Най-новият секстоалет на проститутките разтърси Кения

Проститутките в цял свят са известни с оскъдното си облекло, но в кенийския пристанищен град Момбаса жриците на любовта са въвели необичайна мода. „Дамите на сумрака”, както местните ги наричат, смениха издайническото си облекло с традиционните и доста по-пуритански черни наметала, които се наричат буибуи.

Вярващите мюсюлманки в Кения ходят с традиционното наметало буибуи, но сега то стана модерно и при проститутките. Снимка: Би Би Си

Те са дълги до земята мантии, които ги покриват от главата до петите и са традиционни за мюсюлманските жени. Затова всеки, който тези дни обикаля по улиците с червените фенери в Момбаса, ще се запита какво търсят тук толкова привърженички на исляма.

Въпреки че повечето от проститутките избягват да разговарят с журналисти, няколко се осмеляват да кажат какво мислят. „Много по-добре съм, като нося буибуи. Изглеждам по-порядъчна и няма да ме арестуват за това, че просто се опитвам да изкарам пари за храна,” казва една от жриците на любовта.

Друга заявява, че носи буибуи, за да не могат да я разпознаят. „Знам, че извършвам грях, но съм принудена, защото така си изкарвам прехраната. За мен това е приемливо,” споделя тя. Повечето от клиентите й са местни мъже, а не туристи. И като носи буибуи на тях им е по-лесно да избират местни жени.

Проститутките в цял свят са със специфично облекло, по което ги разпознават и клиентите, и полицията. Снимка: УНИЦЕФ

Новата „мода” обаче предизвика сътресение в преобладаващо мюсюлманския град, където вярващите жени са длъжни да ходят забулени от главата до петите. Някои от тях казват, че случващото се е позор. „Чувствам се толкова объркана, че понякога ми се иска да махна моето буибуи и да го изхвърля,” казва Мариам Салма. „То вече не е повод за уважение.”

Аша Хюсеин, която също живее в Момбаса, обвинява секструженичките, че не са от града: „Те не са мюсюлманки. Повечето са от Сомалия и от Етиопия. И носят буибуи, за да не бъдат унижавани публично.”

Като ходят с буибуи, проститутките не само не могат да бъдат различени от другите жени, но и черните наметала им помагат да се крият в прегръдките на мрака. В последните години градските власти предприеха редица операции, за да ги изгонят от улиците, но нямаха особен успех. След енергичните мерки жриците на любовта се скриха за малко, престориха се, че операцията е имала успех, и след това отново се появиха.

Новият тоалет им гарантира, че бизнесът им няма да бъде смущаван. Освен това те прибягват към тази тактика не за пръв път. Тя беше популярна през 90-те години, докато бдящите за обществения ред религиозни организации не задържаха всички проститутки, криещи се зад буибуи и не ги набиха с пръчки в центъра на града.

Хората в Момбаса вече не знаят дали зад черното наметало буибуи се крие строго религиозна жена или проститутка. Снимка: videoreporter.nl

И сега религиозните водачи настояват правителството да предприеме мерки. „Не можем ние да арестуваме тези жени, това е работа на правителството,” казва секретарят на Съвета на имамите в Кения шейх Мохамед Халифа. „И сме много натъжени от факта, че управляващите игнорират проблема.”

Ако „модата” продължи, полицията ще започне да бърка порядъчните жени с проститутки, твърди Халифа. „За Бога, ако някой е решил да се отдаде на тази професия, униформата на проститутките е добре известна. И по-добре е да се придържат към своето позорно облекло.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.