Латвия за Русия e игрално поле за бизнес, политика и престъпност

Леонид Рожецкин. Снимка: от тв екрана

Руският магнат Леонид Рожецкин е бил видян за последно жив в прекрасния морски курорт Юрмала, на балтийското крайбрежие на Латвия. Това е било преди пет години. Детективите са открили зловещи следи в неговата вила, вкл. кръв по пода, но не и труп.

Миналото лято полицията намери човешки труп на 25 мили (40 км). В джобовете имаше кредитна карта на Рожецкин. Властите все още не са в състояние да кажат със сигурност, че този труп е на изчезналия мултимилионер.

Това предполагаемо убийство е жив пример, че Латвия – малка балтийска държава с 2 милиона население в преддверието на Русия – е станала игрално поле за руските интереси: бизнес, политика и най-вече престъпност. Или често, както е в случая с Рожецкин, и трите заедно. Подобно на мнозина богати руснаци той е имал голям брой врагове. На „Гардиън“ е било съобщено името на неговия убиец.

Две десетилетия след като Латвия обяви независимостта си от Съветския съюз и се присъедини към ЕС и НАТО през 2004 г., руското влияние в страната отново нараства. Това е най-забележимо в Юрмала – живописен курорт с борови гори и дървени вили, откъдето се смята, че е изчезнал Рожецкин.

Всяко лято светски свръхбогаташи се събират тук за поп фестивала „Нова вълна“ (New Wave). Те се срещат, общуват, празнуват. Масата във ВИП-салона в концертния дворец струва 25 хиляди лири ( 29,2 хиляди евро). Някои се шегуват, че общото им богатство надхвърля годишния бюджет на Латвия.

Гостите са от справочника „Кой кой е“ във Владимир-Путиновата Русия – олигарси, членове на Думата, бардове и шпиони. Преди две години там се отби Роман Абрамович и излезе на разходка по пясъчните дюни.

Сред другите летни гости са Ринат Ахмедов, най-богатият човек в Украйна, и руският милиардер Михаил Фридман. Миналата година там бе Владимир Проничев, заместник-директор на могъщата руска Федерална служба за сигурност, и човекът, който отговаря за охраната на държавните граници на Русия.

Според Леонид Якобсон, разследващ журналист от столицата Рига, Юрмала привлича и друга клиентела: мафията.

Миналата година руският бизнесмен Николай Кирилов бе застрелян, докато се завръщаше от плажа заедно с 24-годишната си приятелка. Имаше предположения, че той е бил замесен в контрабанда. Както става често в такива случаи, никой не беше арестуван.

През 2010 г. руснакът Вячеслав Шестаков, смятан за гангстер, се премества да живее в Юрмала. Той бил пратен като емисар на престъпния бос Аслан Усоян, известен с прозвището Дядо Хасан. Усоян бе застрелян на 15 януари на излизане от любимия си ресторант в Москва. През декември латвийските власти забраниха на Шестаков да пребивава на територията на Латвия и в целия Европейски съюз.

„Всъщност Юрмала не е музикален фестивал. Не трябва да ходиш в Латвия, за да чуеш руските поп звезди. Можеш да направиш това и в Русия“, казва Якобсон. „В действителност Юрмала е важен момент. Руската мафия и руското правителство се събират на едно място. Те обсъждат общи проблеми, глобални проблеми и как да бъдат прокарани пари през Балтийско море“, казва той.

Някои, вкл. Якобсон, смятат, че дневният ред на Кремъл в Латвия е бавно да обърне стратегическата посока на страната от прозападна в промосковска. Това не е толкова трудно постижимо, колкото изглежда. Украйна, Киргизстан и може би Грузия наскоро се върнаха в геополитическите обятия на Русия след неуспешни революции.

От трите постсъветски балтийски републики в Латвия има най-голям процент руснаци – около една четвърт от населението. Към 37 на сто говорят руски като пръв език, което е най-високият процент за всички страни от ЕС. Очарователната латвийска столица Рига е на практика двуезична, като по нейните улици в стил „арт нуво“ се говори руски и латвийски.

Нарастват и свидетелствата, че страната става убежище за съмнителни руски пари.

В доклад от този месец на Европейската комисия се отправя похвала към Латвия за нейното икономически възстановяване след 2008 г. Но в него се казва, че не се прави достатъчно да спре използването на латвийската банкова система за „сложни престъпления като икономически, финансови, пране на пари и избягване на данъци“.

През последните месеци богатите руснаци изоставиха Кипър, който се стреми да получи спасителен финансов пакет от ЕС и преместиха регистрацията на компаниите си в Латвия.

Половината от всички пари, инвестирани сега в Латвия – 10 милиарда долара, – идват от чужденци. Повечето от тях живеят в Русия, Украйна, Казахстан или Туркменистан. Държавният департамент на САЩ изрази безпокойство, че тази зависимост от външни пари създава „системен риск от пране на пари“.

„Изглежда, Латвия ще бъде първото място, за което ще се сещат перачите, които искат да вкарат парите си в ЕС“, казва Том Мейн от активистката група „Глоубъл уитнес“. „Щом вкараш пари в ЕС, където има тесни връзки между банките, ще можеш лесно да ги преместваш. Латвия е един от главните разпределителни пунктове. Тя е слабо място“, казва той.

Латвийските финансови регулатори казват, че са въвели строги мерки за ограничаването на прането на пари и съмнителните трансакции. Те заявяват, че Латвия със своя голям сектор за финансови услуги не е единствената страна от ЕС, която има бизнес с Русия. „ЕС все още купува газ от Русия. Ние сме част от Запада“, казва Кристапс Закулис, ръководител на латвийския банков регулатор ФКТК.

Но мнозина виждат доказателства за руската мека сила в действие. Уебсайтът на Якобсон за разследваща журналистика му е създал много врагове. Миналата година неизвестен нападател го атакува на стълбището в неговата жилищна сграда и порязва лицето му с нож.

Той е публикувал имейли, които показват, че руската Служба за външно разузнаване тайно е финансирала кампанията в местните избори на Нилс Ушаковс, сега кмет на Рига. Ушаковс не оспорва автентичността на тези имейли, но полицията е разпитвала в продължение на два дни журналиста относно тяхната кражба.

Младият и енергичен бивш журналист Ушаковс е руснак. Той оглавява популисткия „Център на съгласието“ – петпартийна коалиция, която се радва главно на подкрепата на избирателите от руски произход. Възприетата след 2008 г. в Латвия програма за строги икономии може да е била хвалена от МВФ, но тя не се хареса на мнозина. Популисткият „Център на съгласието“ може да играе роля в някое бъдещо коалиционно правителство.

Латвийците гледат с безпокойство на възхода на тази партия, която смятат за пълномощник на търговско-икономическите и политическите интереси на Москва. Партията доразпали подозрения, като подписа споразумение за сътрудничество с Путиновата партия „Единна Русия“.

Междувременно Москва започна военни учения до границата с Латвия, а крайният националист от Думата Владимир Жириновски прикани Русия да анексира части от Източна Латвия, в която преобладават руснаците.

Дипломати от ЕС в Рига потвърждават, че руските разузнавателни служби са особено активни в Латвия. „Те успешно са проникнали в руския елит в тази страна“, каза един дипломат.

Според Борис Карпичков – бивш латвийски агент на КГБ, сега пребиваващ във Великобритания – географската позиция на Латвия между Русия и Запада я прави идеален терен за руския шпионаж, контрабанда и пране на пари.

Той казва: „Латвия е в центъра на трите балтийски държави. Службите за сигурност на Русия използват Латвия като трамплин, за да пращат свои хора в Европа и САЩ“. По думите му руските шпиони с латвийски паспорти могат да пътуват незабелязани из ЕС.

Кремъл се опитва да засили влиянието си чрез рускоезичната преса в Латвия. Анонимна офшорна компания притежава много вестници. Има подозрения, че истинският им собственик е прокремълски бизнесмен.

Всички тези печатни издания пишат благосклонно за Путин. Пропутиновата руска държавна телевизия се гледа масово, а Русия разпространява в училищата и учебници по история, които окачествяват като „освобождение“ съветската окупация на Латвия през 1944 г.

Валерийс Белоконс, латвийски банков магнат и бивш собственик на английския футболен клуб „Блекпул“, казва, че Москва несъмнено се опитва да върне Латвия в своята сфера на влияние.

„За съжаление това е вярно. Боя се от всичкия този руски капитал. Капиталът означава влияние. Латвия е отворена страна. И аз не съм противник на туризма или бизнеса. Но опасността за една малка страна е да стане зависима от Русия. Ние определено трябва да се защитим.“

Много от жилищата в Юрмала са собственост на руснаци. Като купи имот в Латвия, купувачът се сдобива с право на пребиваване. Това му позволява безвизово пътуване из ЕС. Даже руският посланик в Латвия живее тук, във внушителна сграда в жълто и бяло край морето.

Мнозина латвийци презират фестивала в Юрмала. За разлика от тях местните бизнесмени го приветстват.

От дома си в САЩ майката на Рожецкин обвинява руски агенти за убийството на нейния син. Преди смъртта си магнатът е бил разлюбен от Кремъл и е влязъл в бизнес конфликт с тогавашния министър на комуникациите на Русия и други олигарси с връзки.

Една от версиите твърди, че Рожецкин е инсценирал своята смърт, че е жив и здрав и живее в САЩ под фалшиво име. Във всеки случай неговата къща близо до гробището на Юрмала засега зее празна. Няма признаци нейният собственик да се върне скоро.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.