Репортери без граници: Свободата на медиите в България се срива

Карикатура Христо Комарницки, вестник „Сега“

В Индекса за свобода на медиите 2013 България е вече на 87 място, а от 2010 до 2012 г. се е сринала от 70 на 80 място в света констатира организацията „Репортери без граници“ в редовния си годишен доклад за 2011-2012 г., резюмиран от Франс прес.  На първо място традиционно е Финландия, последна е Еритрея.

„В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно обособено разминаване между страни като Финландия и Холандия, които винаги са били сред отличниците, и държави като България (80-то място), Гърция (70-то) и Италия (61-во). Тези държави продължават да не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите в тях поради липса на политическа воля.“

Според индекса на „Репортери без граници“ от 2009 г. страната ни трайно върви надолу по свобода на медиите: 2009 г. – 68, 2010 г. – 70, 2011-2012 г. – 80.

Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.
Франция е дръпнала с 6 места нагоре – от 44 на 38, Испания е на 39, а Румъния – на 47 място.

Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, констатират Репортери без граници. Например смазването на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу – на 168 място.

Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148 място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.

Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.