Русия продължава да съди умъртвения в затвора Магнитски

Сергей Магнитски. Снимка: от тв екрана

Подновеното дело срещу Магнитски е опасен прецедент, който може да влоши положението с човешките права в Русия, твърди правозащитник

Отложено беше за пореден път наказателното дело срещу покойния юрист Сергей Магнитски, одитор на британския фонд „Хермитидж кепитъл“, и срещу шефа на фонда – британския гражданин Уилям Броудър, обвинени в неплащане на данъци. Адвокатите на двамата потвърдиха вчера пред „Комерсант“, че няма да участват в процеса, тъй като го смятат за „аморален и незаконен“, пише вестникът.

Посмъртното разследване не е поискано от роднини на Магнитски, както изисква Конституционният съд, а е наредено от зам.-генералния прокурор Виктор Грин, „участвал в наказателното му преследване“, коментира един от адвокатите на семейството. Според Николай Горохов същинската цел на следствието и процеса е „да очернят обвиняемите, разкрили схема за кражби на средства от бюджета“.

Защитникът на Броудър Александър Антипов заявява, че е съгласувал със своя довереник неучастието си в този „фарс“, който се очаква да приключи с обвинителни присъди. Процесът ще продължи на 18 февруари с адвокати, назначени от съда.

Подновяването на наказателното преследване срещу Магнитски ще е нарушение на негови основни права независимо дали е починал или не – по-специално на правото му лично да се защитава в съда, цитира „Новие известия“ изявление на Джон Далхюзън, висш служител в правозащитната организация „Амнести интернешънъл“.

Съдебният процес над починал човек и изискването в него да участват против волята им роднините на покойния създават опасен прецедент. Той може да влоши още повече положението с човешките права в Русия, твърди правозащитникът. Той настоява руските власти да спрат „наистина кафкианския процес“ срещу юриста на „Хермитидж кепитъл“ и да потърсят наказателна отговорност от виновниците за смъртта му.

Магнитски бе задържан през 2008 г. с обвинение за данъчни измами; според него самия бе разкрил корупционна схема с участието на служители от руското вътрешно министерство, откраднали над 5 милиарда рубли, платени от фирми на „Хермитидж кепитъл“.

По данни на следствието на Магнитски не е било предоставено своевременно подходящо лечение, съобщиха медиите. Руски съд оправда обвинени в смъртта му служители от следствения изолатор, където юристът почина след 11 месеца зад решетките, напомня „Новие известия“.

Представител на „Хермитидж кепитъл“ сравнява пред „Независимая газета“ магистратите, които ще водят процеса, с „тричленките“, произнасяли присъди по време на сталинските чистки. Според него в Русия „стъпка по стъпка идва 37-а година. Не бива обаче да забравяме, че след 37-а година ще дойде времето за 53-а“, когато започва да се руши култът към личността, добавя той.

Вчера шефът на „Хермитидж кепитъл“ обвини пред руската телевизия РБК премиера на страната Дмитрий Медведев, че го е заплашвал. Като се позова на четирима журналисти от чуждестранни медии, той съобщи, че министър-председателят изрекъл: „Жалко, че Сергей Магнитски почина, а Бил Броудър все още е жив и на свобода“, пише „Независимая газета“.

Според Броудър неговите събеседници били убедени, че думите на Медведев прозвучали като заплаха. „И това е страна, която убива хора в чужбина. Те са способни да го направят. И щом премиерът ме заплашва в Давос (на Световния икономически форум, б. р.) – да, разтревожен съм“, цитира вестникът думи на британеца.

В събота Медведев заяви в интервю за Си Ен Ен, че Броудър, който също бил в Давос, „се занимава с политиканство“ и „е печелил добри пари в Русия“. Премиерът цитира „оценки на някои източници“, според които става дума за „милиарди долари (…) не съвсем чисти пари“, а Магнитски „помагал“ на Броудър като негов служител, посочва изданието.

Според говорител на британския фонд Магнитски още през 2008 г. дал показания с имената на хората от „престъпната група, включваща корумпирани руски чиновници, но следствието за четири години изобщо не потърси наказателна отговорност от нито един“, допълва вестникът.

„Защо руското следствие разследва „делото Магнитски“ и критикува Броудър, но не се занимава с обвиненията на „Хермитидж кепитъл“ и на самия Магнитски срещу данъчните служби в Русия?“ – пита „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.