Бразилецът, който вкара повече голове от Ромарио и Роналдо

alfonso.jpgБразилецът Алфонсо надмина по голове за един сезон Ромарио и Роналдо, а не го пускат като титуляр в националния състав на Бразилия, недоумяват наблюдателите на Копа Америка.
Когато бразилските спецове видяха името на Алфонсо Алвеш в разширения състав на Карлос Дунга за Копа Америка, мнозина нито го бяха виждали, нито го бяха чували. Кой всъщност е голмайсторът на холандската Ередивизие, разказва бразилският кореспондент на „Екстрафутбол” Жуан Васле.

26-годишният нападател от Бело Оризонте е роден на същата дата като Димитър Бербатов – 30 януари 1981 г. На практика той е непознат в родината си, тъй като се появява с екипа на „Атлетико” (Минейро) само в няколко мача и в малко познат отбор като „Валериодоче” от централната част на щата Минас Жераиш. Алвеш вкарва първия и последния си гол на бразилска земя на 23 януари 2000 г. – факт, който подчертава, че кариерата му в Бразилия е забележителна със своята незабележителност. И при все това Алвеш попадна сред избраниците на Дунга…

Само онези бразилци, които страстно следят европейския футбол, знаят, че тази година Алвеш вкара невероятните 34 гола в 31 мача (средно по почти 1,1 на среща, а повечето нападатели смятат, че да вкарат веднъж на два мача е постижение) и стана стрелец №1 на холандския елит. Този успех е още по-забележителен предвид факта, че той дори не играе в един от трите големи местни клуба, а се разписва със синьо-белия екип на „Хееренвеен”. Алфонсо, който е вкарал повече от половината от головете за отбора си, бе избран за най-добър играч на холандската лига и за най-добър чуждестранен спортист в страната. Той счупи няколко рекорда, принадлежащи на знаменитите му предшественици тук като Ромарио (вкарал 25 гола в 25 мача в „Айндховен”, средно по 1 на мач) и Роналдо (30 гола в 33 мача пак за „Айндховен” през 1994/95, по 0,90 на мач).

Алфонсо Алвеш водеше в класацията за „Златната обувка” почти до края, но Франческо Тоти му отне наградата с попаденията си срещу „Месина” и спечели наградата, въпреки че бе вкарал осем гола по-малко. (Различните първенства имат различни коефициенти в зависимост от силата си – б. р.). Бразилецът остана втори, изпреварвайки Рууд ван Нистелрой, чиято кариера също тръгна от „Хееренвеен”.

Алвеш върви по стъпките на много класни нападатели, които са започнали в Холандия. Много от защитниците останаха зашеметени от уменията му, особено след като гледаха повторенията. Истината е, че той може да бележи от всяка точка и от всяко положение на терена – ек на ек, от корнери, след центрирания, с глава (висок е 185 см), а освен това е и щатен изпълнител на дузпи и нерядко на стандартни положения. Макар че Дунга не повика Адриано и Роналдо, а Собис и Фред се контузиха, на практика Алвеш не получи реален шанс за изява. Дебютът му за „селесао” бе в контролата срещу Англия на „Уембли” на 1 юни, макар че вече имаше мачове за юношите до 17 и 20 г. „Имаме списък с поне 50 футболисти, които се наблюдават всекидневно. Феновете може да са изненадани от поканата към Алфонсо, но ние не сме”, заяви асистентът на Дунга – Жоржиньо, пред „О Глобо”.

След невзрачен период в Бразилия, където Алвеш играе като халф, животът и кариерата му се обръщат през 2002 г. Тогава той пътува до Европа, за да подпише с шведския „Йоргрите”. След две години на аклиматизация към новите условия – скандинавският студ със сигурност го е уплашил, Алвеш започва да демонстрира потенциала си. За два сезона вкарва 23 гола в 39 мача, след което преминава в „Малмьо”, който плаща за услугите му рекордните 1 млн. евро. Тимът печели титлата още в дебютния му сезон след 15 години „суша”, а Алфонсо две години поред е голмайстор на първенството – в „Малмьо” вкарва 29 гола в 55 срещи. Предлагат му шведско гражданство, за да играе в националния отбор, но Алфонсо не се отказва от шанса да стигне до „златистите”. Трансферът му в „Хееренвеен” е повратен и за него, и за клуба – холандците плащат 4,5 млн. евро, което е най-високата сума, давана в клубната история. Инвестицията се отплаща веднага.

Алвеш хваща окото на цяла Европа, а „Челси”, „Барселона”, „Ювентус” и „Валенсия” са въвлечени в битка за подписа му. Предполага се, че „Хееренвеен” не иска да го пусне за по-малко от 25 млн. евро – над пет пъти повече от платената преди година цена.

Алвеш разбра, че е повикан в националния тим по време на почивката си в Бразилия. „Мисля, че играх добре през последните пет сезона в Швеция и Холандия, затова не бях шокиран, когато чух новината. Работих усилено, за да постигна тази цел”, споделя нападателят пред известния тв коментатор Милтон Невес. Това бе първата му изява пред бразилска аудитория – вероятно няма да е последната.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.