Федералният резерв чака пазарът на труда да се съживи

Ройтерс

Крайнолибералната парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР) е основната причина за „войната на валутите“, която според някои е назряващата опасност за световната икономика, но не се очаква скоро централната банка на САЩ да даде сигнал за връщане към нормалното положение.

Федералният комитет за операции на открития пазар на УФР, който определя паричната политика и ще приключи в сряда двудневното си заседание, посочи миналия месец, че очаква да запази краткосрочните си лихвите изключително ниски, до момента в който равнището на безработица в САЩ се понижи до 6,5 %.

Тази цел все още е далеч. Данните, които трябва да бъдат обявени в петък, вероятно ще покажат, че равнището на безработица вероятно е останало без промяна – 7,8 %, а икономиката е създала 155 000 работни места, колкото и през декември, според икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Огромна изненада би било, ако УФР направи нещо различно от това да потвърди решението си от миналия месец да закотви краткосрочните лихви в диапазон 0-0,25 % и да продължи да изкупува облигации за 85 милиарда долара всеки месец, за да поддържа ниски дългосрочните лихви. Единственият въпрос е дали сега вотът във Федералния комитет за операции на открития пазар дали ще бъде единодушен, след като президентът на УФР в Ричмънд, Джефри Лакър, който гласуваше против изкупуването на облигации, този път няма да има право на глас по силата на ротационния принцип, посочи Харм Бендхолц, икономист от UniCredit Bank в Ню Йорк.

Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват УФР да запази безсрочната си програмата за изкупуване на облигации и през идната година, въпреки че новините за икономиката и доверието на пазара видимо се подобряват.

Наистина, предварителните данни за увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие, които се очакват в сряда, най-вероятно ще отчетат годишен темп на растежа от 1,2 % спрямо 3,1 % през периода юли-септември.

Растежът през сегашното тримесечие също няма да бъде много по-различен, тъй като изтичането на срока на 2-процентното данъчното облекчение върху заплатите подкопава потребителските разходи.

След това за останалата част от годината Бендхолц очаква среден годишен растеж от 2,8 %. Това ще бъде най-силният период от три тримесечия от началото на възстановяването досега, допълни той.

„Перспективата в САЩ се подобри доста. През последните три години бях предпазлив, но този път съм малко по-оптимистично настроен,“ допълни Бендхолц.

УФР изчаква благоприятен момент

Възстановяването в жилищния сектор ще добави поне половин процентен пункт към растежа на БВП през 2013 година, а капиталовите разходи вероятно ще се съживят сега, когато несигурността около преговорите по бюджета във Вашингтон до голяма степен е понамаля, посочи Бендхолц.

„Има много натрупано търсене в системата. Не мисля, че всички тези инвестиции са изоставени. Те просто са отложени,“ допълни той.

В един момент възторгът на инвеститорите от либералната политика на най-големите централни банки в света ще отстъпи място на безпокойството, че те отново врътнат затегнат кранчето.

Густаво Рейс, икономист от Bank of America Merrill Lynch в Ню Йорк, посочи, че най-вероятно ще се породи безпокойство от печатането на пари, но ще бъде компенсирано от несигурността за това как ще повлияе върху растежа фискалното затягане в САЩ и Европа.

„Общо взето, макар световната активност да изглежда по-голяма сега, отколкото в който и да е момент през 2012 година, очакваме хората, определящи политиките, да продължат да се тревожат преди всичко от рискове за понижение,“ посочи той.

Банката не очаква УФР да прекрати покупките на активи преди 2014 година, а последното смекчаване на паричната политика, обявено от Bank of Japan, вероятно ще бъде „продължително и значително.“

Много икономисти са на мнение, че отдавна е време за смели парични мерки в Япония, чийто номинален БВП не е нараствал през последните 20 години, натоварвайки правителството с дълга от 220 % от БВП.

Дъглас Макуилямс, който ръководи лондонската консултантска компания Centre for Economics and Business Research, се опасява, че решенията на Япония ще поведат световната икономика към непредсказуема валутна война.

„Малко е като ситуация, в която някой е груб към вас, а вие също реагирате грубо. Получава се поведение от рода зъб за зъб, око за око,“ посочи Дъглас Макуилямс.

Валутни конфликти, но не война

Оливие Бланшар, главен икономист на Международния валутен фонд, определи миналата седмица приказките за валутна война като прекалено пресилени и посочи, че страните трябва да дърпат правилните лостове за управление, за да върнат икономиките си на правилния път, със съответните последици за обменните курсове.

Според Макуилямс обаче проблемът е, че е трудно страните да бъдат накарани да не водят валутни войни.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази безпокойството на Германия миналата седмица, че Япония може нарочно да се опита да понижи курса на йената, за да повиши конкурентоспособността на износителите си.

„Така можем да установим, че има период на големи колебания преди съответните власти да се опитат и да достигнат до някакво споразумение,“ отбеляза Макуилямс.

През една относително спокойна седмица от гледна точна на икономически данни в еврозоната – данните за паричното предлагане и данните на Европейската комисия от проучвания на доверието – фокусът най-вероятно ще остане непосредствено върху еврото, което поскъпва рязко, тъй като дилърите залагат на промените в политиките, които Бланшар имаше предвид.

Докато УФР и Bank of Japan разхлабват паричната си политика, Европейската централна банка започва да си прибира някои от спасителните заеми, отпуснати на банките преди година. ЕЦБ обяви в петък, че банките ще върнат предсрочно 137 милиарда евро от получените евтини кредити.

„Не съм сигурен, че имаме прекалено силно евро за момента, но със сигурност не искаме да станем свидетели на валутна война за девалвация, целяща повишаване на конкурентоспособността, което би имало отрицателен ефект върху еврото,“ заяви пред Ройтерс еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.