Дамаск си пати от подкрепата за джихадистите в Ирак

Франс прес

По времето на иракския конфликт Багдад обвиняваше Дамаск, че насърчава екстремистите да прекосяват общата иракско-сирийска граница, за да се бият на иракска територия. Днес режимът на Асад си пати от тази политика. Същите джихадисти прекосяват отново границата, но в обратна посока.

В периода 2006 г. -2008 г., когато Ирак затъна в братоубийствен конфликт, потокът на чужди бойци притесняваше американската армия и иракските лидери.

След кървавите атентати от август 2009 г. иракският премиер Нури ал Малики увери, че 90 процента от терористите проникват в Ирак през Сирия, през 600-километрова им обща граница.

През декември на същата година Сафа Хюсеин, иракски съветник по националната сигурност, заяви, че „сирийските лидери стоят на вратата и понякога я отварят напълно, а понякога я оставят наполовина отворена“.

Дамаск можеше да попречи на Ал Каида и на неговите бойци да отиват в Ирак. На летището в Дамаск имаше повече агенти на сирийското разузнаване, отколкото пътници. Те можеха да контролират летището, както намерят за добре, заяви Хюсеин.

През 2007 г. американските сили разпространиха между другото документи, намерени в близост до Синджар, град в Северен Ирак, служещ за база на бойците, дошли от Сирия. От тези документи ставаше ясно, че около 700 чужденци са влезли в Ирак от август 2006 г. до август 2007 г.

Бунтовниците поемаха по пътища, използвани от контрабандистите от времето на ембаргото срещу Ирак през 90-те години.

Но днес, в навечерието на третата година от конфликта в Сирия, ислямистките активисти, по-специално джихадистите от фронта „Джебхат ан Нусра“, прекосяват границата в обратната посока, за да се сражават с войските, предани на режима на Башар Асад.

Според Нада Бакос, бивш анализатор на ЦРУ, за тях е по-разумно да продължават да използват тези пътища, вместо да търсят нови.

„Сирия допринесе за създаване на едно радикално поколение, готово да се бие срещу американците в Ирак. Но след изтеглянето на американците от Ирак през декември 2011 г., тези бойци започнаха да обмислят разширяване на дейността си в Сирия“, обяснява иракският държавен секретар по вътрешните работи Аднан ал Асади.

Фронтът „Джебхат ан Нусра“ първо се прослави със самоубийствените си атентати, а после се превърна в страховита въоръжена сила, действаща на няколко фронта в Сирия.

Предполагаемите връзки на организация с Ал Каида в Ирак принудиха Вашингтон да я включи през декември в списъка на чуждите терористични организации. САЩ подчертаха, че са притеснени от пропитата с насилие и с разделение на верска основа идеология на фронта, която е в противоречие със стремежите на сирийския народ.

От данни, събрани в интернет форумите, неколкостотин членове на фронта „Джебхат ан Нусра“ са преминали в Сирия от Ирак. Там те са се възползвали от разделението в Свободната сирийска армия и са се превърнали във водеща сила на бунта срещу Асад.

„Това е неочаквано последствие на политиката, водена от Сирия в Ирак“, посочва Уил Маккант, експерт от Центъра за военноморски анализи в САЩ.

„Сирийците разрешиха на джихадистите да прекосяват границата, за да се сражават в името на Ал Каида, без да се запитат какво ще правят тези типове, когато иракският конфликт утихне“, подчертава специалистът.

Давайки си сметка за проблема, сирийски представител, пожелал да запази анонимност, признава, че е било голяма грешка сирийските власти да пускат джихадистите от Сирия да ходят в Ирак. Сега същите тези джихадисти са въстанали и се бият срещу нас, посочва той.

„С тях не е възможен никакъв компромис“, заключава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.