Насилие на екрана, по улиците и в главата

Баретата, ранен с 4 куршума, сочи откъде е прострелян
Гардове изнасят от Съдебната палата ранения Златомир Иванов-Баретата, а той сочи с пръст откъде са изстреляни куршумите. Подсъдимият за наркотрафик, организирана престъпна група и убийство оцеля с 4 куршума в тялото. Снимка: БТА

Чувствам се пълен идиот. Стреляха по човек с прякор на военна шапка и се разтреперих. Изгледах и изчетох всички материали в СМИ по случая и ми се образуваха нерви. И през цялото време си мислех – от какъв зор ще има мартеница с атентатора на Доган.

Асоциацията вероятно дойде от факта, че там пък бе замесен газов пистолет, също символ на насилие, който дълго и продължително гледах на екрана и по сайтовете в Интернет. Почуствах се като оня пенсионер, който гледал „В света на животните“ по „Дискавъри“ как две хлебарки воюват за женската. Накрая по-силният откъсва главата на съперника си, оправя женската и си заминава. Гледайки всичко това пенсионерът станал, загасил телевизора и казал: „Навсякъде едно и също – насилие и секс, секс и насилие“.

Включваш телевизора, заглеждаш се в новините или в някой филм и ти се приисква да пийнеш валидол. Да си вземеш билет за самолета и да помахаш с ръка на мръсна България. Тъжно. Традицията у нас е такава. А не е ли време да променим традицията?

Не знам? Попадам на информация в печата, че англичаните ни готвят „ново двайсе“ след онова, което писаха в британските вестници: “Не идвайте във Великобритания! Пълно е! … със: алкохолици, азбест, лоши строежи, епископи, британци, хулиганчета, списание “Клозър”, корумпирани политици, съкращения, “Дейли Мейл”, съмнителни учени, наркотици с глупави имена, пияници, умиращи пчели, умиращи дървета, фашисти, дебеловрати глупаци, чужденци, Джордж Осборн. Ние мразим себе си – сигурно ще мразим и вас.” …

Новото „двайсе“ е, че англичаните ще ни разпитват за сериали заради гражданство. Вътрешното министерство в Лондон въвежда нов тест, по който ще бъдат изпитвани чужденците, желаещи да получат британско гражданство. Те вече ще трябва да имат тънки познания за историята, културата и традициите на Острова, включително обичаи и известни телевизионни сериали. Тестът съдържа 24 въпроса, на които трябва да се отговори за 45 минути. Изпитът се зачита при 75% верни отговора. Министерството е издало и наръчник за подготовка.

Кандидатите за британски паспорт ще трябва да отговарят на въпроси като коя забележителност е праисторически паметник, който все още стои в графство Уилтшър? Кое е името на адмирала, загинал в морска битка през 1805 г., чийто паметник се намира на площад Трафалгар в Лондон? Кой светец е пазител на Шотландия? Кое цвете се носи традиционно от хората на Деня на възпоменанието? На каква възраст можеш да бъдеш член на съдебно жури? Каква е титлата на човека, който председателства дебатите в Камарата на общините?

Сложно! Дали да не имигрираме в Турция? Все пак ние много добре знаем каква е вината на Фатмагюл!

Какво става? Кой ни убеждава в това, че за всичко може да се пише и говори, че няма забранени теми? Защо всеки ден има информация на екрана за някакъв насилник, убиец или катастрофа? И не една. Всичко ли е толкова лошо? Или нас ни убеждават СМИ, че всичко е много лошо, мръсно и е изпълнено с насилие? Защо българските „режисьори и сценаристи“ изпитват толкова силно влечение към всякакви гадове и бандити? И защо така често българските отрицателни герои изглеждат така положително на екрана. Добър полицай? Само в приказките. И няма да има никъде другаде, защото в главите на малките граждани на България засяда отрицателният образ на слугите на държавата и да го избиеш от там става практически невъзможно.

Откъде всички тези изверги, които избиват, насилват, убиват? От екрана. След като на филм е възможно, защо и в живота да не е? За делото – кога обидили, оскърбили…и тръгват нещата. Яко, като на екрана на телевизора или компютърната игра – избиваш тълпа от „лоши“ и ставаш герой в Интернет.

А всичко е толкова просто. В съзнанието на много от нашите деца вече има друга норма и тя не е същата, която е в нас. След като се псува на майка в киното, защо да не се псува на майка и на улицата? Да псуваш на майка така, както псува известен актьор от сериала. И защо младият човек да не прилича на известна звезда от шоу бизнеса? Може просто да стане същата отвързана дебела свиня-травестит.

Вече всичко е възможно. По дяволите всички. И морала, и хората… За себе си разбрах, че боклукът по улиците стана за децата норма. Ако мен ме дразни, то тях, обаче, по никакъв начин! Те не са виждали чисти улици и не знаят какво е това град без фасове, найлонови пликчета, бутилки и гилзи от патрони. Насилие и мръсотия на екрана, на улицата и в главите.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.