Европа бие тревога за морските костенурки в Месиния

в. Катимерини

Костенурките не се плашат от човека. Снимка: личен архив

Европейската комисия предупреди гръцките власти да положат повече усилия да защитят западните и южните крайбрежни ивици на Месиния в областта Пелопонес след доклад от експерти, които посетиха района през юли.

Крайбрежните ивици на западна и югозападна Месиния представляват второто най-важно място за гнездене в района на Средиземноморието за морската костенурка карета (Caretta caretta). Според експертите всяка година този застрашен вид копае средно 600-700 гнезда само на бреговете на залива Кипарисия, като последното лято броят им достигна 858, за радост на любителите на костенурки.

Гръцката неправителствена организация Архелон, която изпраща екипи наблюдатели в района от 80-те години на 20 в., обаче от години изразява загриженост за завишената човешка дейност във и около местностите, където гнездят костенурките.

„Нарушаването на съществуващите закони за опазване на околната среда е ежедневие, но от 2010 г. се забелязва увеличаване“, казва Панайота Теодору, координатор на програма на обществото за защита на костенурките в Пелопонес.

Архелон обръща внимание по-специално към нарастващия брой морски барове, които имат разрешителни да продават закуски и напитки само през деня, но работят и през цялата нощ, когато костенурките обикновено идват на брега в търсене на места за гнездене – както и към клубовете с висока музика и ярки светлини. „Тези барове използват и други части от крайбрежието, поставяйки чадъри и шезлонги, които не премахват през нощта,“ каза Теодору.

„През април 2011 г. видяхме край залива Кипарисия, че някой се е опитал да павира черната пътека, водеща към плажа, създавайки пътища, които пресичат боровата гора и заравняват дюните“, добави Теодору. Той каза също, че машините, използвани за почистване на плажовете, също са проблем, понеже разкопават гнездата на костенурките. Източници тълкуват строежа на пътища като „предвестник“ на изграждането на 50 летни вили в областта.

Клубовете, шумът, шезлонгите и машините са забранени в района, който е защитен от системата на Натура 2000 на Европейската комисия заради неговата богата растителност, пясъчни дюни и морски костенурки.

Архелон е подал оплаквания пред властите за дейностите в крайбрежната ивица на Месиния след лятото на 2011 г. и е отнесъл въпроса към Европейската комисия, която е изпратила експертна делегация в района на 17 юли, за да потвърди сигналите. Техният доклад от 35 страници обръща специално внимание на късните работни часове на заведенията, на незащитените места за гнездене, на баровете със силни светлини в близост до морето, и разбира се, на засипаните с чакъл пътища.

Докладът на екипа е предоставен на гръцките власти през октомври под формата на мотивирано становище – това е етапът преди отнасянето на случая към съда – с двумесечен срок за официален отговор. В случай че гръцките власти не успеят да убедят Европейската комисия, че ще предприемат действия да оправят нередностите, страната рискува да бъде изправена на процес пред Европейския съд и да понесе солидна глоба.

Междувременно Теодору каза, че Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, по която Гърция е страна, също готви съдебни постъпки срещу държавата за унищожаване на крайбрежната ивица на Месиния.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.