Адвокатите в Турция като мишена на борбата с тероризма

Франс прес

С арестуването неотдавна на деветима адвокати, участващи в борбата срещу проявите на полицейско насилие, броят на изпратените в затвора адвокати в Турция вече доближава петдесет души – резултат, който предизвиква възмущението на адвокатските колегии и води до опразване на адвокатските кантори, близки до кюрдските среди или до среди на крайнолеви активисти.

„Стига! Тези атаки, които системно и умишлено са насочени срещу правото на защита и адвокатите, достигнаха вече непоносими измерения.“

В залата за събрания на истанбулската адвокатска колегия се надига бойна тревога. Стотици адвокати са се събрали и шумно аплодират председателя на колегията Юмит Коджасакал, който точно е отправил този призив за съпротива.

Преди десетина дни деветима техни колеги бяха задържани, а след това поставени в предварителен арест по обвинение в „принадлежност към терористична организация“, а именно Революционна партия и фронт за народно осовбождение (ДХКП-С). Адвокатите са осигурявали защитата на няколко предполагаеми членове на тази организация.

Тези юристи, близки до средите на крайната левица, станаха известни най-вече, защитавайки жертви на полицейско насилие и насилие в затворите, като Енгин Джебер, ляв активист, починал в затвора през 2008 г. в резултат на изтезания, или Фестус Окай, нигерийски нелегален имигрант, починал през 2007 г. в полицейски участък.

„Тези адвокати са извършили невероятна работа в областта на правата на човека. Никой нямаше да се заеме с тези досиета. И ако не бяха те, какво внимание щяха да получат тези случаи?“, отбелязва Ема Уеб-Синклер от асоциацията Хюмън райтс уоч.

Деветимата юристи се присъединиха в затвора към други 36 адвокати – 33-ма заподозрени за връзки с кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа паритя ПКК и други трима, обвинени за участие в заговор срещу ислямо-консервативното правителство, според данни, публикувани от адвокатската колегия на Диарбекир Югоизточна Турция .

С 45 изпратени в затвора представители на тази префесия адвокатите се доближават до рекордния брой журналисти, намиращи се в затвора: 46 души, според Комитета за защита на журналистите, който през декември присъди на Турция титлата на шампион в света в тази дисциплина.

Тези полицейски акции изпразниха от персонал адвокатските кантори, участващи в защитата на активисти на крайната десница и на кюрдски активисти.

На 22 ноември 2011 г. адвокатската кантора Асрън, която защитава интересите на намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан, загуби петима от своите шестима адвокати, които бяха задържани в рамките на широкомащабна операция в среди на кюрдски юристи. Само един млад стажант се спаси.

От този момент нататък трима млади юристи, току що завършили университет, следят делата на най-известния затворник в Турция.

„В действителност получих адвокатската си диплома в седмицата, когато моите колеги от кантората Асрън бяха задържани, докато бяха в предварителен арест“, казва Резан Саръджа, 25-годишен адвокат на Абдуллах Йоджалан.

Преди да се присъедини към кантората Асрън той е работил няколко месеца в друга кантора. „Но там също адвокатът бе арестуван и изпратен в затвора. Бюрото остана напълно празно. Аз трябваше да организирам всичко съвсем сам“, включително пледоарии в наказателен съд само седмица след навлизането в професионалния живот, добавя младият човек.

Отсега нататък основна дейност на Саръджа, освен заниманията със случая Йоджалан, е да защитава своите колеги, изпратени в затвора.

За него това няма съмнение: „тези адвокати са в затвора, защото са адвокатите на Йоджалан. Няма зачитане на правовата държава и на правата за защита в тази страна“.

Председателят на адвокатската колегия Юмит Коджасакал също се безпокои от това обвиняване в престъпление на адвокати и заявява: „Ако ни хвърлят в затвора, кой ще ви защитава?“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.