Холандия има крал, за пръв път от сто години

Ройтерс

Холандци, облечени в традиционния оранжев цвят, са седнали на улица в Амстердам и празнуват Деня на кралицата. Снимки: Бистра Величкова

За страна, една трета от която е под морското равнище, вероятно е добре да има държавен глава, който знае колко е трудно близо 17 милиона души да се опазят сухи.

Така че не е съвсем случайно, че Вилем-Александър, който ще се възкачи на престола на 30 април, заставайки начело на Оранската династия и на Кралство Холандия, през по-голямата част от живота си е бил в бизнеса с управление и съхранение на водите.

Четиридесет и пет годишният Вилем-Александър, който досега водеше бляскав живот на престолонаследник, ще поеме новите си задължения, след като майка му, кралица Беатрикс, която навършва 75 г., абдикира.

Холандия последно е имала крал преди повече от век, когато на престола е бил Вилем Трети, прапрадядото на Вилем-Александър. Вилям Трети умира през 1890 г., в същата година, когато се застрелва холандският художник Винсент ван Гог. Оттогава Холандия е била управлявана само от кралици.

Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд, известен сред приятелите си като „Алекс“ и наричан от таблоидите „Принц Пилз“, заради любовта си към бирата, старателно си изгради репутация на експерт по управление на водите и е член на няколко международни комисии, занимаващи се с този проблем.

Бракът му с жена, която не е от благороднически род, и чийто баща е цивилен министър по време на аржентинската военна диктатура от 1976 г. до 1983 г., първоначално бе посрещнат с недоумение.

Но Максима Сорегета, привлекателната блондинка с естествена усмивка, спечели сърцата на холандците, бързо научавайки езика им. Миналата година тя се потопи в един от каналите в Амстердам, за да демонстрира на хората колко по-чисти са станали.

Водата никак не е несъществен проблем в Холандия, където диги и бариери удържат Северно море, а сложна система от помпи и канали поддържа земята достатъчно суха, за да могат хората да живеят на нея и фермерите да отглеждат лалета и правят сирена, които струват милиарди евро.

„Надяваме се, че имаме известни познания за управлението на водите“, каза Вилем-Александър в своя реч през 2009 г.

Вилем-Александър и Максима имат три дъщери и Беатрикс беше обещала да остане на престола достатъчно дълго, за да може синът й да се посвети на бащинските си задължения, без да бъде разсейван от кралските си ангажименти.

Беатрикс се омъжва на 28-годишна възраст и отглежда тримата си синове, далеч от очите на обществото. През 1980 г., когато е на 43 години, наследява майка си Юлиана.

Някога любимец на холандските таблоиди заради страстта си към бързите коли и хубавите жени, пълничкият принц бе прочут с купонджийски си дни като студент.

След като следва шест години, за да получи бакалавърска степен по история (за която по принцип са нужни четири години), Вилем-Александър вложи енергията си в каране на ски или разходки с яхти, а веднъж катастрофира с кола, влизайки в канавка.

След като отслабна и започна да се занимава със спорт – участва в нюйоркския маратон през 1992 г. – Вилем-Александър стана член на Международния олимпийски комитет.

Отношенията с медиите му обаче са сложни, още от лудите му години.

Като момче той веднъж се провиква по време на кралска фотосесия: „Медиите, разкарайте се!“. Знаеше се също, че е използвал прашката си срещу фотографи, последвали семейството в австрийския ски курорт Лех, където зимата редовно ходи на почивка.

По-малкият брат на Вилем-Александър, принц Фрисо, миналата година претърпя в Лех злополука, карайки ски – излетя от пистата и все още е в кома.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.