Войната на телевизиите или за какво ръси пари ТВ7?

Една след друга гърмят новини – Иван и Андрей отиват в ТВ7, Карбовски отива в ТВ7, Любен Дилов-син отива в ТВ7. Какво става?
Телевизията е развързала кесията и пазарува водещи и предавания. Без съмнение кесията с парите е на банкера Цветан Василев, зад каквито и офшорни фирми да се крие собствеността.
За какво е всичко? На какво разчита той? Че ще стане най-гледаната телевизия и ще надмине бТВ?

Любопитно е, че засега ТВ7 не краде водещи и предавания от бТВ. Двете телевизии са комбина. Поне така действаха, докато водиха кратка война с кабелния оператор „Булсатком”.
Защо ТВ7 иска да открадне само хората на Нова ТВ? Очевидно, че тази телевизия е по-непослушна, не е толкова удобна на правителството, с което банкерът Василев е обвързан в любов необяснима. Всичките свързани с него вестници и телевизии обгрижват властта. От екрана на ТВ7 пеят като слвейчета в прослава на Борисов Кулезич, Кошлуков и, разбира се, самият директор на телевизията Бареков. Сега в този хор ще се включи и Карбовски, доказал се като фен на Борисов.

Ансамбълът от водещи е само едната страна на нещата.
От септeмври тази година предстои масовата цифровизация. Досега в България имаше 3 телевизии – БНТ, бТВ и Нова ТВ, които се излъчват ефирно на територията на цяла България. Най-слабо покритие има Нова ТВ, която не достига в много села, по-малки градове. Горе долу с покритието съвпада и гледаемостта – тези трите водят на всички останали телевизии. От септември обаче ще има само цифрово ефирно излъчване. Но не само на тези трите телевизии, а на още 7-8 на първо време. Сред тях е и ТВ7. Същевременно фирми, свързани с банкера Василев, сложиха ръка на цифровизацията – т. нар. мултиплекси – заради което Европейската комисия се кани да съди България, че не е осигурила конкуренция в тази област.

И затова беше тая война с „Булсатком” – той държи над 1 милион абонати, на които въобще не им пука от цифровизацията – получават си по 50-60 тв канала по кабел. Затова трябваше да ударят „Булсатком“, дори с помощта на полицията и намесата на премиера Борисов. Банкерът Василев също така купи в съдружие с руска банка (и кой знае кой зад нея) БТК-Виваком. Виваком също е кабелен оператор, който доставя цифрова телевизия. Войната е на всички фронтове.

И така, мустакатият банкер се кани да стане монополист в ефира отвсякъде и да наложи ТВ7 като една от най-гледаните телевизии. Идеалът на Борисов ще бъде осъществен – само негови фенове да водят предавания, в телевизията номер 1.

Само че тази мечта трудно ще се сбъдне. Защото, който си въобразява, че една телевизия може да стане водеща с хора като Бареков, Кулезич, Кошлуков и Карбовски, много се лъже. На грешни коне е заложил.
Засега е налице само разливане на пари от Корпоративна търговска банка. В която пък са складирани парите на най-големите държавни компании. Нека данъкоплатеца си прави изводите какво се прави с неговите пари.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.