Досие на Борисов предизвика объркване в медиите. Какво става?

Снимка: Биволъ

Разкритията на сайта „Биволъ„, който публикува документ, че Бойко Борисов е бил вербуван като агент „Буда“ на ЦСБОП и свързаните с това неприятни изводи за миналото на премиера, беше посрещнато с мълчание от големите медии. След „Биволъ” новината пуснаха само сайтовете offnews.bg, bgnes.com, dnes.bg, pik.bg, малко по-късно тя излезе и в mediapool.bg, dir.bg и vesti.bg. От телевизиите единствено Нова ТВ се осмели да каже накратко новината, с уговорки, че не е потвърдено официално. Останалите медии започнаха да говорят за документа чак на другия ден, след като самият Борисов отрече.

Удивително е колко небрежни и заблудени са множество читатели и някои медии по повод разкритията за „агент „Буда”. Мнозина не разбраха за какво точно става дума и какво следва от това.

Бойко Борисов, като шеф на охранителна фирма „Ипон”, свързана със СИК, е бил вербуван като информатор на ЦСБОП през 1997 г. и е получил агентурно име „Буда”. Причините – „работи в среди и контактува с лица от оперативен интерес” (цитат от документа, виж го по-долу).

През януари 2011 г., когато Яне Янев още беше противник на Борисов, а не негов пудел, партията му РЗС разпространи въпроси към премиера, един от които беше знае ли нещо за агент „Буда”. Тогава никой не обърна сериозно внимание на яневите изцепки.
Сега излезе документ черно на бяло за агент „Буда”, а Яне Янев веднага го обяви за фалшификат.

Кой бърка ДС с ЦСБОП?

Въпреки ясните факти обаче, някои сайтове пускат информации за досие на Борисов като агент на ДС. Коментари на читатели из Фейсбук и др. също говорят за досие на Борисов от ДС. Вестник „Преса“ задават въпрос на Борисов дали е подписвал собственоръчно декларация за сътрудничество, като че ли става дума за досие от ДС.
Годината на документа е 1996 и става дума не за ДС, а за ЦСБОП – службата за борба с организираната престъпност, която сега се казва ГДБОП.
В случая лошото е, че това компрометира сегашния премиер като свързан с организираната престъпност през 90-те.

Изглежда новината хич не е приятна за медиите, контролирани от Борисов. В петък в интервю пред „Панорама” по БНТ премиерът каза, че не е обвързан с нито една медия (виж тук). ГЕРБ си нямали медии и т. н. Как да се обясни тогава, че документът за агент „Буда” и новината беше странно премълчана. Никой от големите вестници или информационни сайтове не се осмели да я съобщи ден след публикацията. А сайтът „Блиц” например (интернет издание на в. „Шоу”), който светкавично преписва всяка новина, пусната в интернет от което и да е издание, този път мълчи като наакан.

Вероятно в следващите дни ще има тълкувания от различни медии, които ще се хвърлят да цитират Борисов, че не бил агент, без да са съобщили за какво става дума.
Най-лесното за Борисов и контролираните от него медии е да кажат, че миналото му на човек, свързан с организирани престъпни групировки, е обяснено логично – той е работил за държавата, за ЦСБОП – службата антимафия. Но такова обяснение трудно ще мине. Както сайтът „Биволъ” отбелязва – по онова време през 90-те някои фигури от престъпния свят са били вербувани и направени информатори на службите, като по този начин над тях е сложен чадър. Така те повече не са били разследвани.

Статия от „Нощен Труд“ за атентата срещу Цветелина Бориславова през 1997 г.

Още след назначението на Борисов за главен секретар на МВР през 2001 г. оттук оттам излезе информация, че той е бил разследван от ЦСБОП през 90-те, по точно за него е правена оперативна разработка. Това не е голословно твърдение, e-vestnik го провери от свои източници, които го потвърдиха. След назначението на Борисов в МВР през 2001 г., в парламента беше разпространена една справка за него, по-късно публикувана на различни места, в който се изреждат с подробности връзките му с престъпния свят, фирмите му, съдружия и т. н. Източници, свързани с МВР, признават, че тази справка се основава на разработката и събраното за него досие в ЦСБОП. Но официално нищо от документите за Борисов не е излязло на бял свят и никой от бившите служители на ЦСБОП не е говорил за това. Вероятно тези документи са прочистени по времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР.

Както показва сега документът за агент „Буда”, не се знае дали не са запазени още материали за Борисов, които могат да излязат рано или късно. Сегашният документ е изпратен в свързания с „Биволъ” сайт „Болканлийкс”, който има специална платформа за качване на информация и документи без да може да се разбере източникът (виж тук цялата публикация в „Биволъ“).

Компрометиращото в пуснатия сега документ е, че наблюдаващият офицер на Борисов Младен Георгиев по-късно става служител в неговата фирма „Ипон”, след това пак се връща като началник в МВР, а сега е главен секретар на ДАНС. Георгиев започва кариерата си в ЦСБОП като шофьор, завършва задочно школата в Симеоново (сега гръмко наричана Академия на МВР) и става оперативен работник. Отстранен е от службата през 1997 г. – същата година в която е вербувал Бойко Борисов. Заповедта е подписана от тогавашния началник на ЦСБОП Кирил Радев. Като причина за отстраняването на Георгиев се сочат връзките му със силови групировки. Георгиев веднага става директор на агенцията за сигурност и охрана „Ипон”, а когато Борисов става главен секретар на МВР, се връща на работа в инспектората на министерството, а сега заема втория пост в йерархията на ДАНС.

Борисов като оперативно интересно лице през 90-те

Но, още преди вербуването му като информатор на ЦСБОП, Борисов попада в криминалната хроника. През 1995 г. той е още Господин Никой, неизвестен за медиите. Но и съдружник с Румен Николов – Пашата, Иво Каменов от ТИМ и Цветелина Бориславова във фирмата „Тео Интернационал”. През март 1995 в склада й в бургаския квартал Крайморие е направен тараш от данъчни и полиция и фирмата е уличена в нелегално производство на цигари (виж тук случая описан подробно в откъс от книгата „В сянката на Борисов”, С. 2011, E-press). Борисов е шеф на борда на директорите на фирмата. Случаят е съобщен във всички новинарски емисии тогава, но по-нататък е потулен без последствия.
През май 1996 г. шефът на фирма ”Ипон” в Димитровград е арестуван за убийство – в присъствието на свой колега, бивш полицай, е надупчил с 5 куршума шеф от конкурентна фирма. Двамата са обвинени и за друго убийство.
През март 1997 г. е взривен джипът на Цветелина Бориславова на ул. „Раковска” 188, в момента, в който тя натиска от разстояние дистанционното. Атентатът е на тротоара пред офис на фирмата на „Аполо и Болкан“ – силовата групировка на Алексей Петров и Златко Баретата. Офисът на Бориславова бил от другата страна на улицата. Любопитно е, че неотдавна пак „Биволъ” публикува документ, от който се вижда, че същия офицер Младен Георгиев е написал доклад, че е правил оглед на мястото на взривения джип на Бориславова.
През декември 1997 г. служител на фирмата на Борисов „Ипон”, бивш полицай, открадва 500 хил. сегашни лева в брой, които пренася под охрана от една банка в друга и изчезва с тях.
Така че, до момента на вербуването си, самият Борисов е оперативно много интересно лице.
През всичките тези години неговата фирма е охранявала обекти на СИК или свързани с него хора. Покойният Иван Славков разказа с подробности как е бил на ул. „Секвоя” в Бояна, когато там дошли Румен Николов – Пашата и Венцислав Стефанов от СИК и предложили на Тодор Живков да му изпратят охрана. Тогава на „Секвоя” се появил Бойко Борисов.

Сегашното разкритие, че премиерът е бил информатор на ЦСБОП не е изненада. Нито миналото му. Случаят с него е още една илюстрация на това, че от 90-те насам МВР прелива в престъпния свят и обратно. Мнозина като Борисов и съдружниците му от МВР са минали в бизнеса, после са се върнало обратно на служба и отново в бизнеса. Такива са и Алексей Петров, и братя Галеви, и Златко Баретата и др.

Предложението от Младен Георгиев от ЦСБОП да бъде регистриран като информатор Бойко Борисов. То е парафирано от началник сектор Спас Спасов. Подписите съвпадат с подписи на двамата под други документи, маркировката и всички белези на документа са точно по правилата на службата, проверката на „Биволъ“ е потвърдила автентичността на документа. Снимка: Биволъ
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.