Отношенията между Нетаняху и Обама може да се затоплят след изборите в Израел

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

За президента Обама, чиито отношения с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху често наподобяваха тези на двойка, хваната в капана на брак без любов, последните три месеца трябва да са предложили някакво мрачно задоволство.

През ноември Обама беше презибран, побеждавайки Мит Ромни, който беше явният фаворит на Нетаняху. А тази седмица израелският премиер спечели пирова победа в собствената си битка за преизбиране, като неговата партия Ликуд спечели достатъчно места в парламента, за да му запази поста, но далеч не оправда очакванията поради силния центристки вот.

Въпреки това, в Белия дом нямаше злорадство, поне публично, докато пристигаха новините от Израел. Представители на администрацията не бяха склонни да коментират неуспехът на Нетаняху може да се отрази на отношенията му с Обама, особено след като израелският лидер още не е започнал работа по сглобяването на управляваща коалиция.

Пресявайки възможните последици, анализатори казаха, че за Обама има много повече от повод за злорадство в новия политически пейзаж на Израел.

Отслабената позиция на Нетаняху може да подготви почвата, ако не за „рестартиране“, използвайки доста изтърканата фраза на администрацията, то поне за подобряване на отношенията му с президента.

Ако, както някои анализатори очакват, Нетаняху се опита да състави десноцентристка коалиция, включваща Яир Лапид, чиято партия „Йеш атид“ („Има бъдеще“) спечели 19 места в 120-членния парламент, това може да заглади „най-острите ръбове“ на сегашната дясна коалиция на Нетаняху.

Лапид би могъл да тласне новото правителство в посоки, които да смекчат отдавнашните източници на напрежение с Обама. Например, той е по-заинтересуван от създаването на работни места и осигуряването на жилища, отколкото от разширяването на еврейските селища на Западния бряг – вечен източник на търкания между Обама и Нетаняху.

При условие, че Ехуд Барак, бившият генерал – ястреб, напусне министерството на отбраната, може да намалее натискът над Нетаняху за нанасянето на едностранен удар срещу Иран заради ядрената му програма. Това би било облекчение за Белия дом, който трябваше да умолява израелците за търпение, докато прави последни дипломатически опити да склони Техеран.

„По-слаб Биби (прякора на Нетаняху) начело на правителство с някои центристи в вего беше най-добрият изход, за който можеше да се надява Белият дом“, каза Арън Дейвид Милър, дългогодишен преговарящ в Близкия изток. „Това му дава по-добър шанс да избегне война с иранските молли и да запази възможността за мир с палестинците“.

Най-оптимистичната развръзка, каза Милър, би била нещо като връзка от типа „двойка за малко“ между Обама и Нетаняху, в която да запазят различията си по проблеми като еврейските селища, но се да научат да се справят с тях по-умело.

Това не би било никак малка стъпка, имайки предвид взаимното подозрение, което просмукваше отношенията им. Представители на Белия дом се надпреварваха по време на предизборната кампания да се възмущават, когато Нетаняху демонстрира предпочитание към Ромни, канейки го на вечеря в дома си при посещението на републиканския кандидат в Ерусалим през юли.

Обама според членове на Ликуд е „върнал жеста“ по време на израелските избори, когато Джефри Голдбърг – американски журналист, който често пише за Израел, съобщи, че президентът е критикувал Нетаняху, след като израелското правителство обяви намеренията си за селища в спорния район на Западния бряг, известен като Е1.

Според Голдбърг Обама многократно заявил, че „Израел не знае собствените си интереси“. Белият дом нито потвърди, нито отрече цитата.

Но дни преди изборите Нетаняху отвърна на удара, като заявяи, че „само израелските граждани могат да решават кой представлява жизненоважните интереси на Израел“ – красноречиво напомняне за хладните му отношения с лидера на страната, която е най-важният израелски съюзник.

Макар в миналото се е случвало израелски лидери, включително самият Нетаняху при предишен негов мандат като министър-председател, да бъдат наказвани от израелските избиратели заради лошите им отношения с американските президенти, анализаторите не бяха склонни да приписват прекалено много от проблемите му на Обама, имайки предвид сложнотите на изборите, които изненадаха дори експертите.

Все пак, както се изрази Мартин С. Индик, бивш посланик на САЩ в Израел, „израелското общество го е грижа за тези отношения, и за Нетаняху не беше от полза, че се справи зле с тях, и това му беше напомнено в навечерието на изборите“.

Сред интересните въпроси според дипломатът е дали Лапид ще настоява за отстъпки, за да влезе в коалиция с Нетаняху, като замразяване на строителството на еврейски селища. Макар партията му да акцентира върху проблеми като заетостта и жилищата, заемането на позиция относно селищата би сигнализирало отклонение от дневния ред на десницата.

Почти никой не прогнозира, че новото израелско правителство изведнъж ще позволи на Обама да възкреси целта от първия си мандат за мирно споразумение между израелци и палестинци. Партията на Лапид не спечели победата си с кампания за подновяване на отдавна мъртвите мирни преговори. Политическият климат и от двете страни остава враждебен спрямо подобни опити.

Нито пък изглежда вероятно, след разочарованията от първия му мандат, Обама да вложи сериозни усилия в мирния процес в Близкия изток. Президентът почти не споменава темата днес.

Според Индик, въпреки че сенатор Джон Кери, демократът от Масачузетс, който е номиниран да наследи Хилари Клинтън като държавен секретар, ще направи последен опит да запази решението с две държави, шансовете му да успее не са по-големи от тези на предшественичката му.

Милър, който сега работи за изследователския център „Удроу Уилсън“, каза, че рядко е виждал толкова упорито трудни отношения като тези между Обама и Нетаняху. Ако израелският премиер бе спечелил съкрушителна победа, това щеше само да изостри напрежението.

Сега обаче, след неубедителната му победа, Нетаняху може би ще има шанс да поправи нещата, смята Милър.

„Добрата новина за Биби е че една широка управляваща коалиция, ако успее да състави такава, би могла да облекчи напрежението и да направи следващите четири години много по-спокойни. Нетаняху ще може да има много по-добри отношения със САЩ“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.