна компания Актор, притежава лицензи за развиване на минна дейност за площ от 317 кв. км., която е с доказани и очаквани залежи от олово, цинк, сребро, злато и мед. Мнозина определят тази чуждестранна инвестиция като жизненоважна, за да се помогне на Гърция да излезе от фактическата депресия, с безработица – една четвърт от работната сила и икономика, която влиза в своята шеста година на рецесия.

„В тези тежки времена, но и независимо от обстоятелствата, ние сме длъжни да осигурим възможно най-добрата експлоатация на богатствата, които тази страна може да предложи, за да насърчим растежа и да задвижим икономиката“, каза заместник-министърът на енергетиката и околната среда Асимакис Папагеоргиу в парламента по време на скорошен остър дебат за мините в Халкидики.

„Никой не се съмнява, че Северна Гърция е източник на минерално богатство, като общата стойност на металите надхвърля 20 млрд. евро“, каза той. „Ние не можем повече да приемаме то да остава неекплоатирано или да бъде слабо експлоатирано.“

Минната компания казва, че опасенията от увреждане на околната среда са неоснователни.

„Нашите гръцки проекти спазват стриктно европейските и гръцките разпоредби в областта на околната среда, здравето и сигурността“, каза Едуардо Мура, вицепрезидент на Елдорадо и генерален мениджър за Гърция. „Ако канадците, австралийците, испанците и други може да извличат печалби от развиването на отговорно минно дело, защо гърците не може да направят същото?“

Местните жители формираха протестен комитет с надеждата да спрат работата на нова златна и медна мина и преработвателно предприятие на Елдорадо в района. Те твърдят, че проектът ще разруши биоразнообразието и ще доведе до замърсяване на почвата, въздуха и водата.

„Това ще причини огромни щети на нашите природни резервати“, заяви Танасис Кромидас, организатор на местната кампания против златодобивния завод. „Гърция подписва договори за защита на околната среда с една ръка, а с другата ръка я руши.“

Противниците също твърдят, че за разлика от много други страни, Гърция не получава концесионни плащания от експлоатацията на мини, а може да печели само от данъци и работни места. Концесиите, предоставени през 2004 г. за Стратони, една от мините в Халкидики, са валидни до 2026 г. и може да бъдат подновени два пъти за период от 25 години безплатно.

„Гръцката държава няма да спечели нищо освен разходи за околната среда от инвестицията“, заяви по време на парламентарния дебат Алексис Ципрас, лидер на основната опозиционна радикално лява партия СИРИЗА.

В центъра на настоящия конфликт е проект за минен комплекс Скуриес – поредица от концесии с обща площ от 55 кв. км. , които съдържат 3,6 милиона унции златни залежи и 736 000 тона мед. Ако приемем, че производството съвпадне с прогнозите на Хелас Голд, че тя ще извлече до 85 процента от залежите, и цените се запазят на същото ниво, Скуриес е на път да генерира печалби от около 10 млрд. долара.

Компанията планира да извлича рудата чрез открит рудник, както и дълги подземни тунели. Около 170 хектара дървета се разчистват заради рудника – местност, за която компанията казва, че ще бъде залесена отново, веднага щом работата приключи. Предстои да се построи и преработвателно предприятие.

Скуриес се очаква да бъде изграден и да влезе в експлоатация до средата на 2015 г. и да развива дейност за около 25 години, казва Елдорадо. Компанията оценява общата инвестиция в Скуриес на 400 милиона долара.

Минният комплекс включва други два проекта, Стратони и Олимпиада. Заедно с четвърта мина в североизточния граничен район Тракия, Елдорадо ще инвестира 1 млрд. евро в Гърция в следващите пет години, което ще създаде 2000 работни места, каза Мура.

„Регионът на югоизточна Европа е централна точка за нашата бъдеща стопанска дейност и Гърция е значим компонент от тази стратегия“, заяви главният изпълнителен директор на Елдорадо Пол Райт в Атина през декември 2011 г. „Североизточна Гърция е много, много обещаваща“.

Производството от четирите мини се очаква да съставлява около една четвърт от общата бъдеща продукция на злато на компанията. „Инвестицията е много важна, защото, ако е успешна, ще отвори пътя за други капиталовложения в Гърция, от които страната се нуждае много“, каза служителят по комуникации на Хелас Голд Костас Йоргандзис.

Обаче, проектът дълбоко раздели местните общини и няколко скорошни демонстрации с участието на между 400 и 1000 души, според протестиращите, прераснаха в насилие, като полицията използва сълзотворен газ и влезе в сблъсъци с демонстрантите из горите.

Около пет населени места, чиито жители са наети в мините, стоят твърдо зад проекта, като основният център на подкрепа е в село Стратони. Противниците на проекта разчитат на подкрепата на около десет околни селища, твърдят противниците на минното дело, като центърът на протестите се фокусира в село Йерисос. Противниците твърдят, че тяхната кауза е подкрепена от много жители в останалата част на Халкидики – туристически район, който е популярен сред чуждестранни и гръцки туристи през лятото.

Засега проектът върви, както и разчистването на гората. Елдорадо казва, че мината ще бъде в експлоатация само за около седем години, след което отново ще бъде залесено.

Противниците не са убедени.

Движението против добива на злато е подало жалба в Държавния съвет – най-висшият административен съд на страната, с искане проектът да бъде спрян, подкрепена от изследвания за околната среда на Солунския университет, петиции от групи за натиск, като асоциациите на хотелиерите, както и становища на Техническата камара на Гърция, научен консултативен орган към държавата.

„Много голяма част от тази местност е …. гора, която е на поне 300 години, без някога да е била нарушавана“, каза Толис Папагеоргиу, член на местната опозиционна група.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.