Русия – САЩ: Вместо рестартиране, размяна на удари

Русия и САЩ си размениха поредните демонстративни болезнени ужилвания, пише „Новие известия“. Вестникът коментира вчерашното съобщение на Москва, че спира действието на междуправителственото споразумение със САЩ за сътрудничество в правоохранителната дейност.

Споразумението не включваше само обмяна на опит между силовите структури на двете държави. Американците отпускаха големи суми за различни проекти; най-интензивно бе сътрудничеството в борбата срещу наркозаплахата. Руски официални лица обаче заявиха, че документът вече е ненужен и Москва може да преразгледа „морално остарелите“ договори, напомня изданието.

Руският демарш бе направен дни, след като САЩ напуснаха съвместната работна група за развитие на гражданското общество. От Русия междувременно започнаха да отпътуват представители на организации като Националния демократически институт, тясно свързани с американските държавни структури. Нещата едва ли ще приключат дотук; остава само да гадаем какви други спогодби ще сметне за „морално остарели“ Москва, заключава „Новие известия“.

„Комсомолская правда“ вижда тревожна тенденция в руско-американските отношения и я описва като размяна на удари. След като САЩ приеха „закона Магнитски“, санкциониращ предполагаеми нарушители на човешките права в Русия, Москва отвърна със свой закон, забраняващ русначета да бъдат осиновявани от американски семейства. И държеше в ръкава си коз, с който да отвърне, когато Вашингтон обяви, че излиза от групата за развитие на гражданското общество, напомня всекидневникът.

Червеното копче с надпис „рестартиране“, демонстрирано с усмивка пред камерите от Хилари Клинтън, май е пратено при вехтошаря. До голяма степен защото властите в САЩ по принцип са свикнали да доминират и да поемат най-малкото ролята на старши партньори, ако не и бащи на нехайни глупчовци, допълва „Комсомолская правда“.

Рестартирането се разклати, коментира пред „Независимая газета“ Алексей Малашенко от Московския център „Карнеги“. „Разменят се удари и никой не печели от това – нито Русия, нито Америка“, казва той. Скъсването на спогодбата за взаимодействие между силовите структури е от полза само за престъпността, изтъква експертът.

Решението на Москва не е последица от търканията с Вашингтон – просто „Русия е недоволна от статута на страна получател в отношенията със САЩ“, уверява руски дипломатически източник, цитиран от „Комерсант“. „Русия вече няма нужда от парите на САЩ, за да се бори с наркотиците и престъпността“, пояснява вестникът.

Прекратяването на двустранното споразумение няма нищо общо със „закона Магнитски“ и излизането на САЩ от групата за гражданското общество, твърди събеседникът на изданието. Според него решението е „назрявало“ от 3-4 години насам и не е изненадало САЩ, тъй като федерацията ги е предупредила преди близо година и половина. Това потвърдил вчера пред Интерфакс и зам.-външният министър Сергей Рябков.

Москва „вече няма нужда от финансовата помощ на САЩ“ – затова реши напоследък да преразгледа и още два договора. Става дума за спирането на дейността, развивана в Русия от американската Агенция за международно развитие (USAID), и нежеланието на федерацията да продължи действието на програмата Нън-Лугар за утилизация на руските ядрени арсенали, водена със средства на САЩ от началото на 90-те, заявява източникът на „Комерсант“.

Това са „финални щрихи, набелязани от Москва преди година – година и половина в очакване на третия президентски мандат на Владимир Путин. Идеята бе да махнем от отношенията със САЩ всичко, което ни кара да усещаме дискомфорт при спомена как ни извиваха ръцете през 90-те“, коментира експертът Владимир Орлов. Москва има желание „да започне всичко на чисто при (…) равноправни условия“, добавя той.

Вчера руската федерална служба за контрол върху наркотиците заяви, че вместо „морално остарялото“ споразумение Москва и Вашингтон ще приемат нов документ, „отразяващ модерните системи за управление на антинаркотичната дейност и принципно новите подходи в борбата с транснационалната престъпност“, изтъква „Комерсант“.

Така Москва и Вашингтон „наистина имат шанс да започнат всичко от нулата“, отбелязва Орлов. Същевременно „Държавният департамент бе оглавен от Джон Кери, а министър на отбраната на САЩ ще стане най-вероятно Чък Хейгъл – хора свестни и неидеологизирани по отношение на Руската федерация. Трудно бихме си представили комбинация, по-добра за Русия“, смята аналитикът.

От ключово значение за един „нов старт“ според него ще е посещението на Барак Обама, когото Москва се надява да посрещне през първото шестмесечие на годината, пише „Комерсант“.

Още по темата: В постсъветското пространство ще бъде изградена обща система за въздушно-космическа отбрана

Министрите на отбраната на Русия и на Казахстан – Сергей Шойгу и Адилбек Джаксибеков, подписаха вчера в Астана споразумение за създаване на единна регионална система за противовъздушна отбрана. Това пише руското издание „Взгляд“, като цитира съобщение на агенция Новости-Казахстан.

До момента Русия имаше обща система за ПВО само с Беларус. С изтеглянето на международните войски от Афганистан обстановката по южните граници на Русия ще се влошава и значението на ПВО се очаква да расте, посочват руски експерти, цитирани в материала.

По време на вчерашната церемония Шойгу предсказа, че единната ПВО неизбежно ще прерасне в обща система за противоракетна отбрана – ПРО, посочва „Взгляд“. Сключената спогодба сочи, че страните от постсъветското пространство вече обмислят бъдещите заплахи – независимо дали ще се гради система за въздушно-космическа отбрана на Организацията на Договора за колективна сигурност или на Евразийския съюз, коментира експертът Игор Коротченко.

Занапред Москва ще доставя на Казахстан най-новите руски оръжейни разработки и азиатската страна ще притежава наред с Беларус например зенитно-ракетни комплекси С-400 и С-500, които ще могат да поразяват и космически цели. Федерацията ще обучава казахстански военни от системите за ПВО и ПРО и ще продава на Астана оръжия на вътрешни руски цени, по-ниски от международните. Това ще стимулира Казахстан да превъоръжи армията си с комплекси руско производство, добавя пред „Взгляд“ експертът.

Казахстан става още по-близък съюзник на Русия – нещо твърде важно с оглед потенциалната нестабилност на Средна Азия, пише „Московский комсомолец“.

Невъзможно е да се пресметнат докрай последиците от евентуална война в Иран и от изтеглянето на американските войски, разположени в Афганистан. При неблагоприятен развой на събитията северните райони от тези страни може да се превърнат в ничия земя, където да властват терористи – също както се случи с Централна Сахара. Тогава ще е напълно възможно ситуацията с Мали да се повтори в коя да е бивша съветска средноазиатска република, отбелязва изданието.

Подобни перспективи може да се очертаят и в Близкия изток. А с оглед ескалацията на гражданската война в Сирия, крехкото спокойствие в Ирак, вековното желание на кюрдите да създадат своя държава „малийският вариант“ изглежда възможен и за Южното Закавказие. Затова неотдавнашното посещение на Сергей Шойгу в Армения и преговорите му в Ереван имат не по-малко значение за Русия от договора с Казахстан, добавя „Московский комсомолец“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.