Татяна Дончева: Мутренските времена се върнаха в много по-зловещ вид

Татяна Дончева. Снимка: Булфото

– След показното покушение срещу Златомир Иванов-Златко Баретата в центъра на София, във форумите хората се питат: „Какво става”, „Връщат ли се мутренските времена?”. Добър ден казвам на Татяна Дончева – лидер на „Движение 21”, бивш депутат в 40 Народно събрание. Госпожа Дончева бе член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Здравейте, госпожо Дончева.

– Добър ден.

– Като анализирате случващото се у нас през последните 10 дни – показното покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган и покушението срещу Златко-Баретата, и двете събития се случиха на пъпа на София. Какви изводи си правите за вътрешната сигурност и обществения ред? Имате ли усещане за дежа вю? Хората се питата: „Какво става? Връщат ли се мутренските времена?

– Мутренските времена се върнаха отдавна. И се върнаха не във вида от 90-те години, а в много по-зловещ вид, защото всъщност ние дадохме на мутрите държавата, което е нещо качествено различно. И я дадохме не сега, а през 2005 година в много голяма степен, а в 2009 година в окончателен и през 2001 година в начален. През 2001 година в начален, когато един от представителите на подземния свят беше произведен главен секретар на МВР, с което заличихме границата между законосъобразно и незаконосъобразно поведение за служителите на МВР. И ги накарахме да работят под идеята, че утре някой, който преследват днес може да се окаже техен началник. Този период е свързан с десетки поръчкови убийства, които останаха неразкрити, за който се показа един доклад от списание „Конгрешънъл Куотърли“ свързано с американския конгрес, което списание беше скрито много набързо преди време, включително със съдействието на тогавашните представители на американската държавна администрация. Вторият етап, когато пуснахме мутрите в много голяма степен на ключови позиции беше избора на този идентифициран летящ субект от подземния свят за софийски кмет.Припомням, че в изборите за софийски кмет 4 дни преди гласуването се състоя показното убийство на Емил Кюлев, което на практика отключи гласуването на 20% от вота, който до този момент беше неидентифициран. Малко хора знаят, че Емил Кюлев не беше привърженик на станалия впоследствие кмет да става кмет, малко хора знаят. Следващия етап беше 2009 година, когато ние дадохме на мутрите държавата. Така че няма защо да се сещаме като проспали години хора тези /…/. Казвам това абсолютно ясно и категорично, защото мисля че света е за бдящите, а не за спящите. И ако ние продължим да си живеем така – в полулетаргия и 70% от гражданите да смятат, че могат някак си снишат и да се приобщят към подземния свят, който ръководи страната, толкова по-жалко за нас. Тогава наистина има само един изход – Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище. Това е да се връщат мутренските времена.А сега що се отнася до двата случая – и с Доган, и със Златко Баретата…

– Откривате ли прилики между тях? И двете покушения станаха на публични места, в присъствието на журналисти, на камери.

– Откривам прилики в наглостта и в почерка, и в последиците, които се целят. И в двата случая – и с Доган, и със Златко Баретата, ключови хора започнаха да ни изпращат /…/. Вчера ни обясниха, че причина за това, което се е случило е липсата на законова възможност, веднага след първата инстанция, лицата да бъдат вкарвани в затвора преди влязла в сила присъда. Вероятно, защото Върховния касационен съд все пак се опълчи на безумното предложение на някого – неудобни на властта лица да бъдат вкарвани в затвора на първа инстанция. И приеха, че след като подсъдимия има абсолютно коректно процесуално поведение и се явява на делото и не препятства събиране на доказателства, той няма защо да бъде задържан в затвора.Много кощунствено звучи това да обвиниш законодателя и съдебната власт, че продължава Златко Баретата да бъде на свобода. Той няма влязла в сила присъда, освен това ходи редовно на делото. И искам да ви кажа, че по някои от делата, вчера, не са се явили свидетелите. Вероятно са избягали. За първи път виждам такъв…

– Те и съдиите ще започнат да се страхуват да ходят на работа.

– … снайперист, който да стреля в такова меле. На входа на Съдебната палата влизат и излизат всякакви хора и буквално, е гмеж от движещи се хора. Това не е стрелец по някаква мишена, която има сравнително свободен терен до себе си. Освен това, извинете ме, елементарните разследващи познания изискваха търговския дом да бъде незабавно заграден, опразнен и обискиран от-до. И абсолютно никакви гаранции няма, че стрелбата е проведена от апартамента, който е подпален, а не от някакво друго място.Това е абсолютно неотложно следствено действие, което всеки елементарно ограмотен, разследващ човек и оперативен работник би направил, не е направено. Нито са направени някакви огледи на съседните сгради. Вие обаче, журналистите…

– Защо обаче? От незнание или?

– … имате странния навик да питате хората от полицията за версии, което е нелеп въпрос. Версии се правят, когато са събрани началните фактически доказателства и са подредени в пъзел. А сегашните разследващи нито в случая с Доган, нито в случая с Баретата събират изначални абсолютно необходими факти. Искам да ви направя още един паралел във връзка с вчерашното дело на Октай Енимехмедов, защото той също би могъл да попадне в полезрението на стрелеца. Вчера съда оставяйки му мярката за неотклонение „Задържане под стража” и анализирайки досегашните факти е стигнал до очеизвадния извод, че се касае вероятно за опит за убийство с оглед на оръжието, с оглед на близостта на стрелеца до жертвата и с оглед на един куп други подробности. Вие разбирате ли нелепата ситуация МВР да започне да прави защитни версии на този човек, на което ние бяхме свидетели от първата секунда. И да обясняват висши представители на МВР, включително министърът на вътрешните работи, нелепи защитни версии. Нелепи и неиздържащи от никаква гледна точка. И сега това момче няма нужда от адвокати, извинявайте, те са му приели защитата. Искам да обърна специално внимание обаче на последиците от двата атентата, които смятам, че няма да бъдат последни.

– Какви ще бъдат според вас?

– За да запазят властта си, мутрите ще се мъчат с цената на всичко да всяват страх и смятат, че ще постигнат това с такива стрелби. На практика част от подземния свят ще стреля срещу друга част, която смятат за враждебна на властта. Защото те използваха подземния свят, за да дойдат на власт. Никой не се запита, освен националната еуфория, изключително „харизматичната” личност на подземния субект, имаше и едно изключително организирано участие на подземниците. И това никой никога не спомена и никой никога не си призна, че е оказал подкрепа в идването на ГЕРБ на власт. В случая имаме една мутрополицейска амалгама, която мисля, че тласка страната наистина към много опасен период. Но страхът е последното нещо, от което имаме нужда. И смятам, че трябва да осъзнаем като нация, че когато хората и народите са в средата на морето и не се вижда бряг, последното, което могат да направят, е да се страхуват. Това абсолютно ги лишава от всякакъв шанс. Ние имаме само един шанс – да плуваме колкото можем, организирано, консолидирано и мълчаливо. И както Доган отблъсна стрелеца на практика сам, това трябва да…

– Това и ние, гражданите, ли да правим? Да се защитаваме сами? Това ли ни остава?

– Не сами. Организирано, тихо и спокойно до изборите. Организирано, тихо и спокойно до изборите. Защото имаме субекти, които продължават да се заиграват с международната подкрепа. Може би, извън контекста на националната сигурност, трябва да кажем на слушателите на националното радио още няколко факта. Днес част от българските учени са на среща с председателя на Европейската комисия Барозу. Вчера Цветанов ни в клин, ни в ръкав, се оказа в Брюксел.

– Така е, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър, за да се хвалят какви постижения имаме в борбата с престъпността.

– Така. Само че не успяха да стигнат до Барозу. А постиженията за борбата с организираната престъпност са нагледни. Но те можаха да ги споделят само с главния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес, близък и до бившето соцръководство, между другото. В днешните времена смятам, че фактите и разумната преценка на нормалните хора трябва да ни движи, а не внушения, манипулации, използване на целия медиен ресурс хората да се буквално ошашавят от невъзможност да разберат какво става. И в това отношение парламентарно представените политически сили имат абсолютното задължение да извадят говорители, които могат да говорят хладнокръвно, точно и с ясно изразена посока. Защото в този момент нацията просто трябва да има едно фенерче светлина, по което да се ориентира.

– Вие начертахте изключително мрачна картина, само че президентът Росен Плевнелиев например каза, че до края на годината очаква страната ни да влезе в Шенген.

– Вижте какво, лебеди в политиката винаги е имало, има и ще има. Говорим за ситуацията в страната, за това, което трябва да се направи, за разумните хора. Те разбират с кожата си, че има нещо съвсем не на място и съвсем не наред. И в това отношение, оставете бройлерите, които си живеят в кабинетите обгрижвани, на които им се обяснява каква е ситуацията и какво е правил, да си живеят в техния свят. Това нас с вас не ни ползва, нито слушателите на програма „Хоризонт”. Дайте да си решим въпроса като нормални разумни хора.

По Агенция Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.