Маскираните младежи от „Черния блок“ – една от загадките на размириците в Египет

Асошиейтед прес 

Непредсказуем нов елемент се вля във вълната на политически размирици в Египет – мистериозна група маскирани млади мъже, наричани „Черен блок“ и представящи себе си като защитници на протестиращите, които се противопоставят на управлението на президента ислямист.

Те се хвалят, че са готови да използват сила, за да отвърнат на ислямистите, които в миналото нападаха протестиращи – или срещу полицията, която действа със сила срещу демонстрации. Младежите, чиито лица са скрити зад тъмни маски, се появиха сред хвърлящите камъни протестиращи в сблъсъците с полицията из Египет през последните пет дни от вълната на политическо насилие, която разтресе страната.

По време на вчерашните протести в Кайро маскирани младежи ликуваха около горящ брониран полицейски автомобил в центъра на площад „Тахрир“, размахвайки ръце и показващи знака на победата.

Появата им засили опасенията дори и сред другите представители на опозицията, които се страхуват, че групировката може да предизвика ответни действия от страна на ислямистите или че може да бъде инфилтрирана, за да се хвърли петно върху движението им. Ислямистките поддръжници на президента Мохамед Морси наричат блока „милиция“ и го използваха, за да представят опозицията като войнствени сили, разрушаващи страната.

Освен това някои ислямисти заплашиха в отговор да сформират свои доброволни организации, създавайки предпоставка за насилие между съперничищи си „милиции“.

Блокът се появи на фона на все по-голямото разочарование на опозицията от Морси – първия свободно избран президент на Египет – и „Мюсюлманските братя“, и други ислямисти, за които техни противници казват, че са наложили монопол върху властта.

Гневът предизвика избухването на насилие, което първоначално се съсредоточи върху навършилата се в петък втора годишнина от началото на въстанието, свалило автократа Хосни Мубарак. То се засили след безредиците в намиращия се в района на Суецкия канал град Порт Саид, които бяха предизвикани от младежи, ядосани заради постановени от съда смъртни присъди на местни футболни фенове във връзка с кървави безредици на футболен стадион отпреди година. Морси се опита да си върне контрола, обявявайки извънредно положение в три области в района на канала.

„Черният блок“ е създаден по образец на анархистките групировки със същото име в Европа и САЩ, участвали в антиглобалистки и други протести през последното десетилетие.

В Египет тайнствеността на групировката и предполагаемата й разпокъсана структура затрудняват определянето на истинския й обхват. Тя комуникира основно чрез социалните мрежи в интернет. Самоличностите на членовете й са неизвестни, лицата им също, така че е невъзможно да се потвърди автентичността на говорещите от нейно име.

Дори е невъзможно да се узнае дали всеки маскиран млад мъж на улицата принадлежи към блока или е просто протестиращ, прикриващ лицето си – или дали разграничаването изобщо има някакво значение. В понеделник на площад „Тахрир“ продавачи продаваха черни маски, които млади мъже се тълпяха да купуват.

„Ние сме Черният блок, искащ свобода за народа, изкореняване на корупцията и сваляне от власт на тирана“, се каза във видеозапис, публикуван в четвъртък в интернет. На него младежи облечени в черно маршируват в редица в средиземноморския град Александрия.

„Дойдохме, за да се изправим срещу фашисткия деспотичен режим на „Мюсюлманските братя“ и тяхното военно крило“, се каза в записа, предупреждавайки полицията да не се меси, „иначе няма да се поколебаем да отвърнем“.

Представители на „Братята“, политици ислямисти и проправителствени медии обвиняват групировката в насилствени действия, вариращи от опит за подпалване на президентския дворец и нападения срещу техни офиси до разграбване на държавни сгради, блокиране на жп линии и дори престрелки с полицията за борба с безредици.

В хаоса от последните пет дни имаше подобни инциденти – но не е ясно каква роля са имали членовете на „Черния блок“ или дали твърденията, че групировката е въоръжена, са истина. Служители от сферата на сигурността казват, че са арестували предполагаем член на блока, който в неделя пренасял муниции в Кайро.

Държавният вестник „Ал Ахрам“, който представи групировката като подклаждаща насилието, отбеляза, че нейни членове се опитали да нахлуят в петзвезден хотел близо до „Тахрир“ и стреляли във въздуха, а протестиращи се опитали да ги спрат.

Университетски възпитаник на име Шериф ел Шерафи каза, че е основател на групировката в интервю за вестник „Уатан“ – макар че твърденията му не могат да се потвърдят от независим източник.

По думите му блокът има 10 000 членове в цялата страна, организирани в групи от по 20 души, но няма командна структура. Членовете се учат на самоотбрана и как да се справят със сълзотворен газ.

„Насилието не е действие, а противодействие“, каза той. Той описа ситуацията като неизбежен сблъсък между опозиция и правителство. „По-лошо е това, което предстои“.

Членове на групировката казват, че тя е създадена в отговор на сблъсъците от 4 декември, когато поддръжници на „Братята“ нападнаха седящ протест пред президентския дворец, предизвиквайки продължили с часове битки по улиците, при които загинаха най-малко десет души и бяха ранени стотици.

Мнозина от опозицията определиха инцидента като повратна точка – признак, че ислямистите и „Братята“ са склонни да използват насилие срещу противниците на Морси.

В понеделник вечерта много протестиращи възхваляваха маскираните мъже на площад „Тахрир“.

„Те не са тук за саботаж или вандализъм, а да ни защитят от милициите на Братята“, каза инженерът Ахмед Али.

Според него сега полицията „потиска революцията от името на убиеца Морси. Затова тези мъже са ни нужни, за да пазят революцията“.

Хосам ал Хамалауи – известен ляв активист – каза, че младежите от „Черния блок“ „искрено желаят промяна и са виждали как техни приятели са убивани пред очите им. (Затова) те са решили да вземат нещата в свои ръце“.

Но той посочи, че това „може да е опасно за революцията“, предупреждавайки, че „като последица хората може да се въоръжат“ уж заради „Черния блок“.

„Тези, които свалят режима, са масите“, а не тайни групировки, каза Ал Хамалауи, който е от организацията на „Революционерите социалисти“ – една от основните групи във въстанието против Мубарак.

Кабинетът на Морси и „Братята“ твърдят от месеци, че опозицията използва улицата, за да промени резултатите от изборите, които ислямистите спечелиха.

Сега те сочат „Черния блок“ като доказателство, че техните противници са склонни да подкрепят насилието.

На своята страница във Фейсбук Есам ел Хадад – помощник на президента Морси по външните работи – обвини „Черния блок“ в „систематично насилие и организирани престъпления в цялата страна“ и обвини опозицията, че оправдава това.

В свое изявление „Братята“ осъдиха „разбойническите групи, милициите на черните банди“, които те обвиняват в нападения срещу държавни институции, полицията и частната собственост. „Мълчанието на опозиционните политически партии за такива престъпления е знак за тяхната подкрепа“.

По-твърдолинейните ислямистки съюзници на Морси бяха още по-крайни.

„Черният блок“ „трябва да бъде напълно ликвидиран. За справяне с тези групи трябва да се прилага насилие и сила“, каза Мохамед Абу Самра – лидер на политическата партия „Ислямски джихад“, която преди водеше съпътствана с насилие въоръжена кампания в Египет.

Някои свръхконсерватори обвиниха християните, че стоят зад блока в духа на предишни свои опити да сплотят електората си с предупреждения, че християнското малцинство се опитва да свали Морси от власт.

Друга бивша джихадистка групировка – „Гамаа исламия“, заплаши в неделя със създаването на доброволна група като ответна мярка.

Тарек ел Зомър – водеща фигура в организацията – каза, че ако силите за сигурност не въведат ред „египетският народ – и ние начело – ще има пълното право да създаде народни комитети“ за защита на имуществото и „борба с агресията“.

Страница във Фейсбук обяви сформирането на нова милиция, наречена „Бригада на мюсюлманите“ – макар че нямаше как да се потвърди дали групировката наистина съществува.

Във видеозапис на страницата си група маскирани мъже с оръжия предупредиха за заговори на врагове на исляма и за конспирация на християните да превърнат Египет в християнска държава и обвиниха основния опозиционен Национален фронт за спасение, че съдейства „Египет да изгори“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.