Куршумът като компромат

Манол Велев, съпруг на министърката и член на ръководството на БСП Весела Лечева, беше гръмнат с един куршум. Веднага във всички медии излезе, че той е навлязъл надълбоко в хазартния бизнес, спорта, имоти, медии (издава списания) и др.

Получава се някак компрометиращо – така се гърмят един друг мафиотите. За да го стрелят, има нещо – това е логиката на простия човек. Нещо е попречил на други като него.

Никой няма да разбере какво е всъщност. Може ли в такава държава да имаш напълно законен бизнес? Дори бизнесменът Велев да е имал, в полукриминалната държава и законният бизнес става повод да те гръмнат.
Нормалната държава няма да пусне хазарта безконтролно, така че бинго зали и казина да има на всяко кьоше. Няма да допусне и монопол в хазарта, съсредоточен в ръцете на един човек – Васил Божков, чийто прякор не смеят да произнесат, защото човекът бил злопаметен. Той стана толкова голям, че промените в закона за хазарта се съобразяват с неговото тото, с неговите казина, а не с държавното тото, примерно.

И, за разлика от гръмнатия Велев, Божков ходи с един батальон охрана. Защото вече е гърмян няколко пъти.
Велев е и председател на Съюза на частните предприемачи, в който влизат един куп бизнесмени като него, някой от тях също гърмени.

Това е лицето на българския бизнес – покушения, бодигардове, бронирани лимузини.
Когато гръмнаха банкера Кюлев, президентът Първанов веднага се изказа, че това е политическо убийство. Дори привика шефове от медиите да им обясни, че убитият е достоен български предприемач.
Все такива достойни ги убиват. А Кюлев беше шеф на банката на Майкъл Чорни и МТел у нас – “Росексим банк”, по-късно прераснала в ДСК. С кого и какви взаимоотношения е имал, ще остане тайна. Вече никой не се и интересува. А беше близък до президента, до медийни шефове и др.

Сега за Велев изтъкват многократно като оневиняващ аргумент, че винаги ходел без охрана. Демек – чист му е бизнесът. Оказва се глупост, обаче, че е ходил без охрана – щом прави бизнес, който засяга интересите на престъпници.

Смешно е след някое покушение как МВР хуква да гони престъпника с всички сили, премиерът се изказва в парламента, четат декларации на лидери на партии и т. н… Вместо да гони стрелците, държавата трябва да отреже законодателно полукриминалния бизнес. Примерно хазарта – в него се генерират огромни пари без да се плаща акциз. Е, как няма да се гърмят за тях? Или безмитните магазини – води се 5-годишна война за закриването им и още не се дават, въпреки изискванията на ЕС. А в тях се генерират няколкостотин милиона от контрабанда. Политиците взимат пари от там, пряко или косвено. После в парламента се правят на учудени защо се гърмят по улиците и ораторстват от трибуната.

Куршумът срещу Велев е компромат за целия политически елит, който от една страна подкрепя съмнителни бизнесмени, от друга – много е загрижен за организираната престъпност. Ами те двете вървят ръка за ръка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.