Излизането на Великобритания от ЕС и страхът от тройна рецесия

сп. Мениджър-магацин

Великобритания залита по ръба на рецесията, централната й банка „отвъртя кранчето“ на парите, отслабвайки британската лира. Сега британският премиер Дейвид Камерън кокетира с идеята за излизане на страната от Европейския съюз. Според експерти обаче при „Бриксит“ от ЕС (Brixit – от съкращението на английски – BRItish eXIT – от Великобритания и изход – бел. ред.) основен потърпевш ще бъде британската икономика.

В отношенията между Франция и Великобритания времето не винаги е слънчево. В момента климатът може да се определи по-скоро като превалявания на суграшица. Идеята на Дейвид Камерън да изведе страната си от ЕС, сред французите предизвиква само поклащане на глава в недоумение.

„Това е невероятно“, казва, например Александър Езез, французин и ръководител на инвестициите във фонда Convictions Asset Management, присъединявайки се към хора на критиците на Камерън.

Това звучи почти като някоя от обичайните френско-британски „закачки“. В края на 2011 година, например, когато максималният кредитен рейтинг „ААА“ на Франция се разклати, френският централен банкер Кристиан Ноайе – и председател на управителния съвет на Банката за международни разплащания – БМР (Bank for International Settlements – BIS) – предупреди, че тази съдба може да сполети и Великобритания. Британците имат по-висок дефицит, по-слаб икономически растеж и банки, които са по-малко склонни да отпускат кредити, отбеляза той.

В Лондон не „бяха възхитени“ от френските „дързости“. И сега не са. Всъщност, от години Великобритания се бори с икономически проблеми. Икономическият растеж е слаб. Дори първоначалната прогноза за лек растеж от 1 процент през 2013 година в края на 2012 година бе коригиран от управителя на Bank of England Мървин Кинг. „Изглежда ще има по-голям риск икономиката на страната да се окаже във фаза на трайно нисък икономически растеж“, посочи той.

Заплахата от трета рецесия

Зловещите думи „тройна рецесия“ отекват наоколо. „Свиване на икономиката от 0,3 % означава и влизане в „тройна рецесия““, пише Торстен Гелерт от Forex Capital Markets. „Британците са на косъм, или на едно тримесечие, от трета рецесия от 2008 година насам. И сега много фактори сочат, че текущото тримесечие също няма да донесе икономически растеж“, допълва експертът.

При безработицата положението е малко по-добро – тя е на ниво от 8 %, което изглежда успокояващо спрямо нивата в страните от Южна Европа.

Задлъжняването обаче помрачава доброто впечатление. Гражданите и държавата са задлъжнели в еднаква степен. Държавните дългове се равняват на 90 % от годишния брутен вътрешен продукт (БВП), а гражданите са затънали още по-дълбоко. Според проучване на сайта myvouchercodes.co.uk една трета от тях никога няма да успеят да платят дълговете си. Ако се отчетат и задълженията на компаниите, както е направил McKinsey Global Institute, то никоя страна в света няма по-големи дългове от Великобритания с изключения на Япония. Сега има опасност от още два удара.

Вдигане на рамене вместо план

Единият е реакцията на развитие, което е само хипотетично – ако рейтинговите агенции отнемат максималния кредитен рейтинг; другият е евентуалното излизане от ЕС (сценарият „Бриксит“). Междувременно в Лондон вдигат рамене – вече са свикнали с лошите новини.

Дали рейтинговите агенции ще обърнат палеца надолу? Като цяло анализаторите очакват нещо такова. „Ще се изненадаме, ако през 2013 година Обединеното кралство не получи поне едно понижение на рейтинга или дори две или три“, лаконичен е Дейвид Тинсли, икономист на BNP Paribas.

„Държавните дългове достигнаха равнище, което обикновено вече не върви с рейтинг „ААА““, отбелязва Митул Пател, мениджър в Henderson Global Investors. „Наистина страната се радва на действието на дълъг среден падежен период и значителна част от задълженията са към вътрешни вложители. Засега обаче стратегията за намаляване на дефицита не дава плодове. Растежът е по-нисък от очакваното“, уточнява финансовият експерт.

„Влиянието на рейтинговите агенции е ограничено“

Последиците?  „Не вярвам, че понижаването на рейтинга от някоя агенция би довело до голяма разлика. Поуката от последните три години е, че влиянието на рейтинговите агенции върху пазара на облигации е ограничено“, отбелязва експертът Филип Уайт.

Фондовият мениджър Езез потвърждава това твърдение. Понижаване на рейтинга остава почти без последици. „Все пак страната има собствена централна банка и съответно може да остави лихвите ниски. За разлика от Франция, която иначе би била в подобно положение“, допълва той.

Дали британците могат да си отдъхнат? Само на пръв поглед. „Великобритания се радва на славата на „сигурно убежище“. Сега обаче пазарите имат по-малко опасения спрямо държавните облигации на страните от континентална Европа и поради тази причина при влошаване на кредитоспособността на страната инвеститорите могат да преразгледат оценката си за Обединеното кралство като „сигурно убежище“. Това пък може да има по-далечни последици и дори по по-дългосрочни облигации да бъдат искани по-високи лихви“, т. е. за британската хазна ще стане по-скъпо да взема пари назаем.

„Резултатът би бил икономически крах на Великобритания“

Ами вариантът „Бриксит“? Основният потърпевш от излизане на Великобритания от ЕС би била британската икономика, казва Езез. „Като и САЩ, за които ЕС е важен пазар за продажби. Ако британците се оттеглят от ЕС, те няма да имат право на глас и ще загубят САЩ като основен партньор на ЕС“.

Ако изобщо се стигне чак до там, тъй като в Лондон изглежда се поуспокоиха. Филип Уайт е старши научен сътрудник в Центъра за европейска реформа и започва отдалеч, когато стане дума за вероятността родината му да напусне ЕС. „Трудно е това да се опише с числа. Има обаче много реална опасност през 2018 година страната вече да не е член на ЕС“,  посочва той.

Следва обаче едно „но“. „Не вярвам нещата да протекат толкова плавно, колкото речта на Дейвид Камерън ни кара да вярваме. Защото, за да се приложи този план, първо той (Камерън) трябва да бъде преизбран, а в момента това не е много вероятно. На второ място, опозиционната Лейбъристка партия не иска страната да излиза от ЕС. И трето, общественото мнение наистина не възприема ЕС с голям ентусиазъм, но далеч не е толкова закостеняло, колкото се предполага“, допълва той.

„Подходът на Камерън е свързан с предизборната борба“

„В проучване на Европейската комисия за икономическото и потребителско доверие сред големите страни Великобритания бе единствената, в която показателят е продължил да се влошава“, отбелязва анализаторът Гелерт. „Почти изнудваческият подход на Камерън се дължи по-скоро на предизборна кампания, отколкото на действително рационален план. В крайна сметка, точно неговата партия страда от сегашната ситуация на острова“, посочва експертът.

Независимо дали ще се стигне до излизане от ЕС или не, несигурността, която се създава с тези спекулации, вреди на всички. „Ако по този начин Великобритания загуби достъпа си до единния европейски пазар, то резултатът би бил икономически срив“, твърди Холгер Шмидлинг, ръководител на германската банка Berenberg, който дълго е работил в Лондон.

Лондон е центърът на сектора на услугите в Европа и е част от пазара на ЕС. Великобритания печели от ЕС, но не е в пилотската кабина. „През последните години ЕС решително се ръководи от Германия, Франция и Италия, а не от Великобритания. И това „съдружие“ вече убедително загаси огъня на кризата“, заявява Езез. Следователно евентуален „Бриксит“ може да се върне като бумеранг и да удари самата Великобритания. Някои британци вече имат главоболие.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.