Държавата на столетниците и комедийната министърка Лили

Министърката с най-висок рейтинг от правителството на ГЕРБ даде комедийни обяснения за наличието на 800 000 мъртви души в избирателните списъци. Не били мъртви души, възмути се тя, това са емигранти, които нямаме право да зачеркнем.

А същевременно обясни, че според избирателните списъци в България има 668 столетници и дори 56 души над 120 години. Нямало кой да даде смъртен акт и покойници се водят в избирателните списъци и в регистъра ГРАО.

Как така? Що за комедия? Данъкоплатецът плаща заплати на бюрократи, които от общината не могат да изпратят един смъртен акт или дори едно съобщение до т. нар. ГРАО, за да заличат някоя мъртва душа? Или от самото ГРАО, като виждат 120-годишни в списъка, не се сещат да попитат общините има ли такива хора?

Ами колко са починалите в списъците, които не са над 100 години, ами са 70-80-годишни? Тук вече в списъците се водят не няколкостотин, ами десетки хиляди.

И това според министърката Лили е нормално. Страшно регионално развитие пада с тая министърка. И народът си я харесва – тя, Лилито, строи магистралите.

Целият ансамбъл на Борисов от десита, нончета, дианчета, лилета и др. се справя отлично със здравеопазването, екологията, правосъдието и т. н.

В случая с мъртвите души дирекцията ГРАО, която е на подчинение на Лилето, трябва да си актуализира данните. Тя има регионални подразделения във всички административни центрове на областите. На много места тези подразделения са в една сграда с общините. А към общините пък има регистър на населението, който съдържа всички необходими данни.

А тази неразбория означава, че сигурно мъртви души получават и пенсии. Както в Гърция, където цифрата на покойници, които продължават да взимат пенсии, се очертава към 50 000. Какво по-различно в съседната балканска страна?

Но от Националния осигурителен институт увериха журналисти, че това е невъзможно, защото получавали непрекъснато данни от ГРАО и общини и кметства. Е какво като получават? Тези същите служби не си разменят данни помежду си, а какво ли разменят с НОИ?

След като на референдума гласуват с „ДА” над 20% от общия брой избиратели в списъците на ГРАО, задължително трябва да има решение на парламента по въпроса. И как да се изчислят тия 20%, като в избирателни списъци има 800 000 имена повече от преброените през 2011 г.? Дори сега, за референдума, в списъците има 75 000 души повече, отколкото на президентските избори. Как е възможно да се увеличават?

Това не работи в полза на БСП на референдума, но и те са си виновни – при тяхното управление фантомите в списъците си бяха пак там. Тогава вместо Лили имаше един Гагаузов, братко на батко и т. н.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.