Пушки, рози, задници

Румен Белчев

Като се изключат кулинарните рубрики на всекидневниците, животът ни според редакторите им очевидно преминава под знака на две основни думички – пушкала и задници.

В зората на жълтата преса един седмичник, изхранващ се от преразказани бюлетини на МВР, все пак завършваше поредната кървава история с клетви по адрес на неизвестния извършител, съчувствия към жертвите и съболезнования към роднините. Естествено, фалира – съчувствието не продава. Хората, според българските медийни магнати, не желаят да съчувстват, те предпочитат да се забавляват!

Убийството на цяло петчленно семейство очевидно забавлява и „СТАНДАРТ“ – в деня след драмата вестникът, който не ни учи как да живеем, ни поднася радостно-еротична информация на първа страница – „Екзекуция по пижами“. Нещо като старото филмче „Банани с пижами“, но в по-екшън вариант. А за още по-голяма забава в подзаглавие се поднася радостната вест, че „Само черната котка Неро оцеля в кървава баня“. Нямала е късмет котката – да беше убита и тя, със сигурност щеше да се озове на първа страница!

Коректният вестник „ПРЕСА“ ни забавлява с дребни селски разпри – „Мъж мъсти с тухла на баровец кмет“. Подпийнал съселянин се ядосал за нещо на кмета на Хитрино, та взел, че му строшил стъклото на мерцедеса. С тухла? Не – това не е забавно! Според репортерката – със „строителна единица“.

Поредният недопил хапчетата си изтрещял нещастник убива невинен човек? Не, това не е достатъчно – трябва да не е само един, трябва да са поне двама и поне единият да е гол! В случая „ТРУД“ хвърля дюшеш с психотрилъра „Двама луди ходят голи, убиват хора“. Нищо, че е зима – те си ходят голи – нали затова са луди!

Челният опит се възприема и от други, доверчиви читатели на вестниците, които не се водят на отчет в психодиспансерите – „Убиец два дни търсел случаен циганин да го заколи“ – прославя подвига на младеж, който заклал човек, само че, както се отбелязва със съжаление  в заглавието, „Вместо това прерязал гърлото на мъж, който не е ром“. Язък за барута, значи. Има си и описания, взети от протокола на аутопсията, да не би някой да вземе да съчувства на нещастника, затрит погрешка. Стига му на него това, че името му е попаднало във вестник, макар и само заради описанието на прерязания му гръклян!

Но стига кръв, стига насилие – красотата ще спаси света, така твърдят класиците, в това са уверени и вестникарите!

„Задникът на Ивет хит в нета“ – гордо ни съобщава „ТЕЛЕГРАФ“, а „СТАНДАРТ“ уточнява: „5 милиона плакнат очи по задните части на Лалова“…

Става въпрос за интернетско аматьорско клипче, заснело изотзад спринтьорката в момент, в който се нагласява на стартовите блокчета.

А „24 ЧАСА“ патриотично прави сравнение между нашия задник и задника на словенска бегачка – има си и снимчици за любителите на такива гледки.

Още по-голяма гордост предизвиква и справката, че „Според изчисленията няма друго, свързано с България, което да е направило такъв фурор в мрежата“…

Ако преди бяхме известни с военно-промишления комплекс, разположен в Розовата долина, иначе казано – с пушките и розите, сега очевидно разчитаме все повече на задниците си…

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.