Индийки се учат да се отбраняват след вълната изнасилвания

Ройтерс

Жени в индийската столица ходят на курсове по самоотбрана, разграбват лютиви спрейове, поръчват си таксита с жени шофьори или си тръгват от работа по-рано – все признаци за нарастваща несигурност след бруталното групово изнасилване и убийство на студентка миналия месец.

Нападението срещу 23-годишната девойка, която бе изнасилена от шестима мъже и измъчвана с железен прът в автобус, а после захвърлена на магистралата, потресе страната и предизвика безпрецедентна вълна от протести, настояващи за по-добра закрила за жените.

В отговор на обществения гняв властите предложиха няколко мерки, за да вдъхнат сигурност, но много жени казват, че не могат да разчитат на често дискриминативните и страдащи от недостиг на ресурси полицейски части в Индия да се грижат за тяхната безопасност.

„Не е тайна, че Делхи не е безопасно място за жените. Мнозина от нас знаят това от много време насам, но този случай извади проблема наяве“, каза 18-годишната Сунанда Джалоте, студентка по психология по време на първия си урок по самоотбрана в организацията „Инвиктус, уроци за оцеляване“ в Ню Делхи.

„Това наистина засегна чувството за сигурност на жените в града. Не искаме да се чувстваме по този начин. Искаме да можем да излезем, когато пожелаем, по всяко време на деня и нощта, и да се чувстваме в безопасност. Така че трябва да се научиш как да се защитаваш.“

Ню Делхи, град с нарастващо население от 16 милиона жители, се слави с ужасяващата репутация на „столицата на изнасилванията“ на страната, регистрирайки повече случаи на изнасилвания годишно от всеки друг град в Индия.

През 2012 г. бе съобщено за 706 изнасилвания, което според полицията в Делхи е с 23 процента повече от предходната година, докато случаите на сексуално посегателство са нараснали с 11 процента до 727.

Жени таксиметрови шофьори и лютив спрей

Частни фирми предлагащи курсове по самоотбрана в столицата, казват, че отбелязват наплив от желаещи след атаката на 16 декември.

„Откакто се случи инцидента, броят на запитванията и записванията се покачи значително Е с около 40 процента“, каза Анкур Шарма, старши инструктор в „Инвиктус“, добавяйки, че повечето са на студентки или жени с професия на възраст между 18 и 35 години.

Шарма заяви още, че много от компаниите за бизнес аутсорсинг, особено онези, които наемат жени за късните смени, поръчват едноседмични курсове по самоотбрана за своите служителки.

Анкетно проучване на Асоциацията на търговските и индустриални представители в Индия (ASSOCHAM), проведено по-рано този месец откри, че 80 процента от жените работещи в IT и бизнес аутсорсинг сектора си тръгват от работа по-рано от обичайното, което влияе на работната продуктивност.

Според анкетата, в която взимат участие 2 500 жени от столицата и околните градове, повечето жени се страхуват да ползват публичен транспорт като автобуси, рикши или метрото след залез слънце.

Това се засилва и от вълната от резервации за таксиметровата фирма „Сакха таксиметрови услуги“, изцяло женска услуга само с жени шофьори, по думите на която броят на запазените таксита е нараснал с 35 процента през последния месец.

За онези, които не могат да си позволят частни таксита или курсове по самоотбрана, лютивите спрейове са решението.

Бакалии, аптеки и дори магазини за козметика в Конот плейс в центъра на Делхи казват, че ярко оцветените бутилки спрей се разграбват като топъл хляб след груповото изнасилване, продавайки до 5 пъти повече от обичайното.

Властите в Делхи обявиха редица мерки, които да помогнат на жените да се чувстват в по-голяма безопасност по улиците на града.

Те включват денонощна телефонна линия за помощ на жени в беда, инструкции до всички аутсорсинг компании как да проверяват, че служителките им са се прибрали невредими у дома след работа, увеличаване на полицейското присъствие по улиците и налагане на строг контрол върху карането в нетрезво състояние.

Но жени като студентката Сунанда Джалоте остават скептични.

„Жените трябва да се научат да се защитават сами“, каза тя, докато се учеше как да удари своя партньор в слабините по време на урока си по самоотбрана. „Не искаме да носим бурка, за да можем да излезем навън и да се чувстваме в безопасност.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.