В десетката: British? You’ll like it here*

Кампанията на Острова: „При нас е студено и влажно; Елате тук и почистете тоалетната“

Лошо време, безработица и ниски заплати – така британското правителство ще “рекламира” страната си сред българи и румънци. Целта е да възпрат вълна от имигранти от източна Европа, с която се предполага, че ще се сблъска кралството след 2014-та.

Тогава отпада забраната за пътуване и различни организации изчисляват, че между 250 и 750 хиляди ще опаковат куфарите в търсене на по-добър живот. Тези цифри, разбира се, са крайно преувеличени и най-вероятно ще има само леко покачване на заминаващите.

Страхът от толкова много имигранти обаче кара правителство им да взима крайни мерки. В целия този абсурд е интересно да се види какви недостатъци може да измисли толкова горд народ като британците за собствената си страна. Ще следя кампанията с интерес.

Смятам обаче, че до тук са доста убедителни – Великобритания е наистина мрачна и опасна страна с явни икономически проблеми. Затова нека протегнем ръка и да ги поканим в България. У нас вече има около 3000 постоянно живущи британци. Дори направихме карта с Британското посолство преди време.

На страницата им има напътствия как да се пренесе човек, а доста англичани имат имоти у нас. Защо да не убедим повечето им пенсионери да дойдат – могат да си получава пенсията и тук, а у нас е по-евтино, по-спокойно, природата е по-чиста и времето е добро.

Може дори да направим брошури и да заснемем клипове с британци и личните им аргументи да се изнесат от UK. Има няколко блога по темата. Ще им покажем и причините да научат български език. Въобще възможностите са много.

Освен като пародия на британската фобия от имигрантите, една ответна кампания би имала и доста положителен ефект за българския туризъм. А и кой знае – може наистина да се пренесат повече семейства.

––––
* Британец? Тук ще ви хареса. – препратка към заглавието в Guardian “Immigration: Romanian or Bulgarian? You won’t like it here”.

От блога на Боян Юруков

Британските вестници: „Не идвайте тук! Пълно е с алкохолици, фашисти…“


Плановете на британското правителство да проведе скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания, втори ден са в центъра на вниманието на местните медии.

Вестник „Гардиън“ е обявил кампания, в която читателите на изданието могат да дават предложения за кампанията (виж галерията). Някои от слоганите са:

„Елате тук и почистете тоалетната. Великобритания е пълна с професии, за които използваме чужденци. Не ни благодарете!“

„Не идвайте във Великобритания! Пълно е! … със: алкохолици, азбест, лоши строежи, епископи, британци, хулиганчета, списание „Клозър“, корумпирани политици, съкращения, „Дейли Мейл“, съмнителни учени, наркотици с глупави имена, пияници, умиращи пчели, умиращи дървета, Англия, фашисти, дебеловрати глупаци, чужденци, Джордж Осборн. Ние мразим себе си – сигурно ще мразим и вас.“

Вестник „Дейли мейл“ коментира, че кампанията ще се съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Гениално. Това ли е разликата, иронично отбелязва изданието и задава въпроса колко бедни източноевропейци ще се разубедят от предупреждения, че Великобритания е студена и влажна?

Министрите отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са „направени от злато“. Но точно така изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, пише британският вестник и допълва, че не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час в сравнение с 6,18 британски лири на Острова. Социалните помощи в Източна Европа или са малки, или изобщо няма такива.

Ако живееш в рушащ се беден бетонен квартал от съветско време в София, как да не ти хареса Великобритания?

Какво бихте предпочели – да просите по улиците на Букурещ или да продавате вестник в Бристол, живеейки, без да плащате наем в модерно общинско жилище и да получавате редица социални помощи за голямото си семейство, пише „Дейли мейл“.

Вестникът смята, че всякакви „неблагоприятни прогнози за времето“ най-вероятно няма да разубедят никого и посочва, че всеки ход на британското правителството допълнително да ограничи достъпа до страната, до пазара на труда или до социалната система ще бъде обявен за незаконен от Европейския съд. Вестникът отбелязва, че не може Дейвид Камерън веднъж да рекламира предимствата на либерална Великобритания, която е „отворена за бизнес“, а после да одобрява международна рекламна кампания, целяща да отблъсне хората.

„Всеки опит да се плашат българите и румънците е обречен на провал. Приемете го, ние се отказахме от контрола над границите си преди години. Не може Великобритания да бъде „в“ Европа и да очаква да не „допуска“ други граждани на ЕС“, пише авторът на материала в „Дейли мейл“.

Изданието предлага все пак потенциалните имигранти да бъдат убеждавани, че Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие и иронично отбелязва, че в това отношение и вестникът може да помогне. Да отпечатаме милионен тираж на български и румънски и да го пратим в тези страни, за да бъде раздаван безплатно по улиците. Като прочетат за сериозните проблеми на британската образователна система и на здравеопазването, като научат как все повече млади жени във Великобритания рушат здравето си с алкохол, как се отказват лекарства на онкоболни, колко разпространен е хазартът и кокаинът, колко висока е престъпността, дали ще поискат да дойдат в страната ни, пита авторът.

Статията завършва с констатацията, че българите и румънците всъщност са добре, защото имат избор – да отидат или не във Великобритания, но задава мрачният реторичен въпрос какво да правят британците, които вече живеят в тази страна. Студът и влажното време са най-малкият ни проблем. Чудя се какво ли е времето сега в Букурещ, завършва авторът на статията.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.