Дори и за имамите обсъждането на секса вече не е табу

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вярва, че един от ключовете за просперитет е младото население. Той би искал да бъдат забранени абортите и натяква на семействата да имат поне по три деца.

Кампанията му неочаквано бе силно лансирана от уважаван ислямски теолог, който каза, че сексът е форма на богослужение. Сексът е част от богослужението и всъщност е същото като намаза (мюсюлманска молитва), каза Али Ръза Демирджан пред телевизия Хабертюрк.

Последвалите консервативни бурни реакции след това го принудиха да поясни, че сексът и молитвите не са едно и също. За радост на телевизионните канали спорът за исляма и секса придобива все повече гласност.

Младата журналистка и водеща на телевизионно предаване Сибел Юресин каза, че „пътят към истински намаз минава през един истински сексуален съюз“. Г-жа Юресин (фамилното й име означава „да се възпроизвежда“) също така смята, че полигамията трябва да бъде законна, тъй като „Коранът казва така“. Като доказателство на искреността й тя предложила своя приятелка на съпруга си.

За мюсюлманите, полагащи усилия да съгласуват вярата с желанието, в много случаи има онлайн съвети. „Допустим ли е оралният секс?“, пита разтревожен човек. „Отвратително е езикът да докосва нечистотии като сперма и урина“, отговаря проповедникът Нуреддин Йълдъз на ислямисткия сайт fetvameclisi.com. „Все пак всичко останало е разрешено при една женена двойка“, допълва той за успокоение.

Набожните интелектуалци имат други тревоги. На неотдавнашно събиране на „мюсюлманите антикапиталисти“ много хора се оплакаха от склонността на Ердоган към авторитаризъм и подкрепата му за бунтовниците, борещи се срещу сирийския президент Башар ал Асад. „Какво правят мюсюлманите, за да се борят срещу насилието?“, попита Хидайет Шафкатли Туксал, която е теолог и яростен критик на премиера.

Това е въпрос, който турските журналисти все повече не искат да повдигат. До скоро темите табу бяха армията и кюрдите. „Сега Сирия е въпросът, заради който може да бъдеш уволнен“, каза Фехим Таштекин, редактор международни новини в либералния в.. „Радикал“. Сексът и ислямът са по-безопасна тема, каза Таштекин.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.